​Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la primaria Sectorului 2, a discutat in cadrul unui interviu, printre altele, despre problemele sectorului 2 si investitiile facute fara cap: “As putea da exemplul parcului de distractii din Parcul Tei. S-au cheltuit 16 milioane de euro pentru construirea sa, iar acum primaria sectorului 2 si-a dat seama ca acest parc va genera pierderi de 50.000 de euro lunar”.

Dan Cristian PopescuFoto: Hotnews

Ce trebuie schimbat urgent in Sectorul 2

Locuiesc de cand ma stiu in sectorul 2 si stiu problemele cu care se confrunta acest sector. In primul rand este vorba de coruptie, birocratie, lipsa transparentei si servicii publice de proasta calitate. Acest lucru se materializeaza prin cheltuirea inutila a banilor publici. Se toaca bani publici pe panselute, concerte cu scop electoral, impartire de alimente “electorale”, tablite cu numele primarului. Toate au ca scop promovarea imaginii unui primar, a unui partid sau generarea de fonduri pentru firmele de casa, foarte multe contracte fiind date prin atribuire directa. As putea da recent exemplul parcului de distractii din Parcul Tei. S-au cheltuit 16 milioane de euro pentru construirea sa, iar acum primaria sectorului 2 si-a dat seama ca acest parc va genera pierderi de 50.000 de euro lunar. Nu stiu cum o investitie poate genera pierderi. Trebuie sa ne uitam cine a scris acest studiu de fesabilitate, sa verificam daca costurile au fost cele reale. Din pacate sunt foarte multe exemple de acest tip, in care vedem ca banii publici sunt directionati gresit in loc sa fie folositi pentru terminarea reabilitarii termice, crearea de parcari suplimentare, reabilitarea unitatilor de invatamant din sector, samd.

Despre problema traficului din Sectorul 2

Trebuie facute de urgenta pasaje rutiere, iar cel mai important ar fi cel de la Doamna Ghica, cu

traversare peste Sos. Colentina, dupa care trebuie facute de urgenta traversarile peste caile ferate, la Petricani, Andronache si Baicului. Atunci cand va intra autostrada in zona Gherghitei trebuie rezolvata o traversare peste Sos. Colentina catre Sos. Fundeni.

Parcarile, iar sunt o parte a rezolvarii traficului. Vreau sa sa introduc sensuri unice pe toate strazile secundare acolo unde situatia o permite. Vreau sa facem parcari pe modelul park and ride din SUA, la intrarile din afara sectorului, unde cei care vin din alte orase isi pot lasa masina si contra unei sume modice de bani sa primeasca parcare si un abonament pe toate liniile din oras pentru doua persoane. De asemenea, vrem sa ii incurajam pe cei care au masini dar le folosesc ocazional sa isi duca masina gratuit in aceste parcari. De asemenea vrem sa facem parteneriate cu marile dezvoltari comerciale pentru a lasa locurile de parcare pe timpul noptii pentru cetatenii sectorului 2. E pacat ca aceste locuri de parcare sa stea goale. De asemenea vrem sa facem parcari temporare pe terenurile private pe care nu se construieste deocamdata, iar pe perioada in care propietarul lasa sa fie parcare, sa fie scutit de la plata impozitului pe terenul respectiv. Iar la final, am in vedere si constructia de parcari supraetajate, acolo unde gasim terenuri.

Despre spatiile verzi

Trebuie sa protejam spatiile verzi pe care le mai avem. Am in intentie declararea acestora de utilitate publica pentru constructia de cladiri sau retrocedarea. Mai vreau sa reanalizez toate dosarele de retrocedare acordate pe raza sectorului 2. Sunt sute de hectare care au ajuns in mana unor samsari imobiliari. Intentia mea este aceea de a recupera terenuri pentru patrimoniul verde al sectorului 2. Trebuie subliniata situatia trista in care se afla sectorul 2 din acest punct de vedere. Avem o suprafata de 12 mp pe cap de locuitor de spatiu verde si mai avem mult de recuperat pana la cei 26 de mp pe cap de locuitor prevazuti de standardele europene.

Despre reabilitarea termica a blocurilor din sector

Reabilitarea trebuie sa fie una de calitate. Spun acest lucru pentru ca ne-ar costa mai putin. e mai ieftin sa lucrezi de calitate, decat sa lucrezi prost si sa tot intervii.Cu totii am vazut fatade cazute pe Mihai Bravu, terase zburate de vant in zona Delfinului, fatade care se scorojeau imediat dupa receptia lucrarilor.

Toata lumea stie ca s-a lucrat foarte prost. S-a lucrat foarte prost pentru ca lucrarile erau executate cam la mana a 5-a. Lua o firma contractul, dadea mai departe, patru firme castigau si a cincea executa cu foarte putini bani. Eu sunt si deputat si am modificat legea reabilitarii termice in mai multe privinte. In primul rand am eliminat acel an arbitrar de constructie a blocurilor. Blocurile construite inainte de anul 1950 nu puteau fi reablitate. Astazi, blocurile mai vechi de anul 1950 pot fi reabilitate. Al doilea lucru pe care l-am schimbat a fost introducerea schimbarii coloanelor de apa si canalizare in timp ce se excuta lucrarile de reabilitare termica a blocurilor. La fel am introdus schimbarea sau repararea lifturilor. Este la vot final in Parlament si se va vota probabil foarte repede. Am luat toate avizele din comisii, nu am nicio emotie ca nu se va vota si astfel vom putea schimba si lifturile in timpul reabilitarii blocurilor. Mai mult, am proiect pilot pentru sectorul 2, pentru ca avem foarte multe blocuri de 4 etaje care nu au lift, as vrea sa le propun un parteneriat cu Primaria. Primari atunci cand reabiliteaza blocurile sa puna si un lift exterior acolo unde structura permite, iar asociatiile de propietari sa ne lase sa mansardam cu constructie usoara blocul pentru a creea locuinte pentru tineri.