Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat, criticat de DNA, care ofera imunitate avocatilor, in sensul in care procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor, va fi cel mai probabil retrimis la Comisia Juridica, cea care a dat un raport favorabil pe 4 mai. Alina Gorghiu a declarat luni ca proiectul este "o aberatie" si ca trebuie ca acesta sa fie intors la comisie.

Proiectul ar trebui dezbatut marti de plenul Camerei Deputatilor, aflandu-se pe ordinea de zi.

"Evident ca vom cere retrimiterea legii la comisie si eliminarea acelor proceduri care favorizeaza imunitatea avocatului. Este o aberatie legea, trebuie reintoarsa, trebuie eliminate acele prevederi. Evident ca nu sunt de acord cu asa ceva. Eu sunt avocat si nu cred ca, acoperindu-te cu prevederi legislative care inseamna o scara in plus fata de restul cetatenilor, inseamna ca vei scapa daca va fi o problema cu tine", a spus Gorghiu.

Gorghiu a scris si duminica pe pagina sa de Facebook faptul ca "proiectul are nevoie categoric de revizuiri. Spun acest lucru nu doar ca om politic, ci si ca avocat. Cred ca cetatenii, indiferent de profesie, trebuie sa fie egali in fata legii. Nici avocatii, nici alte categorii de cetatenii, nu trebuie sa fie privilegiati in raport cu legea."

Intre timp, la Camera Deputatilor a venit si un punct de vedere al Consiliului Concurentei, care cere eliminarea din proiectul de lege a articolului care prevede ca "avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR", respectiv prevederea care spune ca printre atributiile UNBR se numara aceea de a "adopta tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat", pe care CC le considera "interventii in piata" prin "stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocati, una dintre cele mai severe modalitati de restrictionare a concurentei si care ar reprezenta un regres in ceea ce priveste modul de reglementare si de exercitare a profesiei de avocat in Romania".

Intreaga scrisoare semnata de presedintele CC, Bogdan Chiritoiu, poate fi citita aici.

Vezi aici raportul suplimentar dat de Comisia Juridica

Amintim ca in sedinta comisiei juridice din 4 mai au fost prezenti doar circa 4 deputati pentru raportul final, iar sedinta a fost condusa de deputatul PNL Ioan Cupsa, care la finalul sedintei a declarat ca proiectul este unul "echilibrat".