Valeriu Zgonea a avut manifestari individualiste, nu a respectat disciplina democratica a partidului si a incalcat mai multe prevederi din Codul de Etica si Conduita - acestea sunt o parte dintre motivele invocate de PSD in hotararea privind excluderea din partid a fostului presedinte executiv PSD, obtinuta de HotNews.ro. Hotararea Comitetului Executiv National dateaza din 27 aprilie si este semnata de presedintele PSD Liviu Dragnea si de secretarul general al partidului, Marian Neacsu.

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

Zgonea a fost exclus din PSD pe 27 aprilie, dupa ce a sustinut ca Dragnea trebuie sa se retraga de la sefia partidului ca urmare a faptului ca a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare. In acea sedinta a Comitetului Executiv National al PSD, Comisia de integritate a partidului a prezentat doua hotarari, una care il viza pe Dragnea si prevedea ca aceasta nu incalca codul de integritate si a doua care il viza pe Zgonea. "Comisia nationala de integritate a prezentat un raport privind codul de integritate - presedintele Liviu Dragnea, prin atitudine, prin comportament si prin tot ceea ce a insemnat activitatea dumnealui nu a incalcat in niciun fel prevederile codului de integritate si, in aceste conditii, printr-un vot al Comitetului Executiv National, cu 71 voturi pentru si unul impotriva s-a hotarat mentinerea sprijinului politic pentru Liviu Dragnea. A doua hotarare, tinand cont de ultimele evolutii din aceasta perioada, de declaratiile, actiunile, pozitiile publice ale presedintelui executiv Valeriu Zgonea, in urma dezbaterilor, a ascultarii punctului de vedere al dumnealui, la un vot la care presedintele nu a participat, in unanimitate s-a hotarat excluderea din partid a presedintelui executiv"

Redam mai jos textul acestei hotarari de excludere a lui Zgonea:

"HOTARARE privind excluderea din Partidul Social Democrat a domnului Valeriu Stefan Zgonea

-Analizand situatia creata de declaratiile si actiunile publice indreptate impotriva Partidului Social Democrat precum si manifestarile individualiste prin care s-a incercat crearea unui climat de instabilitate si dezbinare in partid, in pragul alegerilor locale din 2016.

-Tinand cont de Raportul Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj din care a rezultat ca domnul Valeriu-Stefan Zgonea nu a respectat disciplina democratica a Partidului Social Democrat, excedand prin actiunile sale procedura dezbaterii interne in cadrul partidului, apreciind injust si declarand public ca "partidul se afla pe marginea prapastiei", nerespectand linia generala a partidului si agenda politica a acestuia

-Avand in vedere incalcarea prevederilor alineatelor 2,3 si 7 din sectiunea V, ale Codului de Etica si Conduita, precum si a regulilor si principiilor de buna practica in activitatea politica si/sau administrativa.

-Luand in considerare punctele de vedere exprimate de majoritatea Organizatiilor judetene PSD, precum si rezultatul dezrilor din cadrul sedintei Comitetului Executiv National, inclusiv pozitia domnului Valeriu-Stefan Zgonebatea.

-In conformitate cu art. 140, art. 141, art. 142, art. 143 - alin. 9, din Statutului Partidului Social Democrat, in urma votului unanim al celor 70 de membri ai Comitetului Exectiv National prezenti la sedinta

COMITETUL EXECUTIV NATIONAL

Intrunit in sedinta statutara miercuri, 27 aprilie 2016, la convocarea Presedintelui PSD, prin Decizia nr. 137/25 aprilie 2016, in prezenta a cel putin 2/3 din numarul membrilor acestuia, respectiv 70 de membri cu drept de vot, din care 61 prezenti, cu unanimitate

HOTARASTE:

Art. 1 Domnul Valeriu-Stefan Zgonea isi pierde calitatea de membru al Partidului Social Democrat, ca urmare a excluderii sale din partid."