Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marti ca nu sustine demersul unor parlamentari, printre care social-democratii Florin Iordache si Daniel Florea, potrivit caruia alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese, scrie Mediafax.

"Eu am spus-o mai demult si o spun in continuare: nu sustin initiative din astea singulare sau care sunt bucati dintr-o conceptie. La un moment dat, probabil dupa alegerile parlamentare, va trebui initiata o dezbatere serioasa pe subiectele care au tot fost discutate de tipul asta", a declarat Liviu Dragnea.

In opinia lui, o astfel de dezbatere trebuie gestionata de Ministerul Justitiei sau de societatea civila, la care sa participe oameni asupra carora nu pot plana suspiciuni de subiectivism.

"La finalul dezbaterii, toata lumea sa inteleaga cum e mai bine, daca trebuie modificat ceva sau nu, dar numai cu argumente", a mai spus Dragnea.

Deputatii PSD Florin Iordache si Daniel Florea, impreuna cu Marton Arpad, UDMR, au depus o initiativa legislativa de interpretare a Statutului care stipuleaza ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese.

Potrivit initiativei, interdictiile introduse prin art 38 alin 11 au intrat in vigoare si produc efecte juridice incepand de la data de 21 august 2013, iar actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de aceasta data ''nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legala asupra angajarii acestora''.

In perioada 2011 - 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat, in cazul deputatilor si senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 26 de cazuri de conflicte de interese de natura penala. In ceea ce priveste conflictele de interese de natura administrativa, ANI a castigat definitiv si irevocabil in 22 de cazuri si doar intr-un singur caz instanta a anulat raportul de evaluare emis de Agentie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de natura penala, in 18 cazuri instanta a emis sentinte de condamnare la inchisoare cu suspendarea pedepsei, in 3 cazuri amenda administrativa iar in 5 cazuri, dosarele se afla pe rolul organelor de cercetare penala.