ALERTA UPDATE In parlament se pregateste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele. Initiatori: PSD si UDMR

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2016, 9:52 Actualitate | Politic


Marton Arpad, UDMR
Foto: AGERPRES
Trei deputati au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Unul dintre initiatori este Marton Arpad, al carui coleg din UDMR, deputatul Mate Andras, este condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar. Acest proiect de lege vine dupa ce saptamana trecuta a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, fiind la un pas de adoptare in plen, un proiect de lege care le acorda imunitate parlamentarilor avocati.

ERATA
Initial stirea prezenta ca initiator pe deputatul UDMR Mate Andras, in locul lui Marton Arpad.
Proiectul este unul de "interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor." si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

Redam mai jos art. 38 alin 11):

Art. 38: Birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor

(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar.

Ulterior, in art II, se prevede ca dispozitiile, asa cum au fost modificate nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actlee si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari. 

Alin. (2) "Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a dispozitiile art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea nr. 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea nr. 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaiti si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legale asupra angajarii acestora."


In expunerea de motive, initiatorii se refera la daptu ca in practica s-au ivit situatii "in care interpretarea interdictiiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 (¬) a general confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice".

Proiectul de lege trebuie acum sa primeasca aviz de la Comisia juridica si raport de la Comisia permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului privind Statutul deputatilor si al senatorilor, avand termen pana pe data de 18 mai, apoi trebuie votat de plenul comun al celor doua camere, fiind un proiect de modificare a statutului.

 • Cum interpreteaza juristii acest proiect de lege?

"Acest proiect de lege echivaleaza cu dezincriminarea conflictului de interese pentru situatiile in care mai multi parlamentari si- au angajat rudele la cabinetele parlamentare si au fost trimisi in judecata, iar unii au fost deja condamnati definitiv pentru astfel de fapte. Mai precis, si- au creat o clauza speciala de nepedepsire, plus ca si- au dat posibilitatea ca pe viitor sa- si poata angaja linistiti rudele", au declarat pentru Hotnews.ro specialisti in drept. Potrivit acestora, nu are importanta ca in legi generale conflictul de interese este mai departe sanctionat, cata vreme este dezincriminat in legea speciala.

Si Romania Libera abordeaza acest subiect, notand faptul ca peste 50 de parlamentari si-au angajat rudele la birourile parlamentare, potrivit datelor Agentiei Nationale de Integritate (ANI), iar o parte a acestora au facut-o inainte de 2013. Unii au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, iar acum parlamentarii cauta sa evite, pe viitor, astfel de pedepse.  Un exemplue este Mate Andras, UDMR, membru in Comisie Juridica, condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare in februarie 2015, fiind gasit vinovat de judecatorii instantei supreme ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar, iar aceasta a obtinut astfel venituri de 5.508 lei. Dosarul a fost deschis dupa ce, in septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul instantei supreme sa cerceteze un posibil conflict de interese in cazul deputatului UDMR

Cine sunt initiatorii

Marton Arpad
, UDMR, membru in Comisia permanenta comuna pentru statutul deputatilor si senatorilor

Florin Iordache, PSD, vicepresedintele Camerei Deputatilor (jurist si fost membru in comisia juridica)

Daniel Florea, PSD, membru in Comisia Juridica

Vezi aici parcursul legislativ

Vezi aici proiectul de lege

Vezi aici expunerea de motive

La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari, dintre care 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator, scrie News.ro.

ANI mai anunta ca valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese era la acel moment de de 1.062.798 Lei (aprox. 240.000 Euro) si adauga ca "va depune toate diligentele necesare in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese".

Agentia Nationala de Integritate mai pfreciza ca in perioada 2011 - 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa:

Este vorba de: Mihaita Calimente (PNL), Bogdan Ciuca, (ALDE), Gheorghe Firczak (Minoritati), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minoritati), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurentiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea, (PP-DD), Neculai Ratoi (PSD), Ion Stan (PSD), Madalin Stefan Voicu (PSD) si Catalin Croitoru (PSD) sunt parlamentari aflati inca in functie.

Parlamentari care isi incheiasera mandatul in 2012: Aledin Amet (minoritati), Gheorghe Ana (PSD), Stefan Vasile Beres (UDMR), William Gabriel Branza (PDL), Viorel Vasile Buda (PNL), Sorin Buta, Petru Calian (PDL), Vasile Carare (PDL), Radu Eugeniu Coclici (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Gabor (PNL), Mircia Giurgiu (PSD), Pavel Horj (PNL), Doru Brasoan Lese (PNL), Corneliu Olar (PDL), Sorin Stefan Zamfirescu (PDL) si Dan Radu Zatreanu  (PDL).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19193 vizualizari

 • +41 (47 voturi)    
  Probleme personale (Luni, 9 mai 2016, 9:56)

  dantor [utilizator]

  Treaba lor in parlament este sa-si rezolva problemele personale!
  • +22 (26 voturi)    
   Ticalosii (Luni, 9 mai 2016, 10:38)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui dantor

   Problema lor este sa isi angajeze rudele si tupeul porcesc pe care il au face ca sa gaseasca si o motivare juridica si morala ca sa o faca. De vazut daca in programul cu care au candidat se mentiona aceasta intreprindere.daca nu acesti indivizi pot fi acuzati de inselaciune ptr ca ne-au mintit cu programul lor la alegeri si au castigat votul nostru si apoi nu s-au tinut de cuvant.Inselaciune in conventie art. 244 din noul Cod penal.
  • +28 (30 voturi)    
   Un lucru nu inteleg... (Luni, 9 mai 2016, 10:48)

   TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui dantor

   ... Fratilor, astia ori ne cred prosti........ Ori poate chiar suntem de nu suntem in stare sa facem nimic...?
   • -1 (5 voturi)    
    iti dam plusuri (Luni, 9 mai 2016, 13:32)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

    nu e suficient ?
 • +29 (33 voturi)    
  Un proverb actual (Luni, 9 mai 2016, 10:00)

  Martinezu [utilizator]

  Cainii latra, ursul merge.
  Cine l-a gandit, probabil ca era un mare vizionar.
  • +21 (25 voturi)    
   Astept cu interes votarea legii (Luni, 9 mai 2016, 10:31)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   de imunitate totala si permanenta.

   Deci un parlamentar sa nu poata fi tras la raspundere, indiferent de fapta.

   Nu stiu daca se va intampla asta, dar este cert ca intr-acolo de indreptam.
   • +11 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 mai 2016, 10:39)

    [anonim] i-a raspuns lui Cuca

    • -1 (1 vot)    
     Să-nţelegem (Luni, 9 mai 2016, 16:10)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui

     că eşti parlamentar sau rudă?
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 mai 2016, 21:32)

      [anonim] i-a raspuns lui comentatordiletant

      • 0 (0 voturi)    
       De fapt voiam doar să m-asigur (Luni, 9 mai 2016, 22:17)

       comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui

       Dar tot n-am înţeles ce crezi tu că vei / vom câştiga caftind poliţai. E drept că treaba lor e să apere canaliile cât timp sunt la conducere, dar nu ei schimbă legile după cum bate... enteresul. Dacă ziceai de parlamentari, mai era ceva, deşi chiar în ipoteza că eşti june-n floare n-ai fi putut doborî peste 1% (fie şi din acest motiv ar fi fost bine să se fi aplicat referendumul cu max. 300, dar tot n-ar fi meritat sacrificiul). Mai bine ai contribui la metamorfoza - cetăţenii particuari de azi = strada de mâine (mâinele concret, nu cel literar-idealist, că n-avem vreme!) !

       P.S. Şi nu te-ai gândit că l-ai putea nimeri chiar pe Godină?
 • +19 (23 voturi)    
  Se stie (Luni, 9 mai 2016, 10:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Legile le dau hotii pentru hoti
 • +20 (24 voturi)    
  Pai initiatorul (Luni, 9 mai 2016, 10:17)

  omezu [utilizator]

  Nu e si acum in conflict de interese? E ca si cum judecatorul isi judeca propriul dosar. Lupul pazinic la oi. Dar chiar noi suntem de vina...noi ii lasam sa faca ce vor.
 • +23 (27 voturi)    
  legea e slaba (Luni, 9 mai 2016, 10:25)

  federal [utilizator]

  1. esti condamnat , afara din parlament.

  2. propui chestii care sunt clar idiotenii , afara din parlament.

  trebuie legi pentru astea doua puncte.

  3. sa fie 300 de toti (senatori si deputati), poate isi aduc aminte de un referendum din istoria apropiata.

  4. prost si blestemat sa fie ala care voteaza actualii parlamentari pentru inca o legislatura, nu le-ar muri 10 inainte.
  • +2 (6 voturi)    
   300, 300 dar fara uninominal? (Luni, 9 mai 2016, 11:55)

   SaseCase [anonim] i-a raspuns lui federal

   uiti ca in afara de 300 s-a votat si uninominal si unicameral.
   alea de ce sa nu se aplice?
   • +3 (7 voturi)    
    sa fie (Luni, 9 mai 2016, 12:35)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui SaseCase

    uitasem, macar alea 4 si tot ar fi un pas inainte.
    • +3 (7 voturi)    
     eu zic sa nu facem 300 fara uninominal (Luni, 9 mai 2016, 12:51)

     SaseCase [anonim] i-a raspuns lui federal

     unicameralul poate sa astepte dar daca se face parlament cu 300 sa fie cu alesi uninominal. fara prostii de redistribuiri sau alte inventii pentru a trece de numarul de 300.
 • +16 (20 voturi)    
  Nu-i bai (Luni, 9 mai 2016, 10:29)

  Cataleya [utilizator]

  Atat la locale cat si la parlamentarele din toamna, exact aceiasi indivizi care batjocoresc legea si pe romani vor fi votati de tugulanul roman. Asa ca, nu prea inteleg zbaterile astea.
  Raul "primordial" pleaca de la electorat. Cei alesi doar profita de asta.
 • +16 (20 voturi)    
  Porcii (Luni, 9 mai 2016, 10:30)

  Trojan.H [utilizator]

  Avem dovada ca porcii astia sunt de fapt niste criminali fara scrupule. Numai in ultimele luni avem Colectiv, alimente falsificate, invatamint masluit, sistem medical otravit cu buna stiinta, sportivi omorati pe terenul de fotbal. Iar ce aflam noi este doar 0,0001%. Daca sunt unii care s-au intrebat ce fel de oamnei sunt cei care ne omoara familiile pe trecerea de pietoni si fug de la locul accidentului, ei bine au raspunsul: sunt porci de genul Batineanu de la Dinamo, Condrea de la Hexi si acesti interlopi care au sechestrat cladirea Parlamentului.
  Tolontan foloseste imaginea in care unii fumeaza trabuce groase, undeva sus, intr-un Penthouse, si ne deseneaza destinele. Perfect plauzibil. Dar daca sunt porci care comploteaza ca poporul nostru sa ajunga unul prost si bolnav, adica mort, pe termen mediu si lung, atunci e timpul sa spunem STOP. E timpul sa scoatem acesti criminali fara scrupule din vietile nostre si sa-i trimitem acolo unde merita. Cu forta, daca e nevoie.
 • +13 (17 voturi)    
  Acum e momentul! (Luni, 9 mai 2016, 10:44)

  Cataleya [utilizator]

  La ora actuala, Europa are probleme mult mai grave pe cap decat ticalosia politicienilor romani.
  Problema terorismului, a emigrantilor, a Brexitului, a agresivitatii Rusiei si a dezastrului din Grecia le ofera infractorilor romani conjunctura ideala pt a-si duce la indeplinire absolut toate planurile absconse pt ca, la ora actuala UE nu are nici vreme si cred ca nici chef sa-si mai bata capul cu politicienii de pe Dambovita sau cu jigodismul majoritatii electorale romanesti.
 • +12 (16 voturi)    
  Tot dispretul pentru astfel de personaje (Luni, 9 mai 2016, 10:48)

  cuky [utilizator]

  Este revoltator unde a ajuns sfidarea si dispretul acestor indivizi pe care poporul roman batjocorit acum, i-a trimis prin votul lui sa dea legi in interesul tarii si a locuitorilor ei nu pentru sleahta de jefuitori S-au vazut acolo .lafaindu-se in lux : hotel de cinci stele masini ,plimbari de placere in strainatate ",CONSTRUINDU-SI AUTOSTRAZI LARGI" pentru ftraciune ,la nivel de jaf atat material cat si intelectual(RUSINOSUL PLAGIAT),iar acum aceasta clica de trantori de pe spinarea noastra ,isi construiesc zid de legi care sa-i apere pentru totdeauna de a da socoteala de abuzul si hotia lor .CRED CU TARIE ca presa este singura acre poate sa ajute acest popor batjocorit si umilit sa-i cunoasca nominal pe acesti indivizi ,pe fiecare cu fapta lui savarsita in timpul mandatului ,incat NIMENI SI NICIODATA SA NU VOTEZE o lista a unui partid care isi permite sa inscrie pe lista lui numele pe vreo unul din acestia .Ma refer si la legea de batjocora absoluta cu punctul de pensie ,pentru noi ,pensiile nesimtite si indemnizatii pentru ei si tagma lor ,si toate celelalte legi ale rusinii .Daca populatia va vota in continuare inseamna ca ne meritam soarta Suntem absolut la coada europei numai datorita lor impreuna cu ceilalti" CONCUBINI"decidenti care au tinut poporul intr-o saracie lucie si o dezinformare totala pana la ignoranta .
 • +9 (13 voturi)    
  Figura porcina spune tot. (Luni, 9 mai 2016, 10:54)

  ouyang [utilizator]

  Din gasca de Napoleoni si Snowball-i ai Romaniei.
  • +4 (8 voturi)    
   + adept al Gaterszag Kerestoy srl (Luni, 9 mai 2016, 11:23)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   agent taietor de paduri !
  • +1 (1 vot)    
   I-au scos poza din articol. (Luni, 9 mai 2016, 11:32)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   ......
 • +1 (1 vot)    
  Partidele lor ce zic? (Luni, 9 mai 2016, 11:32)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  E foarte important ca se scrie numele deputatilor si partidele din care fac parte: UDMR si PSD.

  Intrebarea este, sefii si colegii de partide al astora ce spun?
  Sunt de acord cu initiativa? Caci aia 2 deputati reprezinta si partidele respective.
 • +6 (8 voturi)    
  ne vedem diseara in Piata Universitatii, ora 7 (Luni, 9 mai 2016, 11:36)

  bobyff [utilizator]

  ne vedem diseara in Piata Universitatii, ora 7
  • +5 (7 voturi)    
   Demisia Parlamentului ! (Luni, 9 mai 2016, 12:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   este Necesara !
 • +3 (5 voturi)    
  Invatati-ne parghiile.. (Luni, 9 mai 2016, 12:08)

  PavelSiNuAltii [utilizator]

  Parghiile prin care putem sa contactam/tragem la raspudnere reprezentantii din parlament (deputati sau senatori).

  Educati-ne, cum putem sa ne implicam?
  Cum pot eu, Pavel, sa stiu ca Parlementarul_X este cel pe care eu l-am votat, si ca am dreptul sa aflu ce treaba face pe acolo..
  Ca pot sa cunosc pozitia lui vis-a-vis de proiectul asta de lege, si daca nu-mi convine, il penalizez la vot, data viitoare, chiar daca imi da 1L de ulei de floarea soarelui :).

  Vorbim mereu de romani, de cat de rau merg lucrurile, de cum reprezentantii nostrii sunt corupti, dar ei sunt, de cele mai multe ori, o oglinda a noastra, noi suntem romania, noi suntem romanii despre care se vorbeste, noi, fiecare dintre noi..

  Asadar, apel la Hotnews, invatati-ne, educati-ne.
  • +3 (5 voturi)    
   citeste aici, solutia e in aceste randuri (Luni, 9 mai 2016, 13:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui PavelSiNuAltii

   When the government violates the people's rights, insurrection is, for the people and for each portion of the people, the most sacred of the rights and the most indispensible of duties.
   Marquis de Lafayette
 • +3 (3 voturi)    
  urmeaza dezincriminarea coruptiei, hotiei , etc (Luni, 9 mai 2016, 13:31)

  ilex2013 [utilizator]

  In teorie, fiind alesi de noi, daca nu ne convin nu-i mai alegem ....intre teorie si practica e o mare diferenta . In realitate Parlamentul e un fel de Dumnezeu, nimeni nu-i poate controla iar ei stiu asta si profita cat pot.
 • +2 (2 voturi)    
  limba maghiara (Luni, 9 mai 2016, 13:36)

  manon [utilizator]

  Am si eu o neclaritate legat de rudele "alesilor" maghiari care sunt angajate in parlament. Si anume: ce limba utilizeaza in relatiile de serviciu? Cum se descurca cu gramatica limbii romane in comunicarea scrisa?
 • +2 (2 voturi)    
  UCIGASII (Luni, 9 mai 2016, 18:42)

  yellowdog [utilizator]

  ...
 • +3 (3 voturi)    
  ...numai tampenii spune individul asta... (Luni, 9 mai 2016, 19:58)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  ...cu figura de ospatar....si va beneficia de o pensie, din care vor trai 3 generatii dupa el.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by