Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca principala misiune a viitoarei strategii anticoruptie, aflata acum in lucru la Ministerul Justitiei, va fi sa mute accentul de pe institutiile statului catre romani. Ministrul Justitiei a vorbit vineri despre nevoia de rigoare personala si de schimbare a mentalitatii romanilor. Raluca Pruna a afirmat ca, daca Romania nu va ajunge in punctul in care fiecare cetatean va respecta legea, "10.000 de procurori DNA" nu vor fi suficienti ca sa lupte impotriva coruptiei, potrivit Digi 24.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Vrem sa mutam un pic accentul de pe actiunea represiva a statului, care, sigur, este importanta, in masura in care avem coruptie trebuie sa raspunda potrivit legii romane in vigoare, dar spun sa mutam accentul putin si pe preventie, pentru ca 1.000 de strategii, 1.000 de legi si 1.000 de institutii nu fac nimic daca nu avem si un public educat in sensul de a respecta aceste legi. Si, inainte de a face asta, de a avea in primul rand o cenzura morala si de a intelege ca nu adoptam legi de dragul de a adopta legi, ci adoptam legi tocmai pentru a face posibila avansarea interesului public general", a afirmat Raluca Pruna, la o conferinta care a avut ca tema lupta impotriva coruptiei.

"Cred ca nicio societate, in absenta uinei rigori morale care ne apatine fiecaruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publica, cred ca singura calitate de cetatean, de participant in viata cetatii este o conditie fundamentala fara de care 1.000 de strategii, de legi, de institutii, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (coruptia - n.red) intr-o societate. Asta este asteptarea mea nu de ministru ci de cetatean in primul rand, ca fiecare dintre noi sa ne gandim la aceste lucruri in momentul in care suntem chemati sa luam decizii, de la decizia de a vota, daca suntem cetateni, la decizia pe care o luam administrativa, in cazul meu, ca ministru, sau decizia politica pe care cei alesi sunt chemati sa o adopte in Parlamentul Romaniei", mai spune ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a vorbit si despre presiunile politice care, spune ea, sunt foarte mari in acest an electoral. Si a asigurat ca guvernul nu va ceda: "Un angajament fara rezerve de a sprijini institutiile nationale anticoruptie prin legislatie stabila, resurse adecvate si independenta fata de presiunile politice. Care nu sunt putine. Cel putin in ultimele saptamani, o declar fara rezerva, suntem in situatia in care avem un cadru legislativ, avem un cadru institutional si asistam, poate, la una din marile ofensive ale luptei impotriva luptei contra coruptiei. Asadar, cred ca momentul este unul grav. Trebuie sa ne asiguram ca ceea ce s-a castigat, nu usor si nu intr-un termen scurt, este pastrat. Si, in numele Guvernului Romaniei, pot spune ca obligatia si angajamentul nostru este sa ne asiguram ca nimeni nu primeste imunitate in fata justitiei, ca produsul infractiunilor inclusiv, vorbim astazi despre coruptie, nu este neurmarit, nu ramane neconfiscat si ca ceea ce a fost luat de la beneficiarii reali, de la societate intr-un sens larg, ceea ce a fost furat societatii este redat societatii."