Liviu Dragnea si Victor Ponta au mers impreuna joi intr-un mic turneu pentru lansarea candidatilor la alegerile locale in judetele Dolj si Olt, dupa ce Ponta s-a aflat miercuri la Targu-Jiu. Fostul premier a anuntat ca va continua sa se implice in continuare in campania electorala la alegerile locale si in alte judete si va candida pentru nou mandat la alegerile parlamentare, tot in Gorj. Cei doi au vorbit intr-o conferinta de presa despre situatia din Camera Deputatilor, unde PSD vrea sa il schimbe pe Valeriu Zgonea, insa nici unul dintre ei nu a precizat daca Ponta ar urma sa ii ia locul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dragnea a declarat ca Zgonea a "ales sa se lege de niste chichite procedurale care sunt discutabile", iar procedurile pentru vacantarea functiei de presedinte al Camerei vor fi reluate saptamana viitoare.

"Fiecare om, cel putin peste 18 ani cand devine major in acte, alege singur, decide singur cat de mult vrea sa se umple de ridicol sau de penibil. Acel domn a fost exclus din PSD aproape cu unanimitate si spun aproape cu unanimitate pentru ca eu nu am participat la aceasta decizie avand initial alta propunere si anume retragerea sprijinului politic. Odata ce a fost luata decizia privind excluderea, presedintele Camerei Deputatilor acum este un om fara de partid. Presedintia Camerei Deputatilor nu este o functie administrativa sau o functie care se ocupa prin concurs. Este o functie 100% politica, cel care ocupa functia de presedinte al Camerei Deputatilor este propus de catre un partid. In momentul in care partidul l-a exclus, cum s-a intamplat la noi, automat acel om trebuia sa isi prezinte demisia. Dumnealui a ales sa se lege de niste chichite procedurale care sunt discutabile, procedurile sunt sigur ca se vor relua in saptamana viitoare", a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

Liderul PSD a adaugat ca nu stie daca este necesara schimbarea regulamentului Camerei Deputatilor, insa dupa vacantarea functiei de presedinte al Camerei, PSD va face "imediat" o propunere.

"In ceea ce priveste viitorul presedinte al Camerei Deputatilor, prima conditie care trebuie indeplinita e sa avem un fost presedinte. In momentul in care locul acela va deveni vacant, PSD va face o propunere prin vocea mea. Pana atunci noi nu vrem sa vanturam nume. Sa ramana locul vacant si PSD imediat va face o propunere care va fi si votata", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a reafirmat ca prioritatea partidului este acum campania electorala pentru alegerile locale si castigarea acestora. "Nu tot partidul isi va concentra energiile cum sa il convinga pe un om ca exista o limita a penibilului de care nu trebuie sa treaca. Se va intampla dupa parerea mea cat de curand la Camera Deputatilor, procedurile nu-s blocate, ele vor fi reluate saptamana viitoare, de luni incepand", a mai spus Dragnea.

La randul sau, Ponta a anuntat ca la alegerile parlamentare din toamna acestui an va candida pentru un mandat de deputat in judetul Gorj, unde are "o relatie speciala" cu toti care i-au fost alaturi.

Ponta a precizat ca s-a aflat joi in judetul Olt pentru sustinerea unor candidati PSD la alegerile locale, la solicitarea presedintelui partidului, Liviu Dragnea, precum si a liderului organizatiei judetene a PSD, Paul Stanescu. El a spus ca se va deplasa si in alte judete pentru sustinerea candidatilor PSD, deoarece are o "datorie" fata de social-democrati.

"Azi, am venit aici si la solicitarea presedintelui partidului, domnul Dragnea, si a presedintelui PSD Olt, domnul Stanescu, si voi merge si in alte parti din tara. Toti mi-au cerut un lucru dupa parerea mea de bun simt, acela de a sprijini partidul in campania electorala si de la locale si de la parlamentare, unde de altfel voi fi si candidat tot in judetul Gorj. Am o datorie fata de PSD care de 15 ani m-a sprijinit intotdeauna pentru toate functiile si pozitiile publice in care am candidat. Voi face acelasi lucru si in campania de la parlamentare. Ieri am fost la Targu Jiu unde acolo sigur ca am o relatie speciala cu toti oamenii care mi-au fost alaturi si voi candida tot pentru functia de deputat, tot in judetul Gorj si cu siguranta vom castiga", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Acesta a vorbit si despre plecarea sa din fruntea Guvernului in toamna anului trecut, mentionand ca nu a fost "impins pe scari" din partid sau de la guvern, si a adaugat ca nu va ocupa "nicio functie politica in PSD" pana cand nu va finaliza "toate procedurile judiciare".

"Nu mi-a cerut nimeni din PSD si nu m-a impins nimeni din PSD pe scari, nici de la partid nici de la guvern. Am plecat dintr-un motiv pe care l-am explicat, legat de o relatie sau o atitudine din punctul meu de vedere inacceptabila a celui care este presedintele tarii, vizavi de moartea unor oameni, in noiembrie. Nu-mi doresc si nu voi ocupa nicio functie politica in cadrul PSD pana la momentul la care imi voi finaliza toate procedurile mele judiciare. Dar nici nu trebuie sa am neaparat o functie politica, am discutat lucrul asta cu Liviu, slava Domnului, am o voce destul de puternica si cand vreau sa spun ceva, cu ajutorul dumneavoastra, al celor de la presa sau cu ajutorul retelelor sociale fata de care m-am atasat foarte tare in ultima perioada, oamenii aud pozitiile mele", a afirmat Ponta, in contextul unor intrebari referitoare la ocuparea in viitor a unor functii pentru care ar putea fi propus de PSD.

"Eu cu pozitiile publice nu am o problema, am avut destule pozitii publice si probabil ca o sa mai am. In primul rand haideti sa castigam alegerile. In cazul domnului Zgonea, ca si in alte cazuri, am o problema majora, in sensul ca eu l-am propus. Adica sunt vinovat. Nu mi-am inchipuit vreodata ca atunci cand n-o sa se pune problema ca fuge cu scaunul, ca eu n-am fugit niciodata, de nicaieri si sigur nu-i inteleg pe cei care fug cu scaunul. Imi pare pentru Vali, sincer, dincolo de celelalte lucruri, imi pare rau ca se pune in aceasta pozitie care e mai mult decat jenanta", a completat Victor Ponta.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat referitor la functia de presedinte al Camerei Deputatilor ca nu vrea sa se mai "vanture" niciun nume pana cand pozitia respectiva nu ramane libera si ca a avut deja o interventie "foarte clara" pe aceasta tema.

Intrebat cand il va "lasa" pe fostul premier Victor Ponta sa revina la conducerea partidului, ca "deocamdata" este sustinut de catre social-democrati pentru functia presedinte al partidului la fel ca atunci cand a fost ales si ca respectiva functie "nu se lasa, nu se da, nu se face cadou".

"In PSD functia de presedinte nu se lasa, nu se da, nu se face cadou. La noi este o procedura ampla prin care presedintele este ales de catre toti membrii. Deocamdata, spun deocamdata pentru ca nimeni nu e ales pe viata, exercit aceasta functie si se pare ca sustinerea mea in partid este la fel de mare ca atunci cand am fost ales", a spus Dragnea.

Intrebat daca in eventualitatea castigarii alegerilor parlamentare Victor Ponta va fi propus pentru functia de prim-ministru, Dragnea a raspuns ca PSD va propune "un candidat care va fi greu de refuzat de catre presedintele Iohannis". "Daca - si cred ca vom castiga alegerile si locale si parlamentare si vom face majoritate la toamna - PSD-ul va propune un candidat pentru prim-ministru care va fi greu de refuzat de catre presedintele Iohannis si care va putea sa formeze un guvern performant care inca o data o sa trebuiasca sa o ia, sa ia Romania mai de jos, asa cum in general a facut-o PSD-ul mereu, si o sa o puna din nou pe o cale de dezvoltare stabila, asa cum s-a intamplat in toate perioadele in care PSD-ul a fost la guvernare si mai ales in ultima perioada in care au fost guverne conduse de Victor Ponta", a mai declarat Dragnea.

Ponta a adaugat, in ceea ce priveste conducerea PSD, ca in perioada in care a fost si presedinte de partid si premier tot Dragnea a condus partidul. "Sa mai lamurim odata chestia cu partidul, asta pe care vreti dumneavoastra sa il dam de la unul la altul, Liviu mie, eu lui Liviu ... In ultimii 4-5 ani, de cand am preluat functia de prim-ministru, tot Liviu a cam condus PSD, pentru simplul motiv ca n-am avut timpul necesar si pentru ca se pricepe extraordinar la acest lucru. Cred ca marea problema a unora e ca orice ar face tot nu se prabuseste PSD-ul. L-au omorat pe Nastase, pe Dragnea, pe mine si tot pe primul loc e PSD", a mai spus Ponta.

Intrebat daca vrea sa fie propus pentru functia de premier in situatia castigarii alegerilor parlamentare de catre PSD, Ponta a spus ca 'nu prea' isi doreste sa fie din nou in aceasta functie.

"Nu. Nu prea imi doresc, ca sa fiu sincer, ca inca sunt cu ranile spre cicatrizare. Dar ideea e urmatoarea: eu cred foarte tare ca trebuie sa avem un guvern politic. Povestea asta cu guvernul presedintelui care o sa faca lucruri bune cred ca s-a stricat mai repede decat se astepta oricine, chiar si noi, ca sa fim foarte sinceri. E o catastrofa evidenta" a raspuns el.