¬Dupa excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, PSD urmeaza sa il inlocuiasca din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, pozitie care echivaleaza cu al treilea om in stat. Zgonea a spus clar miercuri, dupa ce a fost "executat" de colegii sai, ca nu isi va da demisia din aceasta functie, astfel ca deputatii PSD trebuie sa faca demersul necesar parlamentar pentru revocarea lui. Cel mai vehiculat nume pentru a ii lua locul a fost cel al lui Victor Ponta, chiar Liviu Dragnea declarand luni seara ca "sufleteste si pragmatic" si-ar dori ca fostul premier sa devina presedintele Camerei Deputatilor. Un alt nume posibil este al lui Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele Comisiei de integritate a partidului.

Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Victor PontaFoto: Agerpres

UPDATE 15.50 Victor Ponta a refuzat sa raspunda clar intrebarilor jurnalistilor legate de posibilitatea ca el sa devina presedintele Camerei Deputatilor: "O sa discutam si o sa luam decizii impreuna. Da, am vorbit cu Liviu. Am discutat cu Liviu tot ceea ce este bine pentru PSD si pentru alegatorii nostri," a fost tot ce a spus Ponta pe acest subiect.

UPDATE 15.40 Secretarul general al PSD, Marian Neacsu, a anuntat ca deputatii PSD prezenti la sedinta de grup au decis in unanimitate sa il revoce pe Zgonea, iar cererea de revocarea a fost trimisa la Biroul Permanent. Un vot pentru revocare precum si numirea si votarea unui inlocuitor ar putea avea loc saptamana viitoare.

Numele lui Victor Ponta a inceput sa fie vehiculat inainte ca Zgonea sa fie exclus prin vot, in sedinta Comitetului Executiv al PSD. Intrebat de aceasta posibilitate, Dragnea a declarat miercuri, dupa sedinta, ca Ponta este "pregatit pentru toate functiile."

Ulterior, luni seara la Romania TV, Dragnea a fost mai direct si a afirmat ca doreste sa refaca tandemul cu Ponta in campanie.

"Eu, sufleteste si pragmatic, mi-as dori ca Victor Ponta sa devina presedintele Camerei Deputatilor si sa mergem impreuna in campania electorala, cum am fost atatia ani de zile. Am stabilit cu Victor, zilele trecute, ca dupa Paste sa ne vedem sa discutam si asta si alte lucruri, pentru ca functia de la Camera nu e importanta in sine, avem de discutat mai multe lucruri, despre reimplicarea lui in partid, pentru ca avem nevoie de el, el are nevoie de noi si Romania are nevoie de refacerea echipei dintre noi doi. O sa ma vad cu Victor si o sa discutam", a declarat Dragnea, citat de Mediafax.

Fostul premier este insa trimis in judecata in dosarul Turceni - Rovinari, alaturi de Dan Sova.

Florin Iordache

Florin Iordache

Foto: cdep.ro

Miercuri, un alt nume mentionat a fost cel al lui Florin Iordache, care, potrivit unor surse din partid, ar avea cele mai mari sanse. Iordache este vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Au existat si alte nume vehiculate: Marian Neacsu - secretarul general al PSD, fostul lider de grup, care este insa condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, Gabriel Vlase - vicepresedinte al Camerei Deputatilor si chiar si Rovana Plumb - fostul ministru al Muncii si fostul presedinte al Consiliul National al PSD.

Conducerea PSD urmeaza sa decida inlocuitorul lui Zgonea in prima sedinta a Biroului Permanent National dupa Paste, care deocamdata insa nu a fost anuntata. Deputatii PSD se reunesc in sedinta de grup marti dupa-amiaza.

Ce spune regulamentul Camerei Deputatilor privind procedura de revocare a presedintelui

Art. 26

Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele.

Art. 27

(1) Propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor se depune la Biroul permanent, care verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 26, si introduce in proiectul ordinii de zi a urmatoarei sedinte a Camerei Deputatilor propunerea de revocare. In cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvantul liderul de grup care a cerut revocarea si, la cerere, cate un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare si presedintele Camerei Deputatilor.

(2) Presedintele Camerei Deputatilor caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau cea a plenului in care se discuta revocarea sa. El va fi inlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputatilor de unul dintre vicepresedinti.

(3) Daca propunerea de revocare este aprobata de plenul Camerei Deputatilor, se organizeaza alegerea unui nou presedinte, in conformitate cu prevederile art. 22.