UNPR Maramures sustine candidatura lui Catalin Chereches, primarul din Baia Mare care in prezent este arestat preventiv cu acuzatia de luare de mita, pentru un nou mandat, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

Catalin CherechesFoto: Agerpres

Chereches a fost retinut marti de procurorii DNA, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata, in urma unui flagrant, iar miercuri seara, Tribunalul Cluj a decis arestarea preventiva a acestuia pentru 30 de zile.

"Suntem convinsi ca va depasi problemele legale pe care le intampina si avem incredere in Justitie ca va face dreptate in acest caz. Pentru noi, Catalin Chereches reprezinta speranta pentru constructie, unitate si viitor, in stransa legatura cu Baia Mare. Baimarenii trebuie sa aleaga intre trecut si viitor, trecutul care este reprezentat de politicieni verosi si versati care imping marionete in fata in speranta unui castig imediat sau viitorul, reprezentat de Catalin Chereches, cel care a spus un 'NU' hotarat compromisului. Pentru ca s-a incapatanat sa creada in bunatatea oamenilor din jurul lui, a cazut victima unui denuntator prea putin credibil", se arata in comunicatul UNPR Maramures.

Amintim insa ca edilul a fost retinut de procurorii anticoruptie in urma unui flagrant. "La data de 22 aprilie 2016, inculpatul Chereches Catalin i-a transmis denuntatorului sa nu scoata din banca decat sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei, lucru cu care acesta din urma s-a conformat. In acelasi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului Chereches Catalin fiind gasita suma de 30.000 lei," se arata in comunicatul DNA.

UNPR Maramures si-a depus listele de candidati pentru Consiliul Local, Primaria Baia Mare si pentru Consiliul Judetean Maramures.

"In ciuda contestatiilor fara temei depuse de reprezentantii unor partide politice care au vazut in candidaturile propuse o amenintare, Biroul Electoral Judetean a admis listele UNPR in unanimitate", mai mentioneaza UNPR.

***

Chereches a scris pe un biletel suma pe care o voia drept mita in schimbul finantarii Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), banii fiind primiti de edil chiar in biroul sau, se arata in referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva a lui Chereches.

Potrivit documentului transmis la solicitarea Agerpres, din data de 1 iunie 2014 pana la 24 august 2015, Consiliul Local al municipiului Baia Mare a alocat FCM Baia Mare suma de aproximativ 950.000 lei, denuntatorul din acest dosar aratand ca, din banii virati de primarie in contul clubului, i-a remis inculpatului Catalin Chereches, la solicitarea acestuia, mai multe sume de bani.

Astfel, in unul dintre cazuri, Chereches a scris pe un biletel ce suma vrea in schimbul finantarii clubului.

"In cursul lunii martie 2015, i-a inmanat inculpatului Chereches Catalin suma de 50.000 lei in biroul sau din primarie. Suma i-a fost remisa primarului la momentul la care FCM Baia Mare a incasat de la primarie suma de 150.000 lei. Denuntatorul a aratat ca, cu cateva zile inainte de virarea sumei de bani, s-a intalnit cu primarul Chereches Catalin, care i-a aratat un biletel pe care era scrisa suma de 50.000 lei, ocazie cu care i-a transmis ca in ziua respectiva ii plateste avansul de 150.000 lei si ca din avansul respectiv trebuie sa-i duca acea suma de bani. Conform celor sustinute de denuntator, primarul i-a spus ca daca nu este de acord sa ii remita suma respectiva, nu ii mai da niciun ban", se arata in documentul citat.

De asemenea, Chereches a cerut ulterior alte doua transe de bani de cate 10.000 de lei, in contexte similare.

"Denuntatorul a precizat ca in luna iulie 2015, dupa ce Primaria municipiului Baia Mare i-a virat suma de aproximativ 70-80.000 lei, a fost contactat telefonic de catre (...), care i-a comunicat ca a discutat cu inculpatul Chereches Catalin si acesta a spus ca o poate rezolva cu suma de 10.000 lei (...). Intelegand ca este vorba de o noua solicitare formulata de inculpatul Chereches Catalin de a-i remite o parte din banii virati de primarie, i-a dat lui (...), prin intermediul lui (...) - angajata la (...), suma de 10.000 lei. In data de 24 august 2015, s-a aprobat, la initiativa inculpatului Chereches Catalin, de catre Consiliul local al municipiului Baia Mare, finantarea clubului cu suma de 600.000 lei, din care a primit aproximativ 300.000 lei. Din aceasta suma i-a remis personal inculpatului Chereches Catalin suma de 10.000 lei, undeva in cursul lunii septembrie 2015, inmanarea avand loc in biroul primarului", se mai arata in referat.

Conform documentului, denuntatorul le-a spus procurorilor ca, "in ultima perioada", Chereches i-a transmis ca aloca suma de 1.000.000 lei clubului de fotbal daca cesioneaza pe numele unei anumite persoane o societate comerciala.

Potrivit probelor de la dosar, la data de 14 aprilie, pentru sustinerea financiara a FCM Baia Mare de catre municipiul Baia Mare cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, Chereches a cerut 400.000 lei dintr-o sponsorizare totala de 600.000 lei pe care clubul a obtinut-o de la o societate, iar cu privire la remiterea banilor, primarul a spus ca din banca sa nu se scoata sume mari de bani, ci sume de 20.000- 30.000 lei.

"In esenta, inculpatul Chereches Catalin i-a spus denuntatorului sa ii dea o parte din banii solicitati cu titlul de mita, (...) pentru 'o datorie'. La data mai sus mentionata (...) a scos din banca suma de 22.325 lei pe care a schimbat in euro, obtinand suma de 5.000 euro, pe care i-a inmanat-o lui (...). La data de 26.04.2016, in baza aceleiasi intelegeri, inculpatul Chereches Catalin a primit cu titlul de mita de la (...), din suma totala de 400.000 lei pretinsa, suma de 30.000 lei. (...) La data mai sus mentionata s-a procedat la organizarea unui flagrant de catre organele de urmarire penala. In biroul inculpatului Chereches Catalin a fost identificata doar suma de 25.000 lei, primita de la (...). Pana la intrarea organelor de urmarire penala in biroul inculpatului Chereches Catalin pentru constatarea infractiunii flagrante, acesta a remis (...) suma de 5.000 lei din suma mai sus mentionata, acesta fiind motivul pentru care a fost gasita in biroul edilului doar suma de 25.000 lei", explica procurorii in referat.