Fostul primar al Bacaului, Romeo Stavarache, si-a depus, luni, candidatura prin intermediul avocatei sale, dupa ce la inceputul lunii martie a primit interdicitie din partea Curtii de Apel sa si mai exercite atributiile de edil. In ciuda faptului ca este sub control judiciar de la inceputul lunii aprilie – dupa ce a fost arestat (si) in acest an – Stavarache doreste un al patrulea mandat la conducerea muncipiului Bacau. In functie din 2004, cand a castigat in fata lui Dumitru Sechelariu dupa al doilea tur, Stavarache este cercetat in mai multe dosare de coruptie, abuz in serviciu si complicitate la o tentativa de fraudare a fondurilor europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Stavarache a fost arestat preventiv în iulie 2014, iar în septembrie acelasi an a fost plasat în arest la domiciliu timp de 5 luni. In acest an a fost din nou arestat la domiciliu, Curtea de Apel schimbandu-i ulterior masura in control judiciar.

In 2015, Stavarache a fost condamnat de o instanta a Tribunalului Judetean Bacau la trei ani cu suspendare pentru abuz in serviciu – sentinta nu este definitiva. De fiecare data cand a fost arestat, Romeo Stavarache a acuzat probleme cardiace dorind sa fie internat la o clinica din Iasi. Presat de justitie, a anuntat ca va intra in concediu medical pâna la sfarsitul mandatului. Stavarache nu raspunde la solicitarile massmediei locale.

Fostul edil este prieten cu presedintele Senatului, CP Tariceanu si mult timp s a speculat ca Stavarache va candida din partea ALDE.

Lista candidatilor din Bacau este pestrita, cu parlamentari ce se doresc primari, cu traseisti notorii sau cu tineri de 23 sau 26 de ani, marionete ale PSD-ului.

Principalii candidatii in Bacau sunt Dragos Luchian, (47 de ani), senator, ce va reprezenta PNL-ul. In perioada 2008 – 2012 a fost viceprimarul Bacaului, cand l-a secondat pe Romeo Stavarache, perioada, dupa parerea sa, “cea mai fertila din istoria administratiei bacauane”. Principalele sale obiective sunt construirea unui centru civic, modernizarea electrica a orasului, dezvoltarea culturala a Bacaului.

Deputatul Cosmin Necula (PSD), 37 de ani, care si a construit toata campania electorala pe greselile administratiei liberale conduse de Romeo Stavarache. Vrea sa produca o revolutie in Primaria bacauana (toate posturile scoase la concurs), sa puna cat mai repede in circulatie Spitalul Municipal (calul de bataie al tuturor candidatilor din Bacau) si sa realizeze, un plan mai vechi al lui Sechelariu: Bacau, zona metropolitana (pentru acest proiect a dus o serie de ziaristi la Bruxelles pentru…documentare).

O figura exotica este Cristi Manolache (46 de ani), fost militar in Legiunea Straina Franceza timp de 16 ani. Acum este om de afaceri si candideaza din partea Partidului Social Românesc (PSRo), condus de Mircea Geoana

Alt candidat cu sanse relative la fotoliul mun. Bacau este un fost prefect, Constantin Scripat (60 de ani) care va reprezenta Partidul Miscarea Populara. Toate celelalte partide care au candidati in Bacau, M10, ALDE, PNTCD, precum si o serie de independenti, sunt creditati cu sanse de 1-2%.