Chiar daca a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea a decis, intr-o scurta sedinta de partid, ca ramane presedintele PSD, "la cererea membrilor", care considera ca o retragere a sa ar destabiliza partidul. Cel care in schimb se gandeste la demisie din functia de conducere - cea de presedinte executiv - este Valeriu Zgonea, singurul care nu a ramas la "poza de final", plecand pe usa din spate din sediul partidului, in timp ce Dragnea facea declaratii presei, avandu-i in jurul sau pe colegii din conducerea partidului. Zgonea le-a spus jurnalistilor afara ca "decizia nu este a partidului" (anuntata de Dragnea - n.r.) si, intrebat daca se gandeste sa demisioneze, a raspuns: "Ma gandesc pana luni".

Zgonea a plecat vizibil suparat, iesind prin spate din curtea PSD, pe langa sediul UNPR (cele doua partide au sediile in aceeasi curte).

Altfel, membrii conducerii partidului, prezenti in numar mare la sedinta convocata special pentru sentinta, au parut degajati si veseli la final, desi imediat dupa pronuntare Codrin Stefanescu a spus ca toti sunt "socati", ba chiar "inmarmuriti". Ei au coborat din sala in hol, unde l-au asteptat zambitori pe presedinte sa coboare la declaratii timp de peste jumatate de ora, alaturi de jurnalisti, iar unii si-au facut si fotografii. Printre acestia - Rovana Plumb, Viorica Dancila, Olguta Vasilescu, Gabriel Mutu, Daniel Florea, Doina Pana, Paul Stanescu.

Mai jos, declaratiile lui Dragnea si principalele momente ale zilei la sediul PSD:

------------

Ora 17.00. Valeriu Zgonea ia in calcul demisia din functia de presedinte executiv, a declarat acesta atat in sedinta cat si la iesirea din sediu, in timp ce Dragnea facea declaratii. Intrebat daca Dragnea trebuie sa isi dea demisia, Zgonea a afirmat ca aceasta nu este decizia partidului, sugerand ca este doar decizia lui Dragnea. Intrebat apoi daca el isi va da demisia, Zgonea a raspuns "Ma gandesc pana luni", transmite Digi24.

Ora 16:40 Liviu Dragnea a declarat ca ramane presedintele PSD "la cererea membrilor":

  • Am avut o discutie colegiala, unii zic ca a fost comitet executiv, altii nu, asta chiar nu are nicio importanta, daca cineva vrea sa conteste, nu e nicio problema, mai deschidem un proces.
  • Am vrut sa ascult punctul lor de vedere generat de aceasta situatie, de sentinta profund nedreapta
  • Vreau sa spun decat cateva lucruri.
  • Nu comentez decizia instantei.
  • Am fost condamnat in prima instanta pentru o adresa de organizare a tombolei transmisa de aici din sediu intr-o zi in care nu eram aici in sediu, adresa pe care a doua zi eu am anulat-o si pentru ceva pentru care nici macar nu am fost acuzat in rechizitoriu ca SMS-urile transmise de un grup de tineri de aici ar fi stimulat alegatorii sa incalce listele permanente.
  • Aceste doua acuzatii au dus la concluzia primei instante ca prezenta la vot reprezinta un folos necuvenit pentru PSD, PSD necandidand aici.
  • Cel care ar fi putut avea un folos necuvenit era presedintele in functie.
  • Nu am reusit sa inteleg pana la ce nivel o prezenta e cuvenita si de la ce nivel in sus e necuvenita.
  • Am vrut sa fac aceasta precizare pentru a nu se mai vorbi de milioanele de voturi furate, despre mortii care voteaza.
  • Am vrut sa aud de la colegi ce ar insemna o retragere a mea acum pentru cele cateva zeci de mii de candidati pe care ii are PSD acum.
  • Parerea majoritatii, aproape unanima, a fost ca o retragere a mea poate destabiliza toate activitatile de campanie si poate face ca PSD sa nu poata obtine scorul pe care il previzionam cu totii.
  • In aceste conditii, am decis sa raman in continuare in aceasta functie, sa gestionez campania electorala.
  • Vom mai avea o discutie dupa alegerile locale. Am decis sa nu lungim foarte mult discutia.
  • Azi a fost o decizie luata la cald, poate chiar fierbinte.
  • Dupa alegeri cred ca trebuie sa facem o discutie despre chestiuni mai profunde in PSD, despre implicarea fiecaruia, de aportul adus de fiecare din conducerea partidului la campanie, si atunci vom avea mai multe decizii, nu numai in ce ma priveste.
  • Parerea colegilor a fost ca o retragere a mea ar aduce deservicii partidului si o descurajare a membrilor de partid.

Intrebare: Valeriu Zgonea de ce nu langa dvs?

Dragnea: Nu stiu. In schimb am vazut parerea dl Ponta si ii multumesc pentru ea.

Intrebare: La ce ofiteri acoperiti se referea Victor Ponta?

Dragnea: "Nu stiu, dar sa ii spuna, macar sa ii protejam (razand - n.red.). Dincolo de chestiunea personala, vreau sa am o abordare realista.

Apreciez sustinerea dar cred ca cel putin 90% dintre ei au sustinut aceasta idee de ramanere in functie gandindu-se la interesul partidului.

De cand am fost ales presedintele interimar si ulterior presedinte votat public am sustinut sa nu promovam noi un razboi politic de dragul razboiului si am facut foarte multe gesturi pentru o relatie corecta cu PNL.

Azi constat ca nu se poate o relatie buna cu aceasta constructie politica, o cosmelie politica.

Problema lor nu e de fraudare a alegerilor, ci ca nu au candidati

Suntem din ce in ce mai putin interesati de ce fac sau ce zic cei de la PNL."

Intrebare: Ce ati discutat cu Zgonea?

Dragnea: I-am spus ce mi-am spus si mie, pentru ca nu sunt copil sa am sperante desarte pentru ziua de azi.

Dincolo de interesul personal avem toti o datorie uriasa fata de acest partid si de aceasta tara.

In istoria recenta, de cate ori a fost PSD la guvernare Romania s-a dezvoltat.

Si azi am vazut aceeasi atitudine, nu sunt bani, trebuie sa inghetam salariile, trebuie sa taiem salariile.

Dincolo de umorile personale tara asta are nevoie de PSD.

Nu am de unde sa stiu ce va face Valeriu Zgonea.

Puteam sa fac un pas in lateral si sa conduc informal campania, dar nu era bine.

Votul care l-a infrant pe Traian Basescu a fost infrant de o erata.

Speram ca pe 5 iunie se vor organiza alegeri, in speranta ca se vor organiza, pentru ca am inteles ca liberalii vor sa vada cum le organizeaza in 2, 3 sau 4 tururi, sunt in stare sa arunce in aer tara.

Am primit sute de telefoane care mi-au zis ca nu imi pot permite sa lasam partidul acum."

Ora 16.31: Dragnea intarzie la declaratiile de dupa sedinta. Membrii CEX au coborat si il asteapta, sunt zambitori si isi fac fotografii. Au ramas insa sus Gabriela Firea, Valeriu Zgonea, Marian Neacsu, Mihai Fifor si Florin Iordache.

Ora 16.31: Dragnea intarzie la declaratiile de dupa sedinta. Membrii CEX au coborat si il asteapta, sunt zambitori si isi fac fotografii.

Ora 16.04 Alti lideri PSD au declarat pentru HN ca Liviu Dragnea NU va demisiona. "L-au rugat presedintii si vicepresedintii organizatiilor judetene" au explicat sursele citate.

Ora 15.54:Ponta, pe Facebook: Dragnea nu ar trebui sa-si dea demisia de la sefia PSD

Ora 15.45 Se anunta o sedinta foarte scurta, Dragnea urmeaza sa faca declaratii la ora 16.00.

Ora 15.30 Doi lideri importanti ai partidului contactati de HN se declara convinsi ca Dragnea nu va demisiona.

Ora 15:17Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD. Nu a dorit sa faca nicio declaratie. "Vorbim dupa CEx (Comitetul Executiv)" a spus Dragnea, declaratie din care se intelege ca intreaga conducere extinsa a partidului s-a reunit la sediu pentru a discuta situatia.

El a fost asteptat in curte de Florin Iordache, Paul Stanescu, Mircea Dusa, Mircea Draghici, care l-au insotit in sediu.

Ora 15.15 La sediu este asteptat sa ajunga Dragnea. Cativa membri din conducere au iesit in curte, in spatele sediului, departe de presa.

Ora 15.07: La sediu s-a intors Valeriu Zgonea, care insa a evitat presa, intrand prin spate in sediu.

Ora 14.55 Prima reactie la PSD dupa pronuntarea sentintei (doi ani de inchisoare cu suspendare) a fost cea a lui Codrin Stefanescu, secretar general adjunct, care a spus ca este singurul care a avut curaj sa dea o reactie la cald:

  • "Suntem mai mult decat socati suntem inmarmuriti de ce se intampla in Romania, omul asta nu a facut altceva decat sa conduca o campanie.
  • Suntem toti socati in sediu va spun, sunt singurul care am avut curaj sa iasa, toti il sustinem nu are niciun fel de vina.
  • Toti asteptam astazi o achitare.
  • Ne vom intalni in urm ore si zile, toata lumea este cu Liviu Dragnea ar fi trebuit sa fim toti condamnati.
  • Demisie din functia de presedinte? Nu acceptam asa ceva. Sa voteze 550000 pentru tine este proba ca toata lumea te doreste.
  • In opinia mea 100% da, ramane presedintele partidului."

Ora 14.20 Este ceva mai liniste in sediu, pe masura ce se apropie pronuntarea sentintei (estimarea este dupa ora 14.00).

Ora 13.30: Atmosfera este pe alocuri degajata, de pe hol putand fi auzite uneori rasete si galagie. Mare parte dintre acestia se plimba dintr-o parte in alta pe holul din sediu, discutand. Nici unul dintre ei nu a dorit sa faca declaratii presei.

In jurul orei 13.00 au mai ajuns la sediul PSD presedintele executiv Valeriu Zgonea, primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, europarlamentarul Dan Nica, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, deputatul Ionut Vulpescu, liderul PSD Buzau, Marcel Ciolacu, presedintele PSD sector 1, Dan Tudorache, Mihai Mohaci - presedinte interimar al PSD Brasov, deputatul Dumitru Chirita.

Ulterior a ajuns si Rovana Plumb.

Intre cei care s-au reunit in prima parte a zilei la sediul PSD se afla europarlamentarul Viorica Dancila, secretarul general al partidului, Marian Neacsu, secretarul general adjunct Codrin Stefanescu, presedintele PSD sector 5, Daniel Florea, presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, deputatul Florin Iordache, presedintele PSD Mures, Vasile Gliga, Ionel Arsene - secretar regional, presedintele PSD Timis, Sorin Grindeanu, presedintele PSD Calarasi, Dan Cristodor, primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, relateaza Agerpres.