Fostul lider al Ligii Studentilor, victima a mineriadei si, pentru o scurta vreme, partener politic al lui Virgil Magureanu, e un personaj pivotal pentru identitatea unuia dintre cele doua partide mari ale Romaniei. Decizia PNL de a-l desemna pe Marian Munteanu drept candidat pentru primaria Bucurestilor, a fost intampinata cu proteste din partea mai multor ONG-uri si a Institutului Elie Wiesel. Intr-un interviu pentru Mediafax, Marian Munteanu explica cateva dintre pozitiile publice din trecut si, intr-un mod mai degraba rezervat, intentiile.

Marian MunteanuFoto: Agerpres

"Toti cetatenii, toti avem drepturi. Eu am fost in viata mea un neobosit luptator pentru drepturi civile. Mie imi place libertatea. Si daca libertatea mea este importanta, sa stiti ca la fel de importanta este si libertatea celorlalti.

Dar nu trebuie sa facem confuzie aici, adica nu trebuie sa spunem ca domle, daca eu vreau anumite lucruri ceilalti nu trebuie sa le aiba. Drepturile civile ale tuturor cetatenilor trebuie respectate. Asa este legea, ea se respecta.

Aaa, ca eu poate, cetateanul Marian Munteanu, nu recomand anumite lucruri sau consider ca, de exemplu, a milita in favoarea ateismului, sa spunem, nu este bine, dar nu pentru ca este ceva blamabil, sa-l alergi pe ala pe strada, ci pentru ca nu e este bine din punct de vedere uman, social, cultural, spiritual si vin si spun, mai bine sa facem pe partea cealalta, sa incurajam apropierea oamenilor de Dumnezeu.

Asta este o chestiune de optiune a fiecaruia. Daca cetatenii unei comunitati, fie ea sector, un oras, tara intreaga, au niste optiuni, ei sunt liberi sa si le manifeste, sigur, in conditiile legii, absolut in mod pasnic, pentru ca non-violenta a fost linia vietii mele si credeti-ma ca, totusi, in materie de non-violenta cred ca am putut dovedi in situatii mai dificile putin ce inseamna sa ramai ferm pe pozitia asta si sa nu ripostezi chiar cand altii vin impotriva ta cu tot felul de lovituri, unele contondente material, altele ca cele pe care le discutam uneori, prin articole si alte lucruri. Din acest punct de vedere sa stiti ca eu nu numai ca respect, eu incurajez drepturile cetatenilor.", a spus Munteanu.

Principalele idei ale interviului, prezentate de Mediafax:

-Apropierea sa de PNL are legatura mai degraba cu particula "national" din denumirea partidului si mai putin cu liberalismul

-Marian Munteanu se vede pe sine ca pe un reprezentant al unor asociatii civice de inspiratie crestina si insista ca discutiile despre candidatura sa nu au avut loc in Statele Unite unde a participat alaturi de Alina Gorghiu la National Prayer Breakfast. Sugereaza, totusi, ca ar fi avut un cuvant de spus in selectarea copresedintei PNL printre participantii la acest eveniment.

Candidatul PNL sustine ca exista si o alta societate civila decat cea consacrata. Pentru ea vrea sa infiinteze asa-numitele "Consilii Civice"

In pofida celor cateva zile trecute de la anuntul candidaturii, Marian Munteanu nu are inca obiective specifice pentru Bucuresti. Promite ca vor fi facute publice in curand.

Sustine ca nu a colaborat si nici nu a facut parte din vreun serviciu secret. Crede totusi ca e posibil sa aiba un dosar la CNSAS in urma arestarilor de pe vremea lui Ceausescu

Primarul Munteanu ar aproba o parada gay si condamna orice forma de violenta

Relatia cu Miscarea Legionara e pentru Marian Munteanu o chestiune despre care sustine ca are mai degraba legatura cu prizonierii politici din inchisorile comuniste.

In ceea ce priveste mostenirea istorica a lui Corneliu Zelea Codreanu, candidatul PNL evita un raspuns clar. Intrebat despre o cariera politica si o candidatura in afara PNL, actualul candidat refuza sa o excluda ferm.

Interviul integral,AICI