Marian Munteanu nu este doar un simbol al Pietei Universitatii, ci totodata o intrupare exemplara a fuziunii politice postcomuniste dintre spiritul Miscarii Legionare si cultura institutionala a Securitatii, sustine presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, intr-o scrisoare deschisa adresata, duminica, membrilor PNL, relateaza Agerpres.

Tariceanu afirma in documentul citat ca Munteanu a fost membru al Partidului Comunist si ca in 1989, atunci cand acest partid si-a pierdut puterea, "a devenit instantaneu" anticomunist.

"A fondat apoi Miscarea pentru Romania, formatiune ce figureaza, alaturi de numele Marian Munteanu, in toate lucrarile academice internationale consacrate antisemitismului si neofascismelor contemporane. Dupa aceea i s-a alaturat lui Virgil Magureanu intr-un partid ce a sfarsit prin a fuziona cu Partidul Democrat comandat de Traian Basescu", a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.

Liderul ALDE citeaza in scrisoarea sa un articol pe care i-l atribuie lui Marian Munteanu, intitulat, asa cum precizeaza Tariceanu,"Despre doctrina legionara" si aparut in aprilie 1994. Potrivit lui Calin Popescu-Tariceanu, acest articol ar fi dovada orientarii "filo-legionare" a lui Munteanu: "Il admir pe marele om politic si intemeietor de Miscare, pe Corneliu Codreanu. (...) Eludarea legalitatii, departe de a fi o exceptie, era o regula impamantenita in arsenalul celor doua partide dominante ale epocii, PNT si PNL. (...) Vom da un singur exemplu: cazul I.G. Duca, politician liberal, prim-ministru in 1933. Dar nimeni nu spune ce facuse acest 'democrat' inainte de a fi asasinat. Nimeni nu spune nimic despre cei peste 10.000 de oameni maltratati, schingiuiti si arestati din ordinul sau. (...) Nu putem vorbi de asasinii lui I.G. Duca fara a vorbi de asasinul I.G. Duca".