Seful diplomatiei romane, Lazar Comanescu, a evidentiat vineri, la Forumul Global de Securitate GLOBSEC de la Bratislava, necesitatea unor decizii ambitioase la Summitul Aliantei de la Varsovia (8-9 iulie 2016) care sa consolideze securitatea spatiului euro-atlantic, informeaza Agerpres.

Lazar Comanescu a participat la panelul "The Future of NATO. Will the Warsaw deliver?" din cadrul Forumului alaturi de ministrul Apararii al Republicii Cehe, Martin Stropnicky, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, presedintele Comitetului Militar NATO, gen. Petr Pavel, si adjunctul asistentului secretarului apararii al SUA, James Townsend.

"Pornind de la evaluarea mediului de securitate actual, marcat de provocarile provenite din vecinatatile estica si sudica ale NATO, seful diplomatiei romane a evidentiat necesitatea unui raspuns adecvat din partea NATO, prin adoptarea unor decizii ambitioase la Summit-ul Aliantei de la Varsovia (8-9 iulie 2016), menite sa consolideze securitatea spatiului euro-atlantic", se arata intr-un comunicat de presa al MAE, citat de Agerpres.

Ministrul roman a subliniat importanta unui pachet substantial de decizii privind adaptarea pe termen lung a NATO, incluzand o prezenta Aliata persistenta, robusta si echilibrata pe flancul estic.

De asemenea, seful diplomatiei romane a mentionat ca intre obiectivele urmarite de Romania la viitorul Summit se numara declararea Capacitatii Operationale Initiale a sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice (NATO BMD IOC), consolidarea sprijinului NATO pentru partenerii estici, intarirea relatiei de parteneriat strategic NATO-UE, cu asigurarea complementaritatii intre adaptarea strategica a NATO si noua strategie UE pentru politica externa si de securitate.