Europarlamentarul Monica Macovei ii cere din nou presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea prin care partidele parlamentare au decis sa se ierte de datorii in campania electorala si sa-si deblocheze conturile. Presedintele M10 ii solicita lui Klaus Iohannis sa retrimita legea in Parlament sau sa sesizeze Curtea Constitutionala, arata europarlamentarul, intr-un comunicat.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Nu ati raspuns la scrisoarea pe care am inregistrat-o la Palatul Cotroceni si nici nu ati comunicat opiniei publice ce veti face cu aceasta lege. Revin cu solicitarea de a o trimite la Curtea Constitutionala sau de a o retrimite in Parlament, pentru ca promulgarea ar insemna acordul dumneavoastra pentru fraudarea alegerilor", ii transmite Monica Macovei lui Klaus Iohannis.

Modificarile aduse Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale strabilesc ca, in campania electorala, conturile bancare ale partidelor politice "au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii", arata europarlamentarul, amintind ca, pe 1 aprilie 2016, a inregistrat la Palatul Cotroceni (nr de inregistrare 4420/1.04.2016) o scrisoare prin care ii atragea atentia presedintelui Iohannis ca "aceasta lege este imorala, ilegala si discriminatorie, acordand privilegii partidelor politice cu datorii si punandu-le deasupra legii, cu incalcarea regulii constitutionale a egalitatii in fata legii".

Textul integral al scrisorii Monicai Macovei:

"In atentia: Domnului Klaus Iohannis, Presedinte

Stimate domnule Presedinte,

Camera Deputatilor, camera decizionala, a votat miercuri, 30 martie 2016, proiectul de lege care modifica Legea nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Potrivit modificarilor, . Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca in campania electorala sa nu le mai fie blocate conturile, chiar daca au datorii catre stat sau creditori privati si, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF.

Modificarea adusa Legii nr.334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie sa le mai plateasca si nu mai au poprire pe conturi in timpul campaniei electorale, este ilegala si neconstitutionala, pentru ca, de exemplu, acorda privilegii, intervine asupra atributiilor legale ale altor institutii, precum ANAF, si afecteaza activitatea unor firme private care trebuie sa-si recupereze banii pentru serviciile si bunurile acordate partidelor politice.

Aceasta modificare legislativa, pe care Parlamentul va cere sa o promulgati, este profund discriminatorie, in defavoarea partidelor fara datorii si in defavoarea oamenilor cu datorii. Niciun cetatean roman nu este iertat de datoriile la banca, la serviciile de utilitati publice sau catre privati, ci trebuie sa le plateasca. De ce partidele cu datorii nu trebuie sa si le plateasca? Daca un cetatean roman are datorii, pe el cine il iarta de plata datoriilor? Nimeni! Cati oameni si-au pierdut case, masini luate in leasing, cati oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertati de datorii? Nu. Dar cei care fac legile in Parlament se iarta singuri de datorii.

Aceasta modificare este imorala si necinstita, fiind votata chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi in propriul beneficiu, si pune bazele unei competitii electorale inegale si incorecte. Este si aceasta o forma de fraudare a alegerilor.

Stimate domnule Presedinte,

Ati declarat in repetate randuri ca doriti o altfel de politica in Romania, care sa fie pe masura asteptarilor populatiei. Ati spus, totodata, ca marea miza a acestui an este reconstructia increderii in politica. Va intreb, domnule Presedinte, cum poate fi reconstruita increderea daca partidele politice isi fac si isi voteaza legi in Parlament pentru interesul lor personal, isi creeaza privilegii si se iarta singure de datorii, in dispretul populatiei?

Va solicit sa apelati la atributiile pe care le aveti si sa nu promulgati legea de modificare a Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Aveti doua posibilitati la dispozitie: fie cereti reexaminarea proiectului de lege, fie o contestati la Curtea Constitutionala. Nu puteti gira, din functia pe care ati obtinut-o prin votul populatiei, o modificare ilegala si imorala, votata de patidele politice parlamentare cu datorii catre stat si catre firme private, si care nu aduce nimic bun pentru oameni si pentru interesul general, ci, dimpotriva, pune partidele cu datorii deasupra legii, incalcand regula constitutionala a egalitatii in fata legii.

Sunteti Presedintele romanilor, si nu al unor partide, si va rog sa reprezentati interesele romanilor si egalitatea in fata legii, si nu discriminarea.

Cu consideratie,

Monica Macovei,

Deputat in Parlamentul European

Presedinte Partidul M10"