Premierul Dacian Ciolos a avut joi prima reactie publica in scandalul de la Opera Nationala din Bucuresti. El i-a raspuns, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, balerinei Alina Cojocaru, care publicase, la randul sau, un mesaj pe Twitter adresat primului ministru dupa intalnirea cu acesta care a avut ca tema scandalul de la Opera. "Putem sa respectam un artist sau un act artistic remarcabil, fie ca vine din Romania sau din alta parte. Performanta trebuie apreciata indiferent de unde vine. Suntem mandri cand performerii romani sunt recunoscuti in afara si de aceea respectam orice performanta si in tara noastra, obtinuta de orice artist. E datoria noastra ca administratori sa facem aceste lucruri posibile. Insa dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-si are locul intr-o Romanie care se doreste deschisa spre lume. Sper ca in urma dialogului de azi (care va continua in zilele urmatoare) cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu sa fie gasita o solutie pentru situatia de la Opera", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

Mesajul integral postat de Dacian Ciolos pe Facebook:

"Stimata Alina Cojocaru

Zilele trecute mi-ati adresat un mesaj public in legatura cu situatia tensionata de la Opera. Vreau sa va raspund in tonul sincer si direct in care a decurs discutia noastra si pana acum.

Cred ca Opera Nationala Bucuresti are nevoie de artisti si de spectacole de valoare.Sunt sigur ca putem sa ne respectam valorile, asa cum putem sa respectam un artist sau un act artistic remarcabil, fie ca vine din Romania sau din alta parte. Performanta trebuie apreciata indiferent de unde vine. Suntem mandri cand performerii romani sunt recunoscuti in afara si de aceea respectam orice performanta si in tara noastra, obtinuta de orice artist. E datoria noastra ca administratori sa facem aceste lucruri posibile.

Insa dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-si are locul intr-o Romanie care se doreste deschisa spre lume.

Sper ca in urma dialogului de azi (care va continua in zilele urmatoare) cu ministrul culturii Vlad Alexandrescu sa fie gasita o solutie pentru situatia de la Opera.

De asemenea, cred si ca fiecare dintre noi poate genera schimbarea.

Ca agronom stiu ca pentru ca o samanta a schimbarii sa incolteasca, pamantul trebuie bine pregatit, afanat, udat, cateodata poate chiar cu lacrimi. Noi alegem insa daca acele lacrimi pot fi de regret sau de speranta."

Balerina Alina Cojocaru, alungata de la Opera Romana impreuna cu directorul artistic Johan Kobborg de noua conducere numita de ministrul Vlad Alexandrescu, postase anterior pe contul sau de Twitter un mesaj adresat premierului Ciolos dupa intalnirea cu acesta. "Am realizat ca tara noastra nu este pregatita pentru ce Johan si eu le-am oferit acesti 2 ani... Pentru mine a avea frica si intimidare nu inseamna a avea o directie inainte, ci are ca unica destinatie - intunericul", a scris Alina Cojocaru, una dintre cele mai mari balerine ale lumii in acest moment.

Alina Cojocaru a facut public acest mesaj adresat premierului Ciolos dupa ce a fost huiduita in public de mai multi angajati ai Operei Romane, care au strigat catre ea si alti balerini straini "Afara din tara!". Evenimentele au avut loc marti seara, la un miting de sustinere pentru Alina Cojocaru si Johan Kobborg, a caror plecare de la Opera Bucuresti a fost fortata de noii manageri ai institutiei, Tiberiu Soare si Vlad Conta, numiti de ministrul Vlad Alexandrescu.

Alina Cojocaru mai scrie in mesajul adresat premierului ca "am vazut un zambet in ochii si inima dumneavoastra si aleg sa plec cu aceasta amintire din multe lucruri urate care s-au intamplat in numai cateva zile. Aceasta bunatate aratata mie, imi da inca o raza mica de speranta pentru viitorul tarii mele, un viitor pe care il doresc tutor oamenilor, indiferent de ce nationalitate sunt... Sper sa am aceasta onoare de ne revedea intr-o zi cu Johan, la un pahar de suc, asa cum ati propus".