PNL a transmis o scrisoare deschisa intitulata "apelul la adevar" adresata constatarilor lui Marian Munteanu, candidatul la primaria Capitalei, in care sustine ca acuzatiile de apropiere de extrema dreapta si acelea de a fi antioccidental care i se aduc acestuia nu sunt sustinute de probe.

Redam scrisoarea in intregime:

"In putinele zile trecute de la desemnarea dlui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, membrii PNL au constatat faptul ca in spatiul public au inceput din nou sa circule aceleasi acuzatii lipsite de temei care acum un sfert de secol incercau sa pateze imaginea Pietei Universitatii.

De aceasta data, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu si nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizatii si persoane care aparent considera ca detin monopolul asupra ideii de scietate civila. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai Romaniei si sustin in mod deschis actiunea unui partid politic care participa la alegerile locale din Bucuresti.

Un mit care a fost cultivat cu multa migala in primavara anului 1990 a fost cel al asa-zisei apropieri a dlui. Marian Munteanu de extrema dreapta. Referitor la acest aspect, PNL nu poate sa nu constate ca si acum, ca si in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina aceste acuzatii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicita acum oficial tuturor celor care intretin acest discurs plin de neadevar sa aiba decenta si deontologia de a-si proba spusele in mod concret, prezentand opiniei publice vorbe si fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, sa sustina acuzele pe care i le aduc domniile lor.

Pentru a evita din capul locului orice fel de tentatie in acest sens, le comunicam de pe acum ca, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu considera in niciun fel ca participarea dlui. Marian Munteanu la Revolutia din decembrie 1989 si la organizarea Ligii Studentilor, faptul ca a fost primul presedinte al Aliantei Civice sau rolul sau de lider al Pietei Universitatii reprezinta dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui. Marian Munteanu.

Venind acum catre anii mai recenti, ii asiguram pe toti cei care urmaresc scena politica romaneasca in aceste zile ca nu exista nimic in activitatea dlui Marian Munteanu care sa justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi anti-occidental. Din contra, prin tot ceea ce a facut in ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societatii civile si ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost si este un sustinator consecvent al cursului Romaniei catre modelul democratic de dezvoltare a societatii si catre economia libera de piata.

Dl. Marian Munteanu a sustinut mereu si sustine cu consecventa integrarea europeana si euro-atlantica a tarii noastre. In ultimii ani domnia sa a avut multe ocazii de a calatori in tari occidentale unde a fost un avocat al Romaniei si al colaborarii tarii noastre cu marile tari democratice ale lumii.

Daca cineva poate dovedi ca lucrurile stau altfel, il rugam sa o faca.

Pana atunci, cat timp dl. Marian Munteanu este acuzat fara nici un fel de dovezi de a avea anumite convingeri politice care, de fapt, nu il reprezinta, PNL apreciaza ca aceste acuzatii nu pot fi privite altfel decat ca fiind parte a unui discurs propagandistic des intalnit in jocul politicianist. De fapt, nici partizanatul vadit pentru un candidat si pentru un partid politic si nici sustinerea de acuzatii fara dovezi la adresa altor candidati si altor partide politice nu ar trebui sa faca parte din activismul specific societatii civile.

In saptamanile care vin, PNL va fi deschis catre colaborarea cu societatea civila in cazul in care vor aparea initiative fara culoare politica de a se organiza dezbateri intre candidati, de a se aduce pe agenda campaniei electorale probleme ale comunitatii locale din Bucuresti sau de a se monitoriza desfasurarea campaniei electorale. Cu privire la acest ultim aspect, PNL chiar indeamna asociatiile neguvernamentale cu expertiza in domeniu sa dea atentie problemei atat de importante a finantarii campaniilor electorale ale candidatilor din Bucuresti, cu atat mai mult cu cat deja apar diferente vadite intre potentialul real al unor partide politice si abundenta de mijloace de campanie etalate pe strazile Capitalei.

PNL solicita tuturor liderilor societatii civile sa tina cont de faptul ca o campanie electorala locala deschisa si corecta, care sa ajute cu adevarat cetateanul in formarea deciziei de vot, nu poate fi organizata decat daca organizatiile aflate in afara jocului politic isi vor asuma in mod corect rolul lor.

Incheiem aceasta Scrisoare deschisa lansand un apel la adevar. In cursul vietii sale dl. Marian Munteanu a mai vazut ce inseamna sa fie acuzat fara dovezi si chiar sa fie tinut in inchisorile regimului fesenist din motive politice, sub acuzatii false. Acele timpuri ar fi trebuit sa ramana mult in urma. Acum Romania este in anul 2016, dar iata ca adevarul ramane la fel de important. Apelul PNL de astazi are tocmai acest inteles: haideti sa facem o campanie electorala in care sa putem dovedi tot ceea ce spunem despre contracandidatii nostri! Altfel, aratam lipsa de respect fata de electorat si fata de noi insine.

Aici nu este vorba numai despre dl. Marian Munteanu, ci despre modul in care trebuie sa facem si sa intelegem politica. In ceea ce il priveste pe candidatul PNL este o realitate istorica faptul ca adevarul a invins mereu."