Marian Munteanu a participat marti la sedinta Biroului politic national al PNL, unde urmeaza sa fie validat drept candidatul liberalilor la Primaria Capitalei. El a declarat ca este profund atasat de bucuresteni si ca doreste sa stopeze "revirimentul periculos" catre trecut. De asemenea, a afirmat ca este "un act de curaj" desemnarea sa drept candidat.

Marian Munteanu la PNLFoto: Hotnews

UPDATE Biroul Politic Natinal al PNL a validat in unanimitate candidatura lui Marian Munteanu, a anuntat Alina Gorghiu

Pe de alta parte, Mircea Ionesscu Quintus a precizat jurnalistilor ca s-a abtinut de la vot nu fata de numire, ci fata de conducerea partidului, pentru ca nu a fost pregatita pentru aceasta situatie.

Intrebat de ziaristi, dupa sedinta BPN, despre relatia cu fostul sef al SRI Virgil Magureanu, Marian Munteanu a raspuns: "Cu dl Magureanu am discutat foarte putin. Repet, sunt o persoana care vine din societatea civila. Nu este nimic in activitatea mea de care sa imi fie rusine."

In ceea ce priveste inscrierea in PNL, acesta a precizat: "Inscrierea o facem atuni cand este necesar, sunt cateva formalitati."

Declaratiile lui Munteanu la inceputul sedintei:

"Simpla invocare a mea in aceasta discutie este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pentru PNL - un mare partid al istoriei noastre si vad in aceasta posibilitate o deschidere pana acum in istoria politica recenta fata de societatea civila.

Vad un inceput al unui parteneriat intre un partid - PNL si organizatiile societatii civile care sa duca la o primenire reala a vietii noastre politice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate. El a multumit conducerii PNL pentru increderea acordata.

Va marturisesc ca sunt profund legat de bucuresteni dintotdeauna, poate cele mai tulburatoare momente din viata mea le-am trait in acest oras alaturi de bucuresteni impreuna cu ei.

Doresc sa ajut atat cat imi sta in puteri pentru a gasi o solutie de a stopa revirimentul periculos al societatii noastre catre eventuale zone ale trecutului.

Am toata disponibilitatea pentru a gasi cea mai potrivita formula ca societatea civila activa, oamenii care doresc binele Bucurestiului sa poata fi reprezentati in acest context.

Am nadejdea ca dvs in calitate de lideri politici si conducatori ai PNL veti sti sa gasiti cele mai bune solutii pentru deschise acest parteneriat in formule care sa duca la implementarea cat mai buna a intereselor bucurestenilor si a cetatenilor Romaniei.

Va multumesc si Doamne ajuta!"

Discursul a fost primit cu aplauze.

Cel care l-a prezentat in sedinta pe Munteanu a fost Catalin Predoiu, liderul filialei Bucuresti, care a venit cu aceasta propunere in comisia de unificare a partidului, potrivit spuselor lui Vasile Blaga.

Predoiu a afirmat ca PNL a dorit sa marcheze momentul retragerii lui Ludovic Orban din cursa printr-o schimbare "radicala" de optiune si sa aleaga o solutie de candidat din societatea civila, propunerea lui Marian Munteanu fiind rezultatul unei atente evaluari.

"Evenimentele de ieri au schimbat in mod dramatic modul in care organizatia Bucuresti trebuie sa evolueze in contextul alegerilor locale. Pana ieri nici eu, nici colegii aici de fata nu am avut alte optiuni decat sa mergem pe o solutie politica la aceasta candidatura. Din pacate, evenimentul de ieri a readus in discutie o problema reala la nivelul societatii, respectiv fractura de credibilitate intre public, electorat si mediul politic in general. A readus in discutie nevoia de a da un raspuns cerintelor formulate de cetateni in nenumarate randuri in strada. De aceea, decizia pe care am avut-o in fata a luat in calcul, pe langa optiunea politica clasica, si optiunea de a merge cu un candidat din zona societatii civile care sa raspunda acestor cerinte ale electoratului", a afirmat Predoiu.

"Am gasit cu cale alaturi de colegi sa marcam acest moment dramatic printr-o schimbare radicala de optiune si sa mergem pe o solutie de candidat din societatea civila", a spus Catalin Predoiu, in cadrul sedintei Biroului Permanent National al PNL.

Predoiu a precizat ca, inainte de alegerea lui Marian Munteanu, au fost evaluate mai multe persoane din societatea civila, dar nu a dorit sa intre in detalii.

"In urma acestor evaluari si analize care s-au facut, s-a ajuns la concluzia unanima ca domnul Marian Munteanu intruneste toate calitatile pentru a da acest raspuns electoratului din partea partidului nostru. Atat calitati care tin de credibilitate personala, de vocatie pentru valorile societatii civile, cat si faptul foarte important pentru noi ca domnul Marian Munteanu este un simbol al luptei anticomuniste. Domnul Marian Munteanu este un adversar declarat al comunismului. Este cel mai bun combatant pe care cred ca putem sa-l aliniem in batalia cu PSD", a mai spus Predoiu.