Proiectul lui Cernea ca statul sa nu finanteze construirea Catedralei Mantuirii Neamului, respins de Senat

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2016, 18:26 Actualitate | Politic


Senatul a respins, luni, in calitate de prima camera sesizata, propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea ca statul sa nu finanteze construirea Catedralei Mantuirii Neamului, informeaza Agerpres.

Proiectul prevedea ca fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale sau a altor institutii publice.

La dezbaterile asupra proiectului, care au avut loc saptamana trecuta, Cernea a declarat ca biserica are dreptul sa initieze lacasuri de cult, dar problema este masura in care statul roman sustine constructia acestei catedrale si de noi biserici.

"In utlimii 26 de ani a existat un exces evident de resurse publice alocate constructiei de noi biserici. Sunt mii de biserici noi sau in diferite faze de constructie, in timp ce statul roman nu a reusit sa ridice macar un spital nou din banii publici", a afirmat Cernea, adaugand ca in societate exista un curent tot mai puternic impotriva finantarii catedralei si de noi biserici din bani publici.

Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul pentru culte, a afirmat ca finantarea constructiei unei catedrale a fost asumata de statul roman in urma cu aproximativ 130 de ani, dupa proclamarea Romaniei ca regat in 1881, insa a fost de mai multe ori amanata.

"Finantarea construirii si repararii lacasurilor de cult apartinand celor 18 culte religioase din Romania constituie sprijinul oferit de catre stat pentru exercitarea libertatii religioase de catre cetateni, fiind o formula democratica asumata de majoritatea Guvernelor din tarile membre ale UE. Prin cofinantarea Catedralei Mantuirii Neamului de catre Guvernul Romaniei, prin Secretariatul pentru culte, statul roman intelege sa sprijine Biserica Ortodoxa Romana, organizatie religioasa care integreaza peste 86,5% din populatia Romaniei, in edificarea celui mai important proiect al sau. Ridicarea de noi lacasuri de cult nu este un capriciu, ci o necesitate liturgica. Initiativa ar crea o discriminare in raport cu principiul dreptului la libertatea religioasa in sensul ca ar elimina posibilitatea sprijinirii financiare a unui singur lacas de cult din Romania", a spus el.

l proiectului de lege initiat de Cernea (si atasat):

"Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice."

In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise "grave ilegalitati" si afirma ca "prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca 'Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica'."

Cernea considera in continuare ca, "printr-o actiune in instanta", aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului".

De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4804 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Statul are de respectat o singură condiție (Luni, 11 aprilie 2016, 18:53)

  hsl [utilizator]

  Dacă după ce:

  - ajunge cu numărul de km de autostrăzi / cap de locuitor lanivelul mediei europene
  - ajunge la același număr de doctori, profesori, asistenți sociali / număr de locuitori ca media europeană, care să fie plătiți la nivelul mediu european
  - cofinanțează investiții cât înseamnă investițiile medii europene
  - informatizează aparatul de stat astfel încât cetățeanul român să piardă la ghișee la fel de mult timp cât pierde europeanul mediu
  - instituțiile statului sunt întreținute și au dotările corespunzătoare mediei europene

  are excedent de bani, poate finanța ce cult religios dorește.

  Până atunci nu are voie să ia un leu de la spitale (care știm cum arată), de la școli (care știm câți bani cer de la părinți în vederea suplinirii alocărilor bugetare sărace) pentru a finanța biserici care oferă un serviciu ce se poate furniza la fel de bine și pe câmp (vezi slujbele de la marile sărbători în care preoții n-au nicio problemă să le cânte celor ce stau în aer liber, iar cei de afară nu au nicio problemă să stea pe trotuare, așteptând lumina).

  PS: către dl Cernea: se poate ataca legea la Curtea Constituțională pe motiv că este adoptată cu dedicație pentru o singură persoană (BOR).
 • +1 (3 voturi)    
  Ai, ma, Remuse, doar il cunosti pe Viorel, (Luni, 11 aprilie 2016, 19:54)

  Susufler0 [utilizator]

  ca i-ai fost consilier ! Nu se incurca el in texte de legi pt ca altfel ar fi ramas procuror, nu se facea politician. In fond e vorba doar de vreo 200 de milioane de euro. Cand cu KayMunaiGaz s-a intrecut pe sine.
  PS. Iar daca nu pleca, mama-mama... Cred ca Romania ar fi fost la ora asta cel mai tare investitor de terenuri de pe planeta Marte. Ca vazuse el pe Mihai Bravu la un parter de bloc niste oferte traznet !
 • +4 (4 voturi)    
  trebuie stopata golaneala pe fata (Luni, 11 aprilie 2016, 20:27)

  gica pantalon [utilizator]

  a samanilor mana in mana cu politicienii dar majoritatea romanilor sunt inca prea primitivi si superstitiosi sa vada ca prioritatile sunt altele. bani pt biserici se gasesc tot timpul, in schimb, pt un RMN stai jumatate de an pe lista de asteptare.
  vrea comunitatea X biserica? cumpara teren si isi construieste din fonduri proprii.
 • +4 (4 voturi)    
  tin minte (Luni, 11 aprilie 2016, 23:19)

  nedumeritul [utilizator]

  tin minte ca am vazut la televizor atunci cand s-a lansat ideea construirii Catedralei Neamului , o inalta fata bisericeasca a declarat ca se va construi din donatiile credinciosilor si nu cu bani de la stat.
  Va fi o "PALMIRA" a Europei. Cat va costa si la ce va folosi ? Ca importanta, urgenta si utilizare pe ce pozitie va fi ?
  Ar fi bine sa construim cate una in fiecare capitala de judet ? Credinciosii incolonati doi cate doi vor putea sa se roage mult mai solemn decat in mica bisericuta din Curtea de Arges unde m-am cununat eu.
 • 0 (2 voturi)    
  Dezvaluire (Luni, 11 aprilie 2016, 23:59)

  Setalcott [utilizator]

  Nu stiam ce i-a gasit pe Taxi & friends tocmai acum. Nedumerire la credinciosi, nedumerire la liber-cugetatori.

  http://www.dollo.ro/2016/04/dumnezeu-prefera-prostii/comment-page-1/#comment-124098

  Iata ca s-a facut lumina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by