Senatul a respins, luni, in calitate de prima camera sesizata, propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea ca statul sa nu finanteze construirea Catedralei Mantuirii Neamului, informeaza Agerpres.

Proiectul prevedea ca fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale sau a altor institutii publice.

La dezbaterile asupra proiectului, care au avut loc saptamana trecuta, Cernea a declarat ca biserica are dreptul sa initieze lacasuri de cult, dar problema este masura in care statul roman sustine constructia acestei catedrale si de noi biserici.

"In utlimii 26 de ani a existat un exces evident de resurse publice alocate constructiei de noi biserici. Sunt mii de biserici noi sau in diferite faze de constructie, in timp ce statul roman nu a reusit sa ridice macar un spital nou din banii publici", a afirmat Cernea, adaugand ca in societate exista un curent tot mai puternic impotriva finantarii catedralei si de noi biserici din bani publici.

Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul pentru culte, a afirmat ca finantarea constructiei unei catedrale a fost asumata de statul roman in urma cu aproximativ 130 de ani, dupa proclamarea Romaniei ca regat in 1881, insa a fost de mai multe ori amanata.

"Finantarea construirii si repararii lacasurilor de cult apartinand celor 18 culte religioase din Romania constituie sprijinul oferit de catre stat pentru exercitarea libertatii religioase de catre cetateni, fiind o formula democratica asumata de majoritatea Guvernelor din tarile membre ale UE. Prin cofinantarea Catedralei Mantuirii Neamului de catre Guvernul Romaniei, prin Secretariatul pentru culte, statul roman intelege sa sprijine Biserica Ortodoxa Romana, organizatie religioasa care integreaza peste 86,5% din populatia Romaniei, in edificarea celui mai important proiect al sau. Ridicarea de noi lacasuri de cult nu este un capriciu, ci o necesitate liturgica. Initiativa ar crea o discriminare in raport cu principiul dreptului la libertatea religioasa in sensul ca ar elimina posibilitatea sprijinirii financiare a unui singur lacas de cult din Romania", a spus el.

l proiectului de lege initiat de Cernea (si atasat):

"Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice."

In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise "grave ilegalitati" si afirma ca "prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca 'Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica'."

Cernea considera in continuare ca, "printr-o actiune in instanta", aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului".

De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica.