​Gabriela Dancau, Carmen Burlacu, Ioana Bivolaru, Razvan Rotundu si Mihaela Camarasan au primit, luni, aviz favorabil, in unanimitate, din partea comisiilor parlamentare de politica externa pentru a ocupa posturile de ambasadori in Spania, Cehia, Portugalia, Finlanda si, respectiv, in Estonia, informeaza Agerpres.

Gabriela Dancau a spus ca Romania si-a regasit permanent in Spania un aliat ferm in indeplinirea aspiratiilor sale europene si euroatlantice, iar prioritatea mandatului sau va fi dezvoltarea relatiilor bilaterale si a celor cu comunitatea romaneasca.

"O dimensiune importanta a mandatului de ambasador in Regatul Spaniei o va constitui continuarea dezvoltarii relatiilor bilaterale, cu accent in mod special pe domeniul economic. De asemenea, relatia cu comunitatea romaneasca din Spania va constitui pentru mine o prioritate, ambasada si consulatele imi doresc sa devina spatii deschise si primitoare pentru organizarea de evenimente de tot felul", a spus Dancau.

Carmen Burlacu, nominalizata pentru postul de ambasador in Cehia, a afirmat ca in mandatul sau va fi aproape de comunitatea romaneasca din aceasta tara si va consolida cooperarea bilaterala.

"Va promit ca o sa tin foarte aproape atat de comunitatea romaneasca din Cehia, cat si de comunitatea ceha din Romania in asa fel incat sa putem beneficia de acest capital de simpatie pe care inca il mai avem in Cehia. V-am promis si veti vedea ca ma voi tine de promisiune in privinta cooperarii si a dezvoltarii relatiilor parlamentare", a spus Burlacu.

Ioana Bivolaru, propusa pentru postul de ambasador in Republica Portugalia, a punctat ca isi propune sa consolideze si sa diversifice parteneriatul cu aceasta tara.

"Imi propun ca in mandatul meu sa consolidez si sa diversific parteneriatul construit deja cu Republica Portugheza cu accent pe trei mari prioritati. Primul obiectiv vizeaza in mod evident intensificarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv consolidarea parteneriatului in domeniul apararii, a doua prioritate vizeaza dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, iar a treia prioritate vizeaza comunitatea de romani din Portugalia si intensificarea legaturilor din domeniul culturii", a aratat ea.

Si Razvan Rotundu a primit avizul comisiilor reunite de specialitate pentru postul de ambasador in Finlanda. El a aratat ca printre prioritatile sale se afla relatia cu comunitatea romaneasca, mentinerea legaturilor cu cele trei organizatii ale acestora si cu asociatia de prietenie romano-finlandeza.

"Desi in Finlanda figureaza, conform evaluarilor ambasadei, doar 2.300 de cetateni romani, acestia traiesc pe o suprafata foarte mare. (...) O practica buna a sectiei consulare de pana acum a fost organizarea de consulate itinerante si intentionam sa continuam aceasta practica. De asemenea, organizarea unei sectii consulare a Ambasadei Romaniei la Helsinki la standarde Schengen va fi una dintre prioritatile noastre", a precizat Rotundu.

Mihaela Camarasan, propusa pentru postul de ambasador al Romaniei in Estonia, a spus ca, in opinia sa, deschiderea Ambasadei Romaniei la Tallinn este importanta nu numai din perspectiva aprofundarii relatiei bilaterale in cadrul UE si NATO, dar si a intaririi pozitiei Romaniei in zona baltica.

"Totodata, dam un semnal suplimentar ca Romania reprezinta un aliat activ pe flancul estic", a adaugat Camarasan.