Motiunea simpla "Drepturile omului nu sunt un lux", initiata de ALDE impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, urmeaza sa fie supusa la vot miercuri in plenul Camerei Deputatilor. O motiune simpla nu atrage demiterea ministrului respectiv, avand valoare simbolica. Ministrul Raluca Pruna a declarat luni, cand textul motiunii a fost dezbatut in Camera Deputatilor, ca asteapta rezultatul votului de miercuri, iar apoi va lua o decizie privind o eventuala demisie.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

Motiunea simpla "Drepturile omului nu sunt un lux" a fost initiata de ALDE si semnata de 52 de sparlamentari - de la ALDE, UDMR, PSD si neafiliati - dintre care 18 au diverse probleme in justitie, fiind urmariti penal, trimis in judecata sau declarati incompatibli de Agentia Nationala de Integritate. Doua exemple sunt Victor Ponta si Sebastian Ghita. De asemenea, textul motiunii se bazeaza pe un document al Sindicatului lucratorilor din penitenciare.

Textul acestei motiuni depus de ALDE pe 30 martie la Camera Deputatilor a fost publicat inca de pe 22 martie pe site-ul Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (vezi aici). Acelasi sindicat a publicat pe 30 martie un articol tot la adresa Ralucai Pruna, in care avertizeaza ca ministrul justitiei vrea sa scoata penitenciarele din structura de aparare nationala. "Dincolo de speranta ca remanierea guvernamentala va scurta perioada de suspans, suntem nevoiti sa constatam ca doamna Pruna nu inceteaza sa ne acorde maxima atentie in sens negativ, de data asta reusind sa ne alarmeze total" se arata in articol.

Amintim ca la inceputul lunii februarie, Raluca Pruna i-a cerut demisia directorului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Catalin Bejan, in scandalul lucrarilor stiintifice redactate in inchisori pentru reduceri de pedepse, dar acesta a refuzat. "Eu va pot spune ca i-am cerut demisia si domnia sa mi-a spus ca nu intelege sa-si dea demisia. I-am cerut demisia de acum o luna ", a afirmat atunci Pruna. Dupa o saptamana insa, cei doi au dat de inteles ca s-au impacat.

Liviu Dragnea a anuntat saptamana trecuta ca deputatii PSD nu vor vota aceasta motiune, dar se vor afla in sala de plen pentru a asigura cvorumul necesar.

Deputatii au dezbatut luni motiunea simpla la adresa ministrului Justitiei intr-o sala aproape goala de plen, in care niciun reprezentant al PNL si PSD nu a luat cuvantul, dupa ce au anuntat ca nu o sustin.

Raluca Pruna a afirmat de la tribuna Parlamentului ca textul contine termeni caricaturali si ca nu este o solutie pentru a modifica sau a discuta ordonanta privind interceptarile. Ministrul a anuntat de asemenea ca vrea sa prezinte, pentru prima data in 10 ani, raportul privind activitatea parchetelor in fata Parlamentului.