Discutia privind interzicerea de a filma votul cu bile in Camera Deputatilor se amana. Mircovici: "Sa nu stea nimeni sa se uite unde bag eu mana"

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 4 aprilie 2016, 16:18 Actualitate | Politic


Valeriu Zgonea
Foto: Agerpres
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu a luat in discutie problema modificarii regulamentului pentru ca presei sa i se interzica filmarea votului cu bile, asa cum fusese anuntat, insa urmeaza ca acest lucru sa se intample in sedinte viitoare, a anuntat secretarul camerei, Niculae Mircovici, care a subliniat insa ca biroul permanent trebuie sa asigure confidentialitatea votului.

"Legat de secretul votului - nu s-a abordat acest subiect, intrucat nu exista pe ordinea de zi. Cert este un singur lucru: nu exista niciun fel de interese in ceea ce priveste limitarea informarii, dar in acelasi timp obligativitatea pe care o are orice cetatean de a respecta legea, respectiv obligativitatea Biroului permanent de a lua masuri ca acolo unde este prevazut votul secret sa asigure votul secret. Va aduc aminte de doua prevederi legale, una dintre ele - in cazul in care un vot exprimat de catre un cetatean, dintr-un anumit motiv, din secret devine nesecret, votul respectiv este nul sau anulabil. In cazul in care se incearca scoaterea in evidenta a rezultatului unui vot secret, acest lucru constituie infractiune conform legii electorale. Raportat la aceasta situatie, Biroul permanent este obligat sa ia acele masuri prin care sa asigure prevederea legala, respectiv a votului secret, in cazul in care este vorba despre vot secret cu bile", a explicat Mircovici.

Mai mult, el a declarat ca nu trebuie sa stea nimeni sa se uite unde si cum pun parlamentarii bilele in urna. "Masura cea mai simpla este de a se asigura secretul votului asa cum este construita urna si asa cum este dispusa ea in momentul in care se voteaza. Sa nu stea nimeni sa se uite unde bag eu mana si ce am in mana in momentul in care dau drumul in urna. Ca se uita cu ochii, ca se uita cu mijloace electronice e acelasi lucru. In Regulamentul Camerei Deputatilor scrie ca votul cu bile este vot secret".

"Domnii deputati au fost suparati ca au fost prinsi cu mata-n sac la anumite voturi in care nu si-au pitit destul de bine bilele intre maini. Fiind deranjati de acest lucru au spus: 'hai sa mai punem o opreliste in calea mass-mediei", a declarat la randul sau Ludovic Orban (PNL), vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

El a mai spus ca initiatorii modificarilor regulamentului, in sensul interzicerii filmarii procesului de vot de catre deputati, sunt deranjati pentru ca vor sa ascunda felul in care voteaza, mai ales la solicitarile justitiei.

"Cine vrea sa voteze secret poate sa voteze secret. Nu este impiedicata exercitarea dreptului de vot, asa cum este prevazut, anume votul secret, de prezenta mass-mediei la lucrari, mai ales din punctele de filmare de la balcon" a adaugat el.

Discutiile privind interzicerea filmarii votului cu bile au aparut miercuri, dupa ce plenul Camerei a respins cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Sebastian Ghita, potrivit stenogramelor sedintei, scria Mediafax.

Votul a fost secret cu bile, potrivit Regulamentului.

"Camerele de luat vederi impieteaza asupra secretului votului", a sustinut vicepresedinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerand in sedinta de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor pentru le interzice jurnalistilor sa filmeze votul cu bile.

"Domnule presedinte, inteleg ca exista o hotarare a Biroului permanent inca din 2001 vizavi de posibilitatea amplasarii camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi impieteaza asupra secretului votului si de aceea eu as vrea, daca nu acum, poate la viitoarea sedinta de Birou permanent, acest articol sa-l modificam, astfel incat la votul final sa nu poata fi instalate camere de luat vederi care sa impieteze asupra secretului votului", a declarat Florin Iordache, potrivit stenogramei.

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras Levente a afirmat ca daca institutia Parlamentului se vrea respectata atunci secretul votului trebuie sa fie asigurat.

"Intr-adevar, sunt putine Parlamente in care presa si cei care nu sunt demnitari - deputati sau senatori - au acces in sala de plen. Daca noi vrem ca aceasta institutie sa fie respectata, atunci trebuie sa respectam anumite reguli si noi. Atunci cand Statutul deputatului si senatorului spune de votul secret si atunci cand Regulamentul Camerei Deputatilor vorbeste de votul secret, aceasta inseamna ca cei care conduc sedinta sau cei care asigura desfasurarea votului trebuie sa asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, inseamna dreptul deputatului sau al senatorului de a-si exercita votul secret", a sustinut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a sustinut ca neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, spunandu-le colegilor ca s-ar putea trezi cu o plangere penala.

"Atunci cand deputatului i se lezeaza acest drept de catre cel care trebuie sa asigure, incalca dispozitiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeste ca si deputatul si senatorul sunt functionari publici. Adica fapta functionarului public, in exercitarea atributiilor de serviciu, adica cel care trebuie sa asigure secretul votului, care nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si, prin aceasta, cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor, adica dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adica dreptul de a putea vota secret, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica. Eu cred ca trebuie sa asiguram pentru fiecare deputat, pentru ca, altfel, ne putem trezi cu aceasta plangere penala", a sustinut Mate Andras Levente.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Stefan Zgonea le-a propus membrilor BP si liderilor grupurilor parlamentare ca in sedinta BP de luni sa faca propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

"Eu va propun in felul urmator: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare si membrii Biroului permanent sa aiba decizia din 2001 si modificarea din 2010 si, in functie de aceasta, liderii sau cineva care vrea sa faca o propunere, sa aiba o majoritate, facem modificarea", a declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea i-a informat, anterior, pe membri BP ca printr-o decizie din anul 2001, modificata in anul 2010, "jurnalistii acreditati la Camera Deputatilor, mentionati in capitolul I, art.1, alin.1, raman pe durata desfasurarii sedintelor plenare in spatii special amenajate pentru presa sau care se alatura echipei de filmare in locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate in balconul unu, numerele 1, 2, 10 si 11 si sunt astfel amenajate incat sa nu fie permisa circulatia catre lojile destinate presei si cele destinate publicului", potrivit stenorgramei BP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1906 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  /// (Luni, 4 aprilie 2016, 16:31)

  hmara [utilizator]

  Ba poate alegatorii tai ar trebui sa stie unde bagi tu mana.
  Doar de aia te-au si votat: sa stie cum votezi la randul tau, le reprezinti interesele... au ba.
 • -21 (25 voturi)    
  pai are dreptate! (Luni, 4 aprilie 2016, 16:33)

  Codruta N [utilizator]

  Ori e "secret" - deci NU se filmeaza, ori se filmeaza - deci NU este "secret"!

  CUM ar fi sa vina cineva sa ma filmeze in cabina de vot, in timp ce eu votez?
  • +19 (19 voturi)    
   De ce secret? TREBUIE sa stiu ce face (Luni, 4 aprilie 2016, 16:44)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   De aia l-am trimis acolo, ca sa ma reprezinte, nu sa faca ce vrea. Daca tot face ce vrea, de ce se mai fac legeri, de ce sa mai aleg pe cineva acolo?
  • +19 (19 voturi)    
   Tu votezi în nume propriu, parlamentarul nu. (Luni, 4 aprilie 2016, 16:50)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Parlamentarul se află acolo în numele alegătorilor săi, nu pentru a-și exprima opiniile și convingerile personale. Votul în parlament nu are de să fie secret.
   • +7 (7 voturi)    
    si oricum (Luni, 4 aprilie 2016, 17:06)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    si oricum au imunitate pentru optiunile lor politice, dar alegatorii ar trebui sa poata sti cum au fost reprezentati pentru a sti cum voteaza la viitoarele alegeri.
  • +8 (8 voturi)    
   exact.. (Luni, 4 aprilie 2016, 17:05)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   .doar ca nu exista NICIUN MOTIV sa fie vreun vot secret.

   democratia in romania este reprezentativa, cetatenie au dreptul si ar trebui sa stie cum sunt reprezentati de alesii lor.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu are dreptate (Luni, 4 aprilie 2016, 17:16)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Ce se intampla cu cei care vor sa voteze la vedere? Devine votul secret o obligatie? De ce?

   In toata harmalaia asa nimeni nu se osteneste sa produca motive pentru votul secret. De ce e nevoie de vot secret in primul rand? E interesant ca votul secret se practica exact acolo unde este necesara o explicatie pentru vot - la acordarea imunitatii parlamentare. Fara vot la vedere, cei care voteaza nu sunt responsabili in fata nimanui.

   Votul secret nu are ce cauta in parlament. Votul secret e ne-reprezentativ. Votul secret apartine doar conspiratorilor.

   Conditionati votul dumeavoasta de la parlamentare de renuntarea la imunitate si la votul secret din partea candidatului - o simpla declaratie publica semnata e suficienta. Democratia e inutila daca nu e reprezentativa.
  • +6 (6 voturi)    
   ori te faci, ori esti... (Luni, 4 aprilie 2016, 18:22)

   keenox [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Ori te faci ca nu intelegi, ori n-ar mai trebui sa comentezi. Esti constient ca aia nu sunt pusi acolo sa voteze pentru ei (cum te duci tu in cabina de vot), ci pentru alegatorii lor, nu?
 • +14 (14 voturi)    
  Tupeu de borfaș (Luni, 4 aprilie 2016, 16:47)

  eraZnus [utilizator]

  Exact asta ne lipsea!
 • +15 (15 voturi)    
  Mai "parlamentarule" esti acolo sa ma reprezinti (Luni, 4 aprilie 2016, 16:47)

  LiviuX [utilizator]

  De aia te-am ales eu sau altii. Ce e aceea vot secret? Esti trimis acolo ca sa reprezinti alegatorii, cum pot sti acestia ce fac alesii daca votul e secret? Si acum vrei sa interzica si filmarea, ca sa furi bile si sa votezi de cate ori vrei???!! Votul NU TREBUIE SA FIE SECRET!! Hotilor, nu va mai ajunge?
 • +5 (5 voturi)    
  Cand te vei alege tu singur,..... (Luni, 4 aprilie 2016, 17:42)

  gigiN [utilizator]

  ..atunci vei putea sa-ti bagi mana unde vrei,iar apoi chiar si ...in gura !!! Nu ar trebui sa existe vot secret in Parlament,avem dreptul sa stim ce voteaza fiecare parlamentar,atat timp cat toti sunt platiti din banii nostri !!!
 • +2 (4 voturi)    
  Corect, bilele trebuie schimbate (Luni, 4 aprilie 2016, 17:43)

  Parzivall [utilizator]

  cu ouale lui Nastase.
 • +5 (5 voturi)    
  Afara cu impostorii (Luni, 4 aprilie 2016, 18:06)

  Caligula [utilizator]

  Ce vor de fapt acesti impostori, e sa poata vota cu bilele la vedere si nimeni sa nu poata dovedi cum au votat.

  Oameni de acest fel nu au ce cauta in parlament. Afara cu ei. Simplu!

  Trei nume de impostori: Florin Iordache, Mate Andras Levente, Niculae Mircovici.
  • +2 (4 voturi)    
   Degeaba dai nume! (Luni, 4 aprilie 2016, 19:43)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Votul e pe liste asa ca tot cine vor ei ies. Lasa ca nici cu votul uninominal nu mi-e rusine, tot au iesit tot felul de corupti, condamnati. Vezi si acum ce candidati se vehiculeaza si asta cica dupa avizul unor asa-zise comisii de integritate!
   • +1 (1 vot)    
    Si mai simplu (Luni, 4 aprilie 2016, 21:40)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Nu votez cu partidele care nu renunta la imunitate pentru membrii lor. Florin Iordache e din PSD, Mate Andras Levente din UDMR, Nicolae Mircovici Uniunea Bulgara din Banat (poate de aia nici nu-i pasa).
 • +1 (1 vot)    
  Legalizare furt in parlament (Luni, 4 aprilie 2016, 21:37)

  ladybug [utilizator]

  Eu propun sa se legalizeze furtul in parlament, sa dam o ordonanta de urgenta astfel incat sa nu mai condamnam pe nimeni si sa nu mai votam. Ce ziceti zeilor din parlament, voi nu v-ati gandit la asta pana acum? uite eu v-am dat o idee, sper sa o studieze Tariceanu si probabil ca o sa se intruneasca parlamentul sa isi voteze o lege pentru ei


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by