Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu a luat in discutie problema modificarii regulamentului pentru ca presei sa i se interzica filmarea votului cu bile, asa cum fusese anuntat, insa urmeaza ca acest lucru sa se intample in sedinte viitoare, a anuntat secretarul camerei, Niculae Mircovici, care a subliniat insa ca biroul permanent trebuie sa asigure confidentialitatea votului.

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

"Legat de secretul votului - nu s-a abordat acest subiect, intrucat nu exista pe ordinea de zi. Cert este un singur lucru: nu exista niciun fel de interese in ceea ce priveste limitarea informarii, dar in acelasi timp obligativitatea pe care o are orice cetatean de a respecta legea, respectiv obligativitatea Biroului permanent de a lua masuri ca acolo unde este prevazut votul secret sa asigure votul secret. Va aduc aminte de doua prevederi legale, una dintre ele - in cazul in care un vot exprimat de catre un cetatean, dintr-un anumit motiv, din secret devine nesecret, votul respectiv este nul sau anulabil. In cazul in care se incearca scoaterea in evidenta a rezultatului unui vot secret, acest lucru constituie infractiune conform legii electorale. Raportat la aceasta situatie, Biroul permanent este obligat sa ia acele masuri prin care sa asigure prevederea legala, respectiv a votului secret, in cazul in care este vorba despre vot secret cu bile", a explicat Mircovici.

Mai mult, el a declarat ca nu trebuie sa stea nimeni sa se uite unde si cum pun parlamentarii bilele in urna. "Masura cea mai simpla este de a se asigura secretul votului asa cum este construita urna si asa cum este dispusa ea in momentul in care se voteaza. Sa nu stea nimeni sa se uite unde bag eu mana si ce am in mana in momentul in care dau drumul in urna. Ca se uita cu ochii, ca se uita cu mijloace electronice e acelasi lucru. In Regulamentul Camerei Deputatilor scrie ca votul cu bile este vot secret".

"Domnii deputati au fost suparati ca au fost prinsi cu mata-n sac la anumite voturi in care nu si-au pitit destul de bine bilele intre maini. Fiind deranjati de acest lucru au spus: 'hai sa mai punem o opreliste in calea mass-mediei", a declarat la randul sau Ludovic Orban (PNL), vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

El a mai spus ca initiatorii modificarilor regulamentului, in sensul interzicerii filmarii procesului de vot de catre deputati, sunt deranjati pentru ca vor sa ascunda felul in care voteaza, mai ales la solicitarile justitiei.

"Cine vrea sa voteze secret poate sa voteze secret. Nu este impiedicata exercitarea dreptului de vot, asa cum este prevazut, anume votul secret, de prezenta mass-mediei la lucrari, mai ales din punctele de filmare de la balcon" a adaugat el.

Discutiile privind interzicerea filmarii votului cu bile au aparut miercuri, dupa ce plenul Camerei a respins cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Sebastian Ghita, potrivit stenogramelor sedintei, scria Mediafax.

Votul a fost secret cu bile, potrivit Regulamentului.

"Camerele de luat vederi impieteaza asupra secretului votului", a sustinut vicepresedinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerand in sedinta de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor pentru le interzice jurnalistilor sa filmeze votul cu bile.

"Domnule presedinte, inteleg ca exista o hotarare a Biroului permanent inca din 2001 vizavi de posibilitatea amplasarii camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi impieteaza asupra secretului votului si de aceea eu as vrea, daca nu acum, poate la viitoarea sedinta de Birou permanent, acest articol sa-l modificam, astfel incat la votul final sa nu poata fi instalate camere de luat vederi care sa impieteze asupra secretului votului", a declarat Florin Iordache, potrivit stenogramei.

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras Levente a afirmat ca daca institutia Parlamentului se vrea respectata atunci secretul votului trebuie sa fie asigurat.

"Intr-adevar, sunt putine Parlamente in care presa si cei care nu sunt demnitari - deputati sau senatori - au acces in sala de plen. Daca noi vrem ca aceasta institutie sa fie respectata, atunci trebuie sa respectam anumite reguli si noi. Atunci cand Statutul deputatului si senatorului spune de votul secret si atunci cand Regulamentul Camerei Deputatilor vorbeste de votul secret, aceasta inseamna ca cei care conduc sedinta sau cei care asigura desfasurarea votului trebuie sa asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, inseamna dreptul deputatului sau al senatorului de a-si exercita votul secret", a sustinut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a sustinut ca neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, spunandu-le colegilor ca s-ar putea trezi cu o plangere penala.

"Atunci cand deputatului i se lezeaza acest drept de catre cel care trebuie sa asigure, incalca dispozitiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeste ca si deputatul si senatorul sunt functionari publici. Adica fapta functionarului public, in exercitarea atributiilor de serviciu, adica cel care trebuie sa asigure secretul votului, care nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si, prin aceasta, cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor, adica dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adica dreptul de a putea vota secret, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica. Eu cred ca trebuie sa asiguram pentru fiecare deputat, pentru ca, altfel, ne putem trezi cu aceasta plangere penala", a sustinut Mate Andras Levente.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Stefan Zgonea le-a propus membrilor BP si liderilor grupurilor parlamentare ca in sedinta BP de luni sa faca propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

"Eu va propun in felul urmator: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare si membrii Biroului permanent sa aiba decizia din 2001 si modificarea din 2010 si, in functie de aceasta, liderii sau cineva care vrea sa faca o propunere, sa aiba o majoritate, facem modificarea", a declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea i-a informat, anterior, pe membri BP ca printr-o decizie din anul 2001, modificata in anul 2010, "jurnalistii acreditati la Camera Deputatilor, mentionati in capitolul I, art.1, alin.1, raman pe durata desfasurarii sedintelor plenare in spatii special amenajate pentru presa sau care se alatura echipei de filmare in locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate in balconul unu, numerele 1, 2, 10 si 11 si sunt astfel amenajate incat sa nu fie permisa circulatia catre lojile destinate presei si cele destinate publicului", potrivit stenorgramei BP.