Motiunea simpla "Drepturile omului nu sunt un lux", initiata de ALDE impotriva ministrului Justitiei, va fi dezbatuta luni, la ora 17:00, in plenul Camerei Deputatilor, anunta Agerpres. Initiatorii spun ca textul motiunii se bazeaza pe o afirmatie a ministrului Justitiei, Raluca Pruna, potrivit careia "Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.6 din 11 martie 2016 nu restrange drepturi si libertati, ci tocmai le face efective. Cu o urmarire penala si o combatere a infractionalitatii slabe, discutia despre drepturi e un lux teoretic".

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Ati afirmat ca discutia despre drepturile omului reprezinta un lux teoretic. O afirmatie extrem de periculoasa, surprinzatoare, care a obligat Parlamentul Romaniei la reactie si, mai mult, la atitudine fata de drepturile fundamentale care nu sunt un lux, atitudine care se concretizeaza prin aceasta motiune simpla. Poate nici nu ar trebui sa ni se para surprinzatoare declaratia dumneavoastra, avand in vedere ca ne-ati anuntat, cu multa mandrie chiar, ca impartasiti principiile fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, care ne spunea, nu cu mult inaintea dumneavoastra, ca in Romania 'drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin'", se arata in motiune.

Semnatarii documentului cer demisia ministrului Justitiei: "Pentru modul in care dumneavoastra intelegeti sa va raportati la drepturile fundamentale ale omului, considerandu-le un lux, chiar si teoretic, nu pot exista motivari sau explicatii! Aristotel spunea ca 'Democratia este o forma de guvernamant in care cei liberi sunt la putere'. Dumneavoastra ati demonstrat prin declaratii si conduita ca nu sunteti o persoana libera, ca nu sunteti o persoana care gandeste liber. Dumneavoastra nu doriti ca cetatenii acestei tari sa fie oameni liberi, pentru ca doriti ca puterea sa fie exercitata de personaje obscure si nereprezentative. Daca nu va veti da demisia ori daca nu veti fi demisa de catre seful Guvernului, inseamna ca nu ati facut decat sa dati glas prin declaratia dumneavoastra, precum si forma juridica prin ordonanta pe care ati initiat-o unei filosofii despre precaritatea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor ce este impartasita de intregul Executiv", se arata in document.