Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca daca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, are informatii legate de transferul a 35 miliarde euro cu camioane din Romania in Elvetia ar trebui sa probeze aceste acuzatii, altfel "este un dezaxat care trebuie arestat imediat", transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul presedinte a reactionat astfel fata dedeclaratiile ministrului Agriculturii Achim Irimescucare a spus, intr-un interviu pentruZiarul Financiar, ca din Romania s-ar fi scos, in ultimii 5 ani, 35 de miliarde de euro.

"Daca Irimescu (Achim Irimescu - n.r.) stie, inseamna ca are si elemente sa probeze. Daca nu, este un delator ordinar si trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca asta. Daca are cumva dreptate, inseamna ca serviciile de contra informatii, deci SRI, au fost partase cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fara sa-si dea seama structurile de contrainformatii romanesti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat", a declarat Traian Basescu.

"Dumneavoastra ma intrebati pe mine, ca sef de stat, daca stiu despre operatiuni de scoatere masiva de valuta din tara. 35 de miliarde de euro, va dati seama. PIB-ul Romaniei este de circa 50 de miliarde, deci un PIB intreg scos pentu ca asa spune Irimescu", a declarat Traian Basescu, la Romania TV.

El a mai spus ca daca acuzatiile ministrului se dovedesc totusi reale, "cei care au protejat operatiunea, adica liderii SRI, trebuie arestati". "Aici suntem in fata a doua situatii. Ori Irimescu este un dezaxat care trebuie arestat imediat si trebuie indepartat din Guvern, ori cei care au protejat o astfel de operatiune, si aici nu poate fi decat SRI, trebuie arestati imediat liderii lui. Una din doua", a spus Basescu.

Fostul sef de stat a precizat ca nu a primit niciodata astfel de informatii de la serviciile secrete.

"Pe mine nu m-a informat niciodata nimeni despre astfel de operatiuni. Nu despre 35 de miliarde, ci despre un leu scos din tara. Daca Irimescu este sanatos la cap si vorbeste responsabil, inseamna ca cei care au vegheat la siguranta nationala a romanilor au fost partasi si trebuie arestati. Daca Irimescu este un iresponsabil, trebuie indepartat din Guvern si arestat la randu-i. Nu avem variante aici. Eu nu am aflat in 10 ani despre astfel de operatiuni, 35 de miliarde de euro. Va dati seama ce inseamna?", a declarat el.

El a insistat ca cel care trebuie sa dea un raspuns la aceste acuzatii lansate de ministrul Agriculturii este seful operativ al SRI.

"Sa scoti un camion cu bani, trebuie protejat. Sau voi credeti ca a trecut asa flu-flu, in zbor ca porumbelul? A trecut printr-o frontiera, acolo au fost vamesi, acolo sunt serviciile de securitate care vegheaza la frontierele patriei, acolo este politia de frontiera. Avem de arestat foarte multi daca Irimescu dovedeste ca are dreptate. Sau daca e nebun cumva, trebuie arestat sau dus la ospiciu. Eu cred ca cel care trebuie sa va raspunda ferm este seful operativ al SRI-ului", a explicat Traian Basescu.