PNL a reusit sa isi esaloneze datoriile din campaniile vechi astfel incat nu mai are conturile blocate, au declarat surse politice din partid pentru HotNews.ro.

In ultimele trei luni, partidul a reusit sa achite integral sau sa isi esaloneze datoriile acumulate in campanii, au precizat sursele din partid.

Potrivit acestora, PNL nu va fi afectat daca legea privind finantarea partidelor nu este promulgata.

Informatia a fost confirmata de corpresedintele PNL Alina Gorghiu intr-o conferinta de presa la Constanta.

"Am semnat tranzactii pe toate probleme pe care pnl le avea adica pe toate datoriile. Nu avem conturi poprite, nu suntem in situatia sa ni se aplice aceasta lege. Legea a fost interpretata in presa ca fiind o amnistie, nu este cazul toate datoriile vor fi platite. Este mai degraba o perioada de gratie pentru partidele politice pentru a li se putea facilita particiaprea in campaniile electorale dar repet: PNL nu intra sub incidenta acestei legi" a declarat Gorghiu dupa o sedinta a Biroului Politic National la Constanta.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat cu majoritate absoluta, miercuri, un proiect de lege prin care modifica legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale stabilind ca pe conturile bancare dedicate campaniilor electorale sa nu mai poata fi puse popriri.

Situatiile financiare ale PSD, PNL si fostul PDL arata ca, din anul 2012 si pana la finalul lui 2015, bilantul anual al niciunuia dintre partidele parlamentare nu s-a incheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei, dupa cum arata un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), citat de Mediafax la inceputul anului.

Astfel, marile partide parlamentare au inregistrat, in mod constant, in ultimii 4 ani, datorii care se ridica la peste 12 milioane de euro, sume datorate catre creditori - inclusiv catre bugetele publice, potrivit informatiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.