Principalele prevederi, pe scurt:
- Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
- Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna.
- Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
- Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) - circa 500 lei lunar;
- Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
- Parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.
Toate aceste modificari au fost aduse sub forma de amendamente formulate in timpul sedintei comisiei de munca si aduse la un proiect de lege adoptat de Senat in septembrie 2015. Pana la publicarea variantei finale a legii in forma adoptat, raportul cu amendamente poate fi consultat aici.
In favoarea acestui proiect s-au exprimat parlamentari atat de la PSD cat si de la PNL, cele mai vocale sustinatoare fiind fostul ministru al Muncii Rovana Plumb si vicepresedintele PNL Cristina Pocora. Ambele au multumit de la tribuna colegilor deputati pentru ca au votat acest proiect.
Pocora a criticat duminica afirmatiile premierului Dacian Ciolos pe tema lipsei fondurilor pentru majorarea alocatiei mamelor, indicand drept sursa de finantare recuperarea integrala a prejudiciului din dosarele de coruptie.
"O sursa bugetara avuta in vedere atunci cand am formulat amendamentele o reprezinta bugetul national, iar daca vorbim despre cum colectam mai multi bani la buget pentru a finanta proiecte strategice pentru Romania - ca de exemplu cresterea demografica - atunci o sursa buna ar putea fi reprezentata de recuperarea integrala a prejudiciului din dosarele de coruptie. Sunt foarte multi bani acolo, iar ANAF si Guvernul ar trebui sa se concentreze pe recuperarea lor. Sunt convinsa ca se pot adopta foarte repede reglementarile necesare, astfel incat recuperarea prejudiciilor sa se faca mai rapid si banii sa fie folositi in mod real pentru dezvoltarea Romaniei", se arata intr-un comnicat al PNL remis duminica.
Pocora sustine ca masurile de combatere a deficitului demografic trebuie sa fie o prioritate, fiind obligatorii si urgente, la fel ca si angajamentul de 2% din PIB pentru Aparare, contributia la pensiile private sau respectarea angajamentului de deficit de 3%.
"Populatia Romaniei a ajuns la nivelul anului 1966. Practic, in fiecare an din ultimii 50, potrivit statisticilor, doua mici orase au disparut de pe teritoriul tarii. In plus, tinerii (0-14 ani) sunt depasiti de populatia de peste 65 de ani (varsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialisti drept "iarna demografica". In aceste conditii, sistemul de pensii si cel de sanatate au intrat, deja, in colaps", argumenteaza ea.
"Nu tinem cont de efortul bugetar cand vorbim de copii"
La momentul in care s-a discutat legea in comisie nu exista o estimare a efortului bugetar, insa acest lucru nu a fost o problema pentru deputati.
Solomon, presedintele Comisiei, a indemnat-o pe Costea sa nu se gandeasca la bani, dupa ce Plumb a tinut un scurt discurs in care a insistat asupra faptului ca banii nu conteaza atunci cand este vorba de copii. "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii", a spus Plumb, fost ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta.
La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Muncii a transmis miercuri urmatoarele precizari in privinta impactului bugetar:
"Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a facut primele estimari privind impactul financiar suplimentar al aplicarii proiectului de lege privind indemnizatia de crestere a copilului discutat ieri in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor.
Daca acest proiect nu sufera modificari majore, se estimeaza ca numarul beneficiarilor indemnizatiei de crestere a copilului se va mari cu aproximativ 4000 (in 2015 existau 138.000 de beneficiari inregistrati), iar numarul beneficiarilor stimulentului de insertie se va mari cu aproximativ 21.000 in 2017 (in 2015 existau 39.000 de beneficiari inregistrati).
Impactul financiar al aplicarii acestui proiect in 2016, de la 1 iulie pana la sfarsitul anului va fi de aproximativ 210 milioane lei, iar impactul pentru 2017 va fi de 850 milioane lei.
Cresterea numarului de beneficiari se va produce in special datorita prelungirii perioadei de acordare a stimulentului de insertie si a flexibilizarii conditiilor de eligibilitate. In baza prevederilor noului proiect de lege, sunt eligibile persoanele care au lucrat (sau au perioade asimilate) 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice.
Legea in vigoare avea ca baza de calcul perioadele lucrate din ultimele 12 luni calendaristice. De asemenea, o noua prevedere favorabila stabileste ca persoanele intrate in campul muncii si care incaseaza stimulentul de insertie, se pot reintoarce in orice moment in concediul de crestere al copilului. Durata acestui concediu este de 2 ani, iar in cazul copilului cu dizabilitati, concediul este de 3 ani."
"Uite, noi vrem sa le dam da' tehnocratii astia se opun!"
De ce sa nu adoptam in conditiile astea si salariul minim de 2500 Euro, fara sa precizam sursa.
Tara se imprumuta din afara. Cand nu ai bani, te imprumuti. La pensii in acest moment este un deficit de 2 miliarde de Euro. Credeti ca deficitul asta este generat de oamenii obisnuiti?
Apoi, cine credeti ca plateste aceste imprumuturi?
Ei bine, stimata doamna LiliCasada?
problema esentiala este ca nu exista o legatura directa intre drepturile "asiguratilor" si obligatii. practic, "asigurati" sunt toti, dar multi platesc mult mai putin decat primesc in timp ce altii platesc mult mai mult decat primesc. o persoana care castiga 10.000 ron net pe luna aduce la buget sume din care si-ar permite propriul medic.. cand se imbolnaveste sau ramane inscarcinata insa, isi va folosi asigurarea privata pentru ca nu are timp sa navigheze hatisul coruptiei si nici nu se coboara la a mitui bugetari. trist, dar adevarat...
daca fiecare nu s-ar mai cotiza (angajat + angajator) la tot felul de fonduri "sociale", venitul net ar creste cu peste 70%. din aceasta crestere unii si-ar permite o pensie si o asigurare de santate privata in timp ce restul, multi, ar afla in sfarsit valoarea taxelor lor..
Ei bine, in urmatorii 2 ani, statul iti va returna toti cei 48.000 euro inapoi pltind o indemnizatie de 2000 euro lunar.
Daca mai faci si al doilea copil, deja castigi de la stat muuult mai mult decat ai contribuit, asa ca mai usor cu teoria taxelor platite
Nu 2 ani caci alte mame nu au primit nici macar 1 an in alte vremuri sau au primit plafonat pana acum. Asta e discriminare.
Repet e ok sa primeasca. Chestiunea in discutie este ca parlamentarii, prin lege, trebuie sa stabileasca sursa banilor. Altfel, Romania daca nu-si poate acoperi bugetul, trebuie sa se imprumute. Si atunci platim toti!
Asadar sa arate de unde taie, ca vorba aia au de unde daca ar vrea.
In varianta cealalta, cu "3% dar nu mai mult de..." tot cu imprumuturi vom rezolva. Dar cand statul va da faliment mi-ar placea sa
fiti aici.
Tu platesti CAS pentru a acoperi contributiile la somaj, pensii si asigurare de sanatate, nu platesti o contributie pentru crestere copil.
Mai mult decat atat, trebuie sa fi platit impozit timp de 10 ani avand acelasi castig brut, pentru a acoperi banii platiti de stat ca si indemnizatie in acei 2 ani
Evident, dupa ce am scapa de hotii de la putere. Dar probabil ca ar veni alti hoti in locul lor, oricate schimbari ar fi. Majoritatea romanilor este de o ipocrizie maxima cand vine vorba de administrarea tarii.
Daca nu e in stare Ciolos sa colecteze tot si sa recupereze tot, sa-si dea demisia. Sa vina Popescu. Nu e in stare ? Aut ! Ionescu ? Aut ! Georgescu ? Aut ! Dragnea ? Auu...Dragnea,nu
! Asa se va intampla ! In fata pesedeilor veti lua pozitia ghiocelului asa cum faceti deobicei in fata lor. A fost Ponta la guvernare. De ce nu i-ati cerut lui sa dea legea asta fara plafon, pt ca mai apoi sa-i cereti lui sa colecteze tot si sa recupereze tot. Aud ?
deci eu zic ca e un blat intre parlament (care a avut bunavointa sa voteze) si guvern (care nu are fonduri)..si asa toti ies basma curata, si legea tot nu se va aplica si mamelor care deja sunt in concediu de crestere a copilului...
Daca legea a trecut de senat si camera deputatilor si mai trebuie doar acordul presedintelui, ce putere decizionala mai are ministrul muncii sau oricare alt ministru?
Sper sa fi inteles bine.....
Ca este populista sau nu ... aceste masuri trebuiesc foarte repede luate.
In scurt timp vom ajunge o tara de batrani si din ce in ce mai putini.
N-o sa mai aiba cine sa ne plateasca noua pensiile?
Pana cand o sa propagam aceasta povara la sistemul de pensii? Adica cei care muncesc acum vor fi platiti de copii lor. Copii trebuie sa se nasca pt alte motive.
Pe de alta parte suntem deja avertizati ca prin 2030 valoarea pensiei va fi de cca 35% din salariu.
Parlamentarii actuali, cu lacomia lor, vor sa lase campurile arse si fantanile otravite in urma.
"(2) În aplicarea alin.(1), se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.”
Sa intelegem ca pentru mamele care sunt acum in concediu de crestere a copilului, parlamentarii "au avut bunavointa" sa voteze legea, insa ministrul, si in speta guvernul, adica cel care nu sustine legea, nu va emite acel ordin de aplicare a legii?!!
Si uite asa toti ies basma curata, si legea tot nu se va aplica echitabil pentru toata lumea...
E foarte simplu, astazi, daca ai venituri peste medie si se intampla sa fii si pricipalul sustinator financiar al familiei, ori nu mai faci copii, ori trebuie sa-i planifici cu 2 ani inainte si sa te pui pe economii pentru a-ti putea permite un concediu de maternitate de 6 luni. Asta spre deosebire de femeile cu salariu de pana in 3400 lei care pot sta bine mersi acasa timp de 2 ani.
Nu inteleg de ce s-a decis initial plafonarea sumei dar suntem dispusi sa avem indemnizatie timp de 2 ani. Poti plati 85% din salariu in primele 6 luni si o indemnizatie minima (500 ron) pana la 2 ani. Sa vezi atunci cum se intoarce toata lumea la munca.
Poate Guvernul face si analiza asta daca tot e pus pe respingerea proiectului de lege.
Ori renuntam la indemnizatii complet si fiecare face ce poate, ori aplicam o masura corecta de calcul.
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41338/Modific%C4%83rile-majore-la-concediul-pentru-cre%C5%9Fterea-copilului-ar-putea-fi-adoptate-miercuri-prin-vot-decisiv.html
Mi se pare o discriminare in raport cu mamele care au nascut in aceasta perioada si au fost nevoite sa fie plafonate la 3400 RON in primul an si sa nu primeasca un ban daca aleg sa stea al doilea an acasa.
Sotia mea a ales sa stea acasa cateva luni peste primul an, iar acum primeste in cont uimitoarea suma de 0 lei. Asta in conditiile in care a platit asigurari peste 10 ani si conform acestei legi nou adoptate ar fi trebuit sa fie peste plafonul de 3400. Este o chestiune de principiu si de moralitate in raport cu familiile care au ales sa aibe un copil in aceasta perioada, ca sa numai zic in raport cu cresterea demografica a populatiei Romaniei care oricum e pe minus.
Suntem penibili.
De fapt in Romania discriminarea saracilor e crunta, vezi si cota unica, care doar in Romania, Bulgaria si Rusia mai exista.
Dupa cum ii spune si numele, asta e e indemnizatie pentru cresterea copilului, nu pentru plata ratei la BMW sau viloiul cu 7 case.
Din toate tarile, doar in Romania, Bulgaria si Ungaria aceasta contributie e calculata in functie de salariile parintilor, peste tot in lumea civilizata aceasta indemnizatie e in suma fixa pentru toata lumea.
Se pare ca in Romania esti discriminat inca din momentul in care te nasti, daca ai ghinionul sa-ti dea viata o mama saraca.
Sa ma scuzi, daca nu vreau sa-mi cresc copilul cu tocanita de cartofi si hainute de la Dragonul Rosu, doar pentru ca un copil are aceleasi nevoi.
Daca mamica a invatat, a muncit, are un venit propriu care sa-i permita sa ofere copilului ce-i mai bun, mi se pare corect ca indemnizatia sa fie si 10.000 lei. Da, vreau sa ii cumpar copilului meu suzeta de 500 lei. Care e problema?
Daca esti mama saraca, nu faci copii. Pune carca la munca, la fel ca celalalte, nu te "impui" la 20 de ani, fa-ti o cariera si ai sa primesti indemnizatie pe masura. Nu e vorba de discriminare ci de "cum iti asterni, asa dormi".Si stai linistit ca oricum suma aia care tie ti se pare exorbitanta, femeia respectiva o foloseste pentru plata salariilor angajatilor si pentru intretinerea activitatii din care isi obtine venitul.
socialismujl a trecut - acum de cat produci atata mananci ... sau, la subiect - de atata faci copii !
Nu vorbim de noroc, ca nu mi-a picat din cer. Am muncit pentru asta. Nu ma intereseaza imensa majoritate, care oricum doarme linistita ca salariul vine lunar, pe principiul "timpul trece, leafa merge".
Fiecare leut pe care il dau este muncit, raspund pentru ceea ce fac, iar daca din tot ce-am spui tu ai tras concluzia ca "ma umflu in pene", atunci nu pot sa spun decat ca-mi starnesti mila.
Si utiati acum, mai sunt doar 2/3 romani in tara, iar tara a devenit pasalicul americanilor.
Mai ales ca sistemul de pensii este deficitar ca sa nu spun falimentar iar pensile de lux o nesimtire pe fata pe cand pentru natalitatea scazuta nu se ia nici o masura, o sa ajungem sa importam si noi imigranti ca sa aiba cine sa le plateasca pensile de lux.