Premierul Dacian Ciolos a afirmat marti, la bilantul pe anul 2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ca este important ca aceasta institutie sa nu fie perceputa ca un "organ represiv", ci ca un partener al mediului de afaceri. "Cred ca e important sa inteleaga toata lumea ca ANAF nu e un organ represiv, ci este un partener si trebuie sa fie un partener al mediului de afaceri, un partener care actioneaza pe baza unor reguli foarte clare, reguli stabilite de legiuitor", a afirmat Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"ANAF-ul trebuie sa fie si un partener, in primul rand un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru ca, in general, statul si bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvolta, de modul cum sectorul economic isi face treaba, si asta nu trebuie sa uitam niciodata, ca noi toti, cei care lucram in functia publica, o facem folosind banii contribuabililor. Asta inseamna nu doar ca trebuie sa cheltuim banii contribuabilor intr-un mod cat mai eficient, dar trebuie sa invatam din ce in mai mult sa fim transparenti si in modul in care colectam banii contribuabililor, si in modul in care ii cheltuim. Si, din acest punct de vedere, ANAF-ul joaca un rol central, pentru ca sunteti in prima linie in contact cu contribuabilii, atunci cand colectati aceste taxe, impozite, care sunt obligatii ale celor care isi desfasoara activitatea economica in Romania, obligatii nu fata de o persoana sau alta, ci obligatii fata de stat si fata de societate", le-a spus seful Executivului celor prezenti la raportul anual al ANAF, potrivit Mediafax.

Primul ministru le-a transmis angajatilor ANAF ca se asteapta si in acest an "la o imbunatatire a activitatii, la o crestere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale": "Aveti instrumente si ati demonstrat ca sunteti eficienti si cred ca imbunatatirea colectarii, reducerea evaziunii fiscale se pot face fara a crea teama in randul celor care stiu sa isi faca treaba in mod corect. (...) E important sa colaborati cu acele institutii ale statului care aplica legea si sa aveti sprijinul acelor institutii."

Dacian Ciolos a mai afirmat, la bilantul ANAF, ca Agentia "trebuie sa se cladeasca pe acei oameni care isi fac treaba cinstit, transparent, fara sa abuzeze de o putere pe care o are, dar fara sa inchida ochii sau sa fie prea flexibili atunci cand, reprezentand statul, trebuie sa fie in masura sa ia decizii si sa transeze".

"Ati cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteti inca in acest proces de restructurare si de modernizare si deja in ultima vreme ati demonstrat ca, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveti la dispozitie, cu competenta si cu onestitate va puteti face treaba. E un proces de reforma care trebuie sa continue, si acesta a fost mesajul pe care l-am transmis si domnului presedinte, ca aceasta reformare a ANAF trebuie sa se cladeasca pe acei piloni, pe acei oameni din structura care inteleg sa-si faca treaba in mod cinstit, onest, transparent, fara sa abuzeze de o putere pe care o au, dar fara sa inchida ochii sau sa fie prea flexibili atunci cand, reprezentand o institutie a statului, trebuie sa fie in masura sa ia decizii si sa transeze", spune Dacian Ciolos.

"Procesul de modernizare arata deja rezultate nu doar legat de modul in care mediul economic percepe ANAF, chiar daca aici mai sunt inca anumite lucruri care pot fi imbunatatite, dar comportamentul dvs, fermitatea si claritatea, atunci cand trebuie sa aplicati legea, sunt lucruri care vor duce la cresterea increderii cetatenilor in activitatea dvs. Pe de alta parte, tot acest proces de transparentizare, de obiectivare a activitatii dvs prin informatizare va duce nu doar la reducerea costurilor activitatii administrative pe care o desfasurati, dar va duce mai ales la cresterea gradului de incredere. Si am semnale din acest punct de vedere clare din mediul economic ca faptul de a continua pe aceasta cale a informatizarii va duce la predictibilitate in ceea ce faceti si, cu siguranta, va duce si la cresterea eficientei activitatii dvs. Cred ca este important sa inteleaga toata lumea ca ANAF nu este un organ represiv, ci este un partener si trebuie sa fie un partener al mediului de afaceri, un partener care actioneaza pe baza unor reguli foarte clare, reguli care sunt stabilite de legiuitor", mai spune premierul.

"Si noi, toti cei care lucram in administratia publica, avem obligatii fata de stat, fata de societate, fata de contribuabil, sa spunem si in ce fel colectam aceste taxe si in ce fel le utilizam. Deci, din acest punct de vedere, tot acest proces in care va aflati de predictibilitate a modului in care va faceti treaba pentru ca cei care platesc taxe sa inteleaga modul in care acest lucru se intampla intr-un mod cat mai clar, de predictibilitate, de transparenta a modului in care va desfasurati activitatea, de simplificare birocratica, toate acestea sunt elemente ale reformei in cadrul ANAF, care trebuie sa continue. Si veti avea din acest punct de vedere tot sprijinul Guvernului", a adaugat primul ministru.

In final, premierul le-a recomandat comisarilor ANAF sa continue sa colaboreze cu acele institutii ale statului care aplica legea pentru a avea si sprijinul acelora, dar a cerut si ANAF sa acord sprijin institutiilor respective.