Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat marti ca Andrei Volosevici, senator si candidatul validat al PNL la primaria Ploiesti, respecta criteriile de integriate ale partidului pentru candidati, adoptate la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care Volosevici, fost primar al Ploiestiului, este urmarit penal de DNA pentru luare de mita, incalcand chiar unul dintre cele zece criterii de integritate.

Volosevici Andrei LiviuFoto: senat.ro

"Dl Volosevici indeplineste criteriile de integritate. Nu este acuzat, in acest moment, de dare, luare de mita sau alte probleme de genul acesta. Respectam criteriile de integritate. Depinde pentru ce este urmarirea penala, cititi criteriile de integriate" a spus Blaga intr-un conferinta de presa, raspunzand unei intrebari referitoare la pastrarea lui Volosevici drept candidat.

Redam mai jos criteriul privind problemele penale din decalogul adoptat de Consiliul National PNL pe 11 decembrie 2015:

10. Probleme penale.

a. Sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune de coruptie, pentru infractiuni comise cu violenta sau pentru alte infractiuni cu intentie;

b. Sa nu fi inceput impotriva sa urmarirea penala pentru infractiuni de luare/dare de mita sau infractiuni comise cu violenta;

c. Sa nu fi fost trimis in judecata pentru alte infractiuni comise cu intentie

d. Sa nu se afle intr-o masura preventiva- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infractiune cu intentie.

De asemenea, redam comunicatul DNA privind urmarirea penala a lui Volosevici, din data de 24 martie:

VOLOSEVICI ANDREI LIVIU, la data faptelor primar al municipiului Ploiesti, in prezent senator, pentru savarsirea infractiunilor de

- abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit pentru altul si

- luare de mita

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor si incalcarea dispozitiilor legale, suspectul Volosevici Andrei Liviu a initiat proiectul de hotarare privind asocierea municipiului Ploiesti cu SC FC Petrolul SA in vederea finantarii si realizarii in comun a unor actiuni, servicii si proiecte de interes public local - avand ca obiectiv principal functionarea echipei de fotbal FC Petrolul. In acelasi scop, a semnat un contract de asociere intre municipiul Ploiesti si S.C. FC PETROLUL SA Ploiesti, contract incheiat prin nerespectarea dispozitiilor Legii administratiei publice locale - in conditiile in care o institutie publica nu poate finanta o activitate lucrativa desfasurata de un agent economic cu capital privat.

In acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totala de 32.577.437 lei si concomitent, obtinerea de catre S.C. FC PETROLUL SA Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare, reprezentand:

- 17.842.137,70 lei - plati efectuate exclusiv in baza contractului cu incalcarea dispozitiilor legale privind finantele publice,

- 12.955.859,28 lei - chirie datorata de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oana pus la dispozitie in baza contractului - cu incalcarea prevederilor legale privind administratia publica locala,

- 121.234,19 lei - contravaloare utilitati datorate de societate si achitate din bugetul local,

- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curtii de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate si care, in evidenta contabila a unitatii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective intre conturi ale bugetului local si nu prin plati efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior mentionat a fost vizat pentru legalitate de suspectii Mazalu Maria Magdalena si Albu Simona.

In calitate de primar al municipiului Ploiesti, in anul 2012, suspectul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denuntator) suma de 80.000 lei pe care a primit-o in trei transe, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obtinerea unui nou mandat), pentru ca, in schimb, o anumita firma la care omul de afaceri avea interes sa castige un contract pentru executarea unei parcari supraterane in municipiul Ploiesti, finantat de primarie. Ulterior, denuntatorul urma sa obtina lucrari in subantrepriza la obiectivul respectiv.