Deputatii din Comisia Juridica au dat un aviz favorabil cererii de retinere a lui Sebastian Ghita, insa nu si cererea de arestare preventiva, pentru care nu s-a intrunit numarul suficient de voturi. Plenul Camerei Deputatilor va da votul decisiv miercuri. Ghita a stat aproximatitv 40 de minute in sala, timp in care a prezentat un filmulet de 6 minute despre Razvan Alexe, unul dintre denuntatori. El a venit la comisie cu doua bibliorafturi de documente, fiind insotit de trei avocati.

Ghita la Comisia JuridicaFoto: Hotnews

Rezultatul votului:

  • In cazul retinerii: 11 pentru, 5 impotriva si 5 abtineri, dintr-un total de 21. 
  • In cazul arestarii: 10 pentru, 6 impotriva si 5 abtineri, dintr-un total de 21.

Comisia va redacta un singur raport in care se va consemna rezultatul votului, fara a preciza clar faptul ca cererea de arestare preventiva a fost respinsa.

Inainte ca sedinta sa inceapa, Ghita a afisat o atitudine relaxata si a facut turul mesei din sala, strangadu-le mana tuturor deputatilor care urmau sa voteze asupra cererii.

Vezi aici ce a declarat Ghita jurnalistilor dupa sedinta

Ghita le-a aratat membrilor comisiei un clip in care apare Razvan Alexe intr-un club, in diferite iposteze, care avea un comentariu cu voce inregistrat peste imagini, potrivit unor surse politice din interior.

Clipul video poate fi vizionat pe stiripesurse.ro

Alexe este unul dintre denuntatorii din dosarul in care este vizat Ghita.

Saptamana trecuta, Ghita a declarat ca nu este singura "victima" a celui care l-a denuntat, "acel personaj caruia ii spunem om de afaceri Razvan Alexe".

"Si pe procurorul care l-a cercetat l-a inchis si ma intreb daca nu cumva e o razbunare a acestui persoanj si care este calitatea morala in fata societatii a acestui personaj sa denunte un procuror care l-a anchetat si cum ajungem sa il credem. Un om care a vandut droguri, a facut contrabanda, nu stiu cate infractiuni nu a facut omul asta si ajunge sa infunde un procuror cu un denunt mincinos", a mai spus Ghita.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru informatii actualizate privind votul si principalele declaratii

Dosarul trimis de DNA Camerei Deputatilor are cinci volume, insumand aproximativ 1.300 de file, iar Sebastian Ghita este acuzat de folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dare de mita, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Potrivit procedurilor parlamentare, Comisia juridica urmeaza sa intocmeasca doua rapoarte, unul cu privire la cererea de incuviintare a cererii de retinere a lui Ghita si celalalt pe cererea privind arestarea preventiva.

Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:

  • doua (2) infractiuni de dare de mita, 
  • doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • santaj, 
  • cumparare de influenta, 
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere

***

In acest dosar, DNA s-ar baza pe cinci denunturi, 35 de martori si martori cu identitate protejata, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul sau. Printre denuntatori s-ar numara fostii apropiati ai lui Ghita, Razvan Alexe si Marcel Pavaleanu, precum si afaceristul Theodor Berna (fondatorul firmei de constructii Tehnologica Radion, care sustine ca ar fi fost santajat de Ghita prin intermediul Realitatea TV) si seful Serviciului Rutier Prahova.

Reamintim ca DNA a cerut incuviintarea Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita. DNA a mai cerut, iar Curtea Suprema a aprobat, arestarea urmatorilor suspecti in dosar: Liviu Tudose, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Prahova, Aurelian Mihaila, adjunctul procurorului general al PCA Prahova, Viorel Dosaru, seful IPJ Prahova, si Constantin Ispas, sef DGA Prahova.

Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.

In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).

In dosarul aflat la Parlament si citat de Sorina Matei apar informatii despre martorii si denuntatorii lui Sebastian Ghita. Un martor arata ca Razvan Alexe (interlop care a devenit membru al cercului politico-financiar din jurul familie lui Mircea Cosma, seful CJ Prahova) a incercat sa obtina informatii din dosarul care-l viza instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dar si o solutionare favorabila a dosarului, iar pentru asta a apelat la Vlad Cosma (parlamentar PSD, fiul lui Mircea Cosma) care, la randul sau, i-ar fi cerut ajutorul lui Sebastian Ghita. Martorul sustine ca Sebastian Ghita le-ar fi spus lui Razvan Alexe si Vlad Cosma ca sunt supravegheati de procurori, potrivit sursei citate.

Procurorul general al PCA Ploiesti, Liviu Tudose, ar fi confirmat declaratia unuia dintre martori spunand ca il stie pe Ghita si ca "este posibil" ca in 2013 Ghita sa fi venit la locuinta sa din Paulesti, judetul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informatii din dosarul instrumentat. Procurorul general al PCA Ploiesti a mai spus in fata procurorilor DNA ca "este posibil" sa-l fi informat pe Ghita Sebastian despre numele procurorului de caz si al ofiterilor delegati in cauza. Liviu Tudose nu mai stie insa daca i-a spus lui Ghita si despre masurile de supraveghere tehnica dispuse in dosar, arata Sorina Matei.

Tot Liviu Tudose a recunoscut in fata procurorilor DNA ca la inceputul lui 2014, impreuna cu Sebastian Ghita a mers la intalnirea cu Victor Ponta (la acel moment premier si un apropiat al lui Sebastian Ghita) care i-a oferit o functie de conducere, respectiv director DLAF sau o functie de executie in cadrul Oficiului pentru Spalarea Banilor, propunere cu care acesta a fost de acord, dar care nu a mai fost materializata.

Intr-o declaratie data pentru site-ul Stiripesurse.ro, Sebastian Ghita a confirmat intalnirea procurorului cu premierul Victor Ponta, dar sustine ca nu a participat la evenimentul privat cu cei doi si nici nu a asistat la intalnirea de la Guvern: "Procurorul Tudose a dorit sa mearga la Ponta pentru a-i inmana o invitatie la un concert la Filarmonica Ploiesti. La concertul cu copiii talentati de la Liceul de muzica din Ploiesti, concerta si fiica procurorului, Ana Antonia Tudose. Victor Ponta promisese procurorului la un eveniment privat ca va veni la Filarmonica din Ploiesti. Eu nu am participat nici la evenimentul privat cu Victor Ponta si procurorul Tudose si nici la discutia de la guvern dintre cei doi", a spus Sebastian Ghita.

Citeste tot articolul pe blogul Sorinei Matei