Fostul presedinte Traian Basescu spune ca atunci cand va trebui semnata autorizatia de constuctie pentru marea moschee de la Bucuresti spera ca la Primarie va fi un reprezentant PMP, sustinand ca daca Turcia vrea moschee la Bucuresti, trebuie sa ofere Romaniei un loc pentru o catedrala in Istanbul, relateaza Mediafax.

"Nu as vrea sa supun la vot daca sa facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a aratat la Ziua Unirii, la Iasi, ca are o caciula cu care putem sa il facem si muftiu la moschee. Autorizatie de construire (trebuie-n.r.) semnata de un primar, sper sa fie unul al nostru, care sa faca ce trebuie, aici discutam de o moschee, ceea ce insemna pelerinaj. Ce a oferit Erdongan in schimb? O capela. O capela putem avea fiecare la noi acasa. Daca vrea sa construiasca o moschee, Romaniei trebuie sa i se dea teren pentru o catedrala, nu pentru un mic loc de rugaciune, care sa devina si loc pentru pelerinaj, adica o adevarata poveste", a sustinut duminica fostul sef de stat.

Traian Basescu a afirmat ca de-a lungul timpului in discutiile romano-turce a intervenit acest subiect, insa Romania a spus ca va analiza subiectul daca va primi un teren pe care sa construiasca o catedrala, in Istanbul, care sa se numeasca Brancoveanu.

"Exista un adevar, tot timpul in discutiile romano-turce a intervenit moscheea si s-a spus ca o putem analiza pozitiv, cu conditia sa ne aratati terenul, in Istanbul, pentru echivalentul unei moschei, care sa se numeasca Brancoveanu, pentru ca acolo a murit cu toata familia lui. Ce ne-au comunicat cei doi sefi de stat este inadmisibil in ceea ce priveste acordul partii romane", a sustinut Basescu.

Liderul Miscarii Populare a reamintit ca, in calitate de primar al Capitalei, a refuzat sa semneze autorizatia de constructie pentru Catedrala Manturii Neamului "pentru ca se afecta Parcul Carol".

"Aceasta problema este din timpul presedintelui Iliescu, niciun presedinte pana la Iohannis nu a spus da, construiti o moschee, ca eu o sa fac o capela", a conchis fostul presedinte.

Presedintele Romaniei a declarat miercuri ca proiectul constructiei unei moschei in Bucuresti a ajuns in faza solicitarii autorizatiei de constructie. "Dupa cum stiti, chestiunea este de competenta Primariei si se lucreaza la aceste documentatii", a precizat Iohannis.

"A fost oferit un teren in Bucuresti Muftiatului musulmanilor din Romania pentru construirea unei moschei in Bucuresti. Muftiatul se ocupa de obtinerea autorizatiilor necesare. Iar Turcia este gata sa acorde tot sprijinul pe care il poate acorda acestui proiect", a declarat, la randul sau, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, Erdogan a spus ca au fost stabilite cateva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani. "Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis", a declarat presedintele turc.

Intrebat daca intentioneaza sa continuie proiectul, avand in vedere opozitia din Romania, Erdogan a spus: "Bineinteles, vocile contra se pot auzi in orice tara. In timpul vizitei pe care am facut-o la Bucuresti, am discutat aceasta chestiune cu domnul presedinte." Totodata, presedintele turc a spus ca proiectul este definitivat si ca moscheea "va fi expresia cea mai frumoasa a dialogului si a solidaritatii dintre cele doua tari".