ACTUALIZARE 13.28:

George OrbeanFoto: Agerpres

Parlamentarii au votat pentru investirea lui George Orbean in functia de presedinte-director-general, dupa doua ore de la ora la care ar fi trebuit ca aceasta sedinta comuna de plen trebuia sa inceapa, insa votul nu este valabil intrucat nu a existat cvorum regulamentar - au fost 199 deputati si senatori, insa ar fi trebuit sa fie 272 prezenti la vot. Majoritatea parlamentarilor PSD nu si-au exprimat votul. De altfel, acestia au anuntat de marti ca nu il vor vota pe Orbean, care a confirmat pentru HotNews.ro ca PSD i-a cerut sa isi retraga candidatura. Potrivit unor surse politice, conducerea celor doua camere impreuna cu liderii de grup si cu presedintii comisiilor de cultura au stabilit ca solutia legala este ca premierul sa dea o Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea interimatului.

UPDATE 14.40 Reactia Guvernului la aceasta propunere: "Inteleg ca nu a fost cvorum, iar acesta nu este motiv pentru ordonanta de urgenta", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu. In sedinta de guvern nu a fost luata in discutie o OUG.

  • Pana saptamana viitoare, TVR-ul este condus de un consiliu de administratie care nu are insa presedinte, si de un comitet director care nu are director general. Singura problema fierbinte care trebuie rezolvata rapid este, din informatiile HotNews.ro, o decizie privind drepturile de difuzare ale meciului amical de fotbal Romania - Spania.

13.21: Rezultatul votului: 130 voturi pentru, 59 impotriva. Votul insa nu este valabil pentru ca era nevoie sa fie cel putin 272 cei care au raspuns apelului la vot (cvorum de vot). Votul se reia, probabil saptmana viitoare.

13.15: Si-au exprimat votul 199 de parlamentari, potrivit unor surse parlamentare. In aceste conditii votul nu este luat in considerare si va fi repetat saptamana viitoare. Pana atunci, TVR va avea un CA insa nu si PDG.

Ora 11.50: Situatia conducerii Societatii Romane de Televiziune este intr-un blocaj in parlament, dupa ce marti a fost ales un nou Consiliu de Administratie. Plenul celor doua camere nu are cvorum pentru a vota presedintele-director general, de la sedinta lipsind foarte multi parlamentari de la toate partidele, iar interimatul pentru functie de director asigurat de Irina Radu expira la sfarsitul acestei zile.

Potrivit unor surse politice, conducerea celor doua camere impreuna cu liderii de grup si cu presedintii comisiilor de cultura, care s-au reunit pentru discutii in biroul presedintelui Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, au stabilit ca solutia legala este ca premierul sa dea o Ordonanta de Urgenta pentru asigurarea interimatului.

Sursele relateaza ca s-a incercat contactarea premierului Ciolos, insa acesta se afla la aceasta ora in sedinta de guvern.

La ora 11.50 s-a inceput un nou apel nominal pentru a se verifica prezenta. La inceputul zilei, la ora 10.30, in sala se aflau 147 de deputati si senatori. Multi dintre acestia au plecat.

Parlamentul reunit in sedinta comuna nu a reusit marti sa finalizeze procedura numirii unui Consiliul de Administratie (CA) si a unui presedinte-director general (PDG) la TVR.

Dupa ce au validat, prin vot secret cu bile, componenta noului CA, deputatii si senatorii au plecat, asa incat sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum. In paralel, noul CA a votat sa il propuna pe George Orbean - cel care a fost nominalizat de Guvern - drept candidat pentru functia de presedinte-director general, in detrimentul Irinei Radu.

La audierile din comisiile de cultura, Orbean s-a confruntat cu mai multe intrebari si comentarii ostile din partea mai multor parlamentari, iar liderul deputatilor PSD a anuntat ca PSD nu va vota pentru investirea sa. La randul sau, Orbean i-a acuzat pe acestia ca fac "bascalie generala". Nemultumiti in mod aparte de studiile candidatului, membrii comisiilor de cultura au dat de altfel un aviz negativ, care insa este consultativ.

Orbean a confirmat pentru HotNews.ro ca PSD i-a cerut sa se retraga, insa a refuzat.

Situatia este fara precedent intrucat ar fi pentru prima data cand exista un CA ales si publicat in Monitorul Oficial insa nu exista un presedinte, iar interimatul directorului general expira.