Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni ca liberalii sustin eliminarea plafonului de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta si a programului ''Prima Casa'' din legea darii in plata, potrivit Agerpres.

'Vom vota aceasta lege in Camera Deputatilor. Intra in procedura parlamentara in Comisia juridica. (...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit in Senat, pe motiv (...) ca este un plafon care stabileste o discriminare foarte clara si temerea noastra ca aceasta lege in baza acestui articol poate fi atacata la CCR este reala. Suntem pentru eliminarea programului 'Prima Casa' de sub incidenta legii darii in plata. Aceasta lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca si locuinta, eliminam din notiunea de consumator absolut orice idee de specula sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut sa il obtina', a spus Gorghiu, la finalul Biroului Politic National, care a avut loc la Parlament, aratand ca aceste principii vor fi discutate la grupul parlamentar al PNL din Camera.

Ea a precizat ca PNL sustine ca legea darii in plata sa se aplice tuturor contractelor in derulare.

'Nu vorbim de retroactivitate. Este exclus. Vorbim de efectivitatea legii din momentul publicarii in Monitorul Oficial', a adaugat Gorghiu.

Liderul liberalilor a aratat ca in urma discutiilor cu specialistii din PNL s-a stabilit eliminarea programului ''Prima Casa'' din aceasta lege, pentru a nu exista suspiciuni ca vor fi prejudiciati cei care apeleaza la acesta din 'pricina unui comportament foarte elegant al bancilor'.

'Am decis sa punem inaintea oricarui lucru securitatea (...) consumatorului pentru a nu fi supus unor presiuni sau unor riscuri ulterioare in cazul in care (...) bancile decid sa-si puna in aplicare intr-un fel sau altul nu le-as spune amenintari, ci lucrurile spuse public', a aratat Gorghiu.

Intrebata daca pozitia PNL a fost influentata de raspunsul premierului Dacian Ciolos, Alina Gorghiu a explicat ca se bazeaza pe calcule care tin de avantaje in favoarea consumatorului.

'Miza noastra nu este sa facem o lege care sa ramana fara continut sau care sa prejudicieze in vreun fel consumatorul. Obiectivul principal care a stat la baza reglementarii a fost unul foarte clar si cred ca ni-l atingem inclusiv prin aceste propuneri - impartirea riscului intre banca si clientul bancii. (...) Prin modificarile legislative pe care le aducem mai taiem un pic din pozitia de forta pe care sistemul bancar a instituit-o in Romania. (...) Nu am agreat si nici Guvernul nu agreeaza integral pozitiile PNL, nici noi integral pozitiile BNR, dar cred ca este o solutie de mijloc care poate aduce mult mai mult bine si mult mai multa securitate pentru consumatorii din Romania'', a mai spus Gorghiu, precizand ca daca pe viitor se impun alte modificari la acest proiect acestea vor fi facute.