UDMR sustine ca "vanatoarea de vrajitoare indreptata impotriva comunitatii maghiare trebuie sa inceteze", referindu-se la faptul ca 84 de participanti la un miting din Targu Mures au fost amendati de catre jandarmi, precum si la cererea Jandarmeriei de indepartare a unui steag "ilegal" la Cluj.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de UDMR, semnat de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, amendarea a 84 de participanti la un miting din Targu Mures este "revoltatoare", citeaza Mediafax.

"Restrictionarea libertatilor comunitatii maghiare trebuie sa inceteze! Consideram inacceptabil si revoltator faptul ca, la Targu-Mures si la Cluj, autoritatile restrictioneaza dreptul maghiarilor de a organiza adunari publice si de a folosi simbolurile lor. UDMR protesteaza fata de faptul ca, la Targu-Mures, Jandarmeria a amendat 84 de persoane care au participat, de Ziua Libertatii Secuiesti, la o demonstratie pasnica, fara incidente, iar la Cluj, cu ocazia marsului pasnic din 15 martie, Jandarmeria a solicitat insistent indepartarea unui drapel considerat "ilegal", cu toate ca, in Romania, acel simbol este perfect legal", se arata in comunicat.

Liderul UDMR sustine ca, in urma "abuzurilor institutionale in serie, ivite in ultima vreme, prin care se incalca drepturile la libertatea de exprimare, comunitatea maghiara pierde tot mai mult din sentimentul de siguranta si asa diminuat".

"Cerem cu insistenta ca in orasele Transilvaniei sa inceteze, pentru totdeauna, aceste actiuni de tipul vanatorii de vrajitoare indreptate impotriva comunitatii maghiare. Este evident ca, atat la Targu-Mures, cat si la Cluj, angajatii Jandarmeriei au actionat din exces de zel impotriva oamenilor pasnici, prezenti la sarbatoarea comunitatii maghiare. Solicitam insistent ca responsabilii pentru siguranta ordinii publice sa fie preocupati de atenuarea pericolelor publice reale si nu de amendarea oamenilor pasnici, sau de indepartarea drapelului Transilvaniei ori, in alte cazuri, a steagului secuiesc", adauga Kelemen.

Pentru ambele incidente UDMR solicita o argumentare exacta din partea autoritatilor implicate si motivarea procedurilor oficiale, considerand ca sanctiunile aplicate contravin principiilor statului de drept.

"Maghiarii din Romania nu isi doresc sa fie intimidati in mod constant pe pamantul lor natal", conchide Kelemen.

Potrivit UDMR, Gruparea de Jandarmi Mobila Targu-Mures a aplicat 84 de amenzi in valoare totala de peste 70.000 lei, unor participanti la mitingul si marsul desfasurat in 10 martie la Targu-Mures, cu ocazia Zilei secuilor martiri, pentru incalcarea prevederilor legale privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si incalcarea unor norme de convietuire sociala a ordinii si linistii publice. La Cluj-Napoca, in 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au fost legitimate de jandarmi mai multe persoane care aveau asupra lor steagul Transilvaniei si li s-a solicitat sa nu il mai afiseze.