Proiectul de lege care prevede simplificarea procedurilor in cazul adoptiei, precum si un concediu de maximum un an pentru acomodarea intre parinte si copil, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor, in unanimitate.

Concediu de un an se aplica copiii cu varsta de peste doi ani, iar pentru copiii pana la doi ani se aplica indemnizatia si concediul pentru cresterea copiilor. Acesta se acorda la cererea parintelui, iar indemnizatia este de 1700 lei pe luna - 3,4 ISR (indicator social de referinta - in valoare de 500 lei).

Atat PNL cat si PSD au sustinut in plen acest proiect, care a fost initiat de Guvern si a fost adoptat de Senat, prima camera sesizata, in noiembrie anul trecut.

"Proiectul de lege vine in sprijinul copiilor abandonati si al familiilor care doresc sa adopte. Acest proiect doreste sa contribuie la cresterea numarului de copii adoptati, pentru a oferi o sansa de a creste in siguranta si dragostea unei familii. In Romania, de ani de zile, numarul copiilor abandonati in sistem este constant, in jur de 60.000, si peste 1.000 de copii in fiecare an sunt abandonati in spitale, dintre acestia anul trecut, pana la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarati adoptabili si doar 562 au fost adoptati, anul trecut, in Romania si 11 copii au fost adoptati international", a spus deputatul PNL Florica Chereches, potrivit Agerpres.

Si fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca PSD sustine proiectul de lege.

"Anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, prin Ministerul Muncii, a initiat modificarea cadrului procedural privind adoptiile, astfel incat acest sistem sa devina mult mai flexibil pentru a putea da o sansa fiecarui copil care a fost abandonat sau care a fost scos din familie din anumite motive de a se bucura de dragostea unor parinti", a spus ea.