Deputatii din Comisia Juridica au decis marti sa modifice o sintagma dintr-o Ordonanta de Urgenta privind Codul de Procedura Penala, astfel incat obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii sa se faca doar ca urmare a existentei de "temeiuri justificate", adaugand astfel cuvantul "justificate".

Astfel, una dintre conditiile in care organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, pot solicita date de trafic si localizare este: "Exista temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constitutie probe".

Amendamentul adus Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2014 i-a apartinut deputatului PNL Ioan Cupsa.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prezenta la sedinta Comisiei juridice, a declarat ulterior ca era suficienta prevederea dinainte, iar cuvantul "justificate" nu schimba nimic.

"Din punctul nostru de vedere era suficientă existenţa temeiurilor, pentru că în multe alte dispoziţii ale Codului de procedura penală nu veţi găsi o sintagma similară celei care a fost adoptată, el nu modifică cu nimic. Judecătorului, atunci când face analiza, îi era suficientă sintagma există temeiuri" a spus Stanciu, raspunzand unei intrebari din parte jurnalistilor.

Deputatii juristi au mai decis sa pastreze din forma initiala a Ordonantei prevederea referitoare la durata maxima a controlului judiciar in cursul judecatii in prima instanta, care nu poate depasi 5 ani, dupa ce Senatul, prima camera sesizata, redusese perioada la trei ani.

Pastrarea acestui termen a fost sustinuta atat de Ministerul Justitiei cat si de reprezentanti ai ICCJ si ai CSM.