Presedintele interimar al UNPR, Neculai Ontanu, a declarat marti ca partidul sau nu va sustine, de fapt, votul in doua tururi la alegerile locale si a explicat ca a avut o intalnire cu Liviu Dragnea, iar concluzia acesteia este faptul ca protocolul UNPR-PSD functioneaza, transmite Mediafax.

Neculai Ontanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Am precizat, atunci, la Comitetul National Executiv, ca au fost cateva voci in cadrul sedintei respective, dar nu s-a luat o hotarare la nivelul partidului in legatura cu acest lucru. Nu stiu, dar in transparenta necesara ar trebui sa spunem ca au fost 2-3 voci in partid care au aruncat si aceasta problema, dar, repet, nu am luat o hotarare in cadrul acelei sedinte cu privire la doua tururi. Nu exista o pozitie majoritara in partid pentru doua tururi. Au fost cateva voci care au cerut acest lucru", a declarat Neculai Ontanu, dupa sedinta conducerii partidului.

Liderul UNPR a precizat ca a avut o intalnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, in care s-a consolidat protocolul dintre cele doua partide.

"Am avut o discutie cinstita in legatura cu protocolul de colaborare dintre PSD si UNPR si vad ca ne tinem de cuvant, iar asta este un lucru foarte bun. Am mai avut, avem in continuare. Suntem in cadrul unui protocol de colaborare, un protocol care, zicem noi, ca merge bine, intelegerile sunt bune la nivel parlamentar, grupurile noastre parlamentare colaboreaza bine cu grupurile parlamentare ale PSD, asa cum ne-am angajat de la bun inceput in cadrul acestui protocol de colaborare", a mai spus Ontanu.

PSD si UNPR au semnat un protocol, pe 4 februarie, prin care Gabriel Oprea, presedintele de atunci al partidului, se angaja ca UNPR sa nu sustina doua tururi de scrutin.

Ontanu a tinut sa precizeze ca, in ciuda relatiei consolidate cu PSD, la nivelul Capitalei, UNPR va merge independent de PSD in alegerile locale.

"Noi vom anunta candidatul UNPR la primaria Capitalei in doua saptamani (...) La nivel de sector, joi vom avea o prima hotarare cu propunerile de candidati pentru primariile de sector, urmand ca ele sa fie validate intr-o sedinta a BPN", a mai spus Ontanu.

Neculai Ontanu declara, la inceputul lunii, ca partidul ar putea vota legea privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, afirmand ca exista o anumita neincredere in partenerii de alianta, PSD, din cauza unor declaratii facute recent.

"Au fost exprimate pozitii in care UNPR ar putea sa sustina alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Exista o anumita neincredere in partenerii nostri din alianta data si de declaratii recente ale unor lideri ai PSD", a afirmat Ontanu, dupa sedinta conducerii UNPR.

Despre plecarile unor parlamentari din UNPR:

"Radu Stroe este un alergator, nu? Este momentul in care scade presiunea si pe noi in ceea priveste asigurarea locurilor de parlamentar in toamna. Este un lucru bun, nu este un lucru rau. UNPR nu este in degringolada si UNPR nu se confunda cu unul, doi, trei deputati sau senatori. Este un partid cu structuri puternice in toate judetele tarii si isi continua activitatea", a declarat Ontanu.

Intrebat daca se asteapta sa fie si alte plecari in perioada urmatoare, Ontanu a spus ca este posibil, ca "este o actiune de salubrizare necesara". Pe de alta parte, el si a sustinut ca parlamentarii UNPR pleaca la PSD pentru ca "mergem in aceeasi echipa".

Amintim ca la doar cateva zile dupa demisia lui Oprea din fruntea partidului, UNPR a ramas fara opt parlamentari - sapte deputati si un senator. Ultimele doua plecari s-au inregistrat, luni, atunci cand deputatul Radu Stroe a anuntat ca trece la PSD, in timp ce senatorul Constantin Popa a devenit independent.