Fostul europarlamentar Sebastian Bodu anunta intr-o postare pe Facebook ca a solicitat instantei de judecata, in procedura contenciosului administrativ, anularea Hotararii Guvernului nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, care prevede ca acestea se desfasoara intr-un singur tur.

Sebastian BoduFoto: Hotnews

Bodu precizeaza ca a atacat HG privind alegerile "avand in vedere ca a fost emisa in baza unei dispozitii legale neconstitutionale, in speta art. 101 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autoritatilor locale. Acest articol prevede ca 'este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate'".

"Am initiat acest demers juridic in speranta ca vom putea modifica actualul sistem de alegeri, foarte pagubos pentru democratie. Alesii locali trebuie sa fie reprezentativi pentru localitatile pe care le vor administra, astfel ca trebuie sa beneficieze de un vot care sa ii legitimeze in fata electoratului", explica Sebastian Bodu.

Politicianul precizeaza ca a decis asupra acestei cai de actiune pentru ca "Partidul Național Liberal si-a anunțat intenția dar nu a cerut instanței anularea H.G. nr. 51/2016, după răspunsul negativ pe care l-a primit de la guvern chiar mai devreme cu câteva zile decât l-am primit eu (25 de zile, din 30)", acuzandu-i pe liberali de blat politic cu PSD:

"Din tot acest joc de glezne nu pot să deduc decât că niciunul din cei doi mari jucători politici (PSD și PNL) nu își dorește revenirea la două tururi de scrutin, ceea ce arată, probabil, că blatul funcționează foarte bine, același blat negociat cu ocazia adoptării, în mai 2015, Legii nr. 115 privind alegerea autorităților locale."

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat saptamana aceasta intr-o conferinta de presa ca PNL a depus miercuri actiunea in instanta de contencios-administrativ prin care contesta Hotararea de Guvern de organizare a alegerilor locale care prevede un singur tur de scrutin.

  • Postarea integrala a lui Sebastian Bodu

"Alegeri locale in doua tururi de scrutin?

Am solicitat instantei de judecata, in procedura contenciosului administrativ, anularea Hotararii Guvernului nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, avand in vedere ca a fost emisa in baza unei dispozitii legale neconstitutionale, in speta art. 101 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autoritatilor locale. Acest articol prevede ca 'este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate'. Prin decizia ca alegerile locale sa se desfasoare la o data unica (5 iunie 2016) se stabileste un singur tur de scrutin, in loc de doua tururi, asa cum ar trebui sa fie daca regulile traditionale, in acord cu Constitutia, ar fi respectate. Asadar, desi H.G. nr. 51/2016 se bazeaza pe un text de lege, faptul ca acesta este afectat de un viciu de neconstitutionalitate face ca efectele sale sa fie nule, ceea ce duce, conform principiului quod nullum est, nullum producit effectum, la nulitatea actului administrativ normativ subsecvent, care este Hotararea de guvern.

Am initiat acest demers juridic in speranta ca vom putea modifica actualul sistem de alegeri, foarte pagubos pentru democratie. Alesii locali trebuie sa fie reprezentativi pentru localitatile pe care le vor administra, astfel ca trebuie sa beneficieze de un vot care sa ii legitimeze in fata electoratului. Un primar nu poate reprezenta doar 15% din electoratul unei localitati. Stim ca de multe ori politicienii nu reactioneaza la presiunea publica, la dorintele alegatorilor. Am vazut, in 2012, ce a insemnat alegerea primarilor intr-un singur tur si ce au facut multi dintre acestia in locurile unde au condus, sectorul 6 din Bucuresti fiind, de exemplu, un astfel de loc. De asemenea, am initiat acest demers juridic deoarece Partidul National Liberal a anuntat intentia dar nu a cerut instantei anularea H.G. nr. 51/2016, dupa raspunsul negativ pe care l-a primit de la guvern chiar mai devreme cu cateva zile decat l-am primit eu (25 de zile, din 30). Din tot acest joc de glezne nu pot sa deduc decat ca niciunul din cei doi mari jucatori politici (PSD si PNL) nu isi doreste revenirea la doua tururi de scrutin, ceea ce arata, probabil, ca blatul functioneaza foarte bine, acelasi blat negociat cu ocazia adoptarii, in mai 2015, Legii nr. 115 privind alegerea autoritatilor locale.

Stiu ca sansele de succes ale demersului meu juridic sunt mici, dar formatia mea profesionala si simtul civic nu imi permit sa abandonez folosirea oricaror cai procesuale pentru a reveni la un proces electoral cat mai reprezentativ pentru cetateni, pentru alesii locali, pentru procesul democratic."