Ce prevede proiectul:
"Consiliul local va asigura conditiile pentru infiintarea a minim unei crese la 15.000 de locuitori din zona de competenta.
Infiintarea creselor in conditiile mentionate la alin. (10) se poate face si prin construirea unor anexe la gradinitele existente, astfel incat acestea sa poata prelua si copii de la varsta de 1 an.
Cheltuielile privind infiintarea creselor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum si din alte surse de finantare legal constituite."
Fragmente din expunerea de motive:
- "Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru cresterea copilului, statul trebuie sa isi dezvolte politicile in ceea ce priveste infiintarea, organizarea si functionarea creselor, pentru ca una dintre problemele cu care se confrunta tinerele familii este aceea privind ingrijirea si educatia timpurie a copilului.
- Numarul parintilor care trebuie sa-si lase copiii in grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decat oferta din crese.
- Chiar daca si-ar dori sa se reintoarca in campul muncii, inainte de expirarea concediului maternal, femeilor le este foarte greu sa faca acest lucru pentru ca nu in grija cui sa-si lase copilul/copiii."
Initiatorii sunt: Ciobanu Liliana, Condurateanu Andrei-Razvan, Dragomir Maria, Gust Balosin Florentin (neafiliati), Grecea Maria (PNL), Stancu Ionel (minoritati), Niculescu Dumitru (UNPR).
Un proiect de lege similar se afla in dezbatere publica la Senat, din februarie. Acel proiect este infiintat de peste 90 de deputati si senatori de la PSD si UNPR, care propun infiintarea programului national "Crese pentru copiii Romaniei", care sa prevada o cresa la fiecare 10.000 de locuitori. In total, impactul bugetar calculat pentru acest proiect este de 775,6 milioane lei sau 175 milioane euro.
daca insa natalitatea VIITOARE din acel oras nu justifica construirea creselor?! construim cladiri care vor sta goale, precum salile de sport ale lui Nastase?!
Apoi, la sate si comune ce facem, mai ales la cele din proximitatea oraselor, unde multi fac naveta in oras sau sunt intreprinderi in zona?! Acolo nicio UAT nu are 15.000 locuitori, deci aceste CLuri nu vor avea aceasta obligatie?!
Politrucii astia propun, ca nu ii doare mana si mintea, nu e pe banii lor, dar pt campanie electorala si voturi, nu e pb...
In loc sa propuna de ex un Program National pt Crese, in care sa se acorde astfel de finantari pe baza de studii s justificari pertinente care sa arate atat nevoia prezenta dar mai ales cea viitoare (pt ca si acestea se termina in 2,3 ani de la demararea constructiei) de a caza copii in ele...ei o tot dau co solutii din astea simpliste "una la 10000", ba nu, "una la 15.000", samd...
Atata pot, saracii, daca asta le poate mintea, ce vrei...?!
Plus, s-ar putea ca privatii sa fie mai flexibili la cererea pietii.
Si sigur nu ar dura doua luni ca sa aflu ca pentru copilul meu nu exista loc in cresele de cartier (gestionate de DGASP) ori in cresele Antante (gestionate de DGAS) --ufff! incurcate mai sunt caile primariilor!