Sapte deputati, majoritatea neafiliati, au initiat un proiect de lege care prevede infiintarea a cel putin o cresa la 15.000 de locuitori de catre consiliile locale. "Numarul parintilor care trebuie sa-si lase copiii in grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decat oferta din crese" motiveaza initiatorii.

Ce prevede proiectul:

"Consiliul local va asigura conditiile pentru infiintarea a minim unei crese la 15.000 de locuitori din zona de competenta.

Infiintarea creselor in conditiile mentionate la alin. (10) se poate face si prin construirea unor anexe la gradinitele existente, astfel incat acestea sa poata prelua si copii de la varsta de 1 an.

Cheltuielile privind infiintarea creselor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum si din alte surse de finantare legal constituite."

Fragmente din expunerea de motive:

  • "Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru cresterea copilului, statul trebuie sa isi dezvolte politicile in ceea ce priveste infiintarea, organizarea si functionarea creselor, pentru ca una dintre problemele cu care se confrunta tinerele familii este aceea privind ingrijirea si educatia timpurie a copilului.
  • Numarul parintilor care trebuie sa-si lase copiii in grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decat oferta din crese.
  • Chiar daca si-ar dori sa se reintoarca in campul muncii, inainte de expirarea concediului maternal, femeilor le este foarte greu sa faca acest lucru pentru ca nu in grija cui sa-si lase copilul/copiii."

Proiectul se afla in dezbatere publica pana in 4 aprilie la Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizionala.

Initiatorii sunt: Ciobanu Liliana, Condurateanu Andrei-Razvan, Dragomir Maria, Gust Balosin Florentin (neafiliati), Grecea Maria (PNL), Stancu Ionel (minoritati), Niculescu Dumitru (UNPR).

Un proiect de lege similar se afla in dezbatere publica la Senat, din februarie. Acel proiect este infiintat de peste 90 de deputati si senatori de la PSD si UNPR, care propun infiintarea programului national "Crese pentru copiii Romaniei", care sa prevada o cresa la fiecare 10.000 de locuitori. In total, impactul bugetar calculat pentru acest proiect este de 775,6 milioane lei sau 175 milioane euro.