Deputatii din comisia de munca au adoptat marti o serie de modificari substantiale la legislatia privind acordarea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului. Practic, prin amendamente asupra carora s-au pus de acord pe loc, in timpul discutiilor din sedinta, deputatii de la toate partidele au creat o lege noua, fara a avea un efort bugetar estimat. Aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016. Pentru ca acest lucru sa se intample, proiectul mai are doar doi pasi legislativi de trecut.

Parinti si copiiFoto: MorgueFile.com

Principalele prevederi, pe scurt:

  • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
  • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna.
  • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) - circa 500 lei lunar;
  • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Proiectul Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile aduse, ce vor fi prevazute in raportul de admitere cu amendamente, va intra la vot final in plenul Camerei Deputatilor cel mai probabil miercurea viitoare. Proiectul a fost deja adoptat de Senat in septembrie.

In mod normal, nu exista niciun fel de emotii in privinta adoptarii acestuia, intrucat aceste prevederi sunt considerate o victorie atat de catre PNL cat si de catre PSD. In timpul sedintei de marti, atat vicepresedintele PNL Cristina Pocora cat si presedintele PSD Adrian Solomon, impreuna cu fostul ministru al Muncii Rovana Plumb, au propus la unison scoaterea plafonului de 3400/lei, in ciuda faptului ca ministrul Muncii Ana Costea, prezenta la sedinta, s-a declarat impotriva.

Urmeaza apoi ca presedintele Klaus Iohannis sa il promulge sau, daca va considera, sa il trimita spre reexaminare inapoi parlamentului.

"Nu tinem cont de efortul bugetar cand vorbim de copii"

La momentul in care s-a discutat legea in comisie nu exista o estimare a efortului bugetar, insa acest lucru nu a fost o problema pentru deputati.

Solomon, presedintele Comisiei, a indemnat-o pe Costea sa nu se gandeasca la bani, dupa ce Plumb a tinut un scurt discurs in care a insistat asupra faptului ca banii nu conteaza atunci cand este vorba de copii. "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii", a spus Plumb, fost ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta.

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Muncii a transmis miercuri urmatoarele precizari in privinta impactului bugetar:

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a facut primele estimari privind impactul financiar suplimentar al aplicarii proiectului de lege privind indemnizatia de crestere a copilului discutat ieri in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor.

Daca acest proiect nu sufera modificari majore, se estimeaza ca numarul beneficiarilor indemnizatiei de crestere a copilului se va mari cu aproximativ 4000 (in 2015 existau 138.000 de beneficiari inregistrati), iar numarul beneficiarilor stimulentului de insertie se va mari cu aproximativ 21.000 in 2017 (in 2015 existau 39.000 de beneficiari inregistrati).

Impactul financiar al aplicarii acestui proiect in 2016, de la 1 iulie pana la sfarsitul anului va fi de aproximativ 210 milioane lei, iar impactul pentru 2017 va fi de 850 milioane lei.

Cresterea numarului de beneficiari se va produce in special datorita prelungirii perioadei de acordare a stimulentului de insertie si a flexibilizarii conditiilor de eligibilitate. In baza prevederilor noului proiect de lege, sunt eligibile persoanele care au lucrat (sau au perioade asimilate) 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice.

Legea in vigoare avea ca baza de calcul perioadele lucrate din ultimele 12 luni calendaristice. De asemenea, o noua prevedere favorabila stabileste ca persoanele intrate in campul muncii si care incaseaza stimulentul de insertie, se pot reintoarce in orice moment in concediul de crestere al copilului. Durata acestui concediu este de 2 ani, iar in cazul copilului cu dizabilitati, concediul este de 3 ani.