Deputatii au incuviintat retinerea deputatului PSD Cristian Rizea, insa au respins cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Rizea, acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, le ceruse colegilor sa voteze impotriva solicitarii procurorilor, invocand inclusiv faptul ca are un baiat de doi ani si jumatate pe care l-a adoptat impreuna cu sotia sa si ca a fost ridicat "de pe strada ca un fugar", desi este deputat.

Cristian RizeaFoto: Agerpres

Este pentru a doua oara cand Camera Deputatilor incuviinteaza un capat al cererii DNA - retinerea, dar il respinge pe celalalt - arestarea preventiva, dupa votul din 28 octombrie in cazul Elenei Udrea. Atunci a fost de altfel prima data cand deputatii - initial cei din Comisia Juridica, apoi cei din conducerea Camerei Deputatilor - dau doua voturi desi exista o singura cerere.

S-a considerat atunci ca sunt procecduri separate si trebuie sa existe doua voturi si doua proiecte de hotarare diferite.

UPDATE 14.43: Cererea de arestare preventiva a fost respinsa, la limita: au fost 120 de voturi "pentru" si pentru ca cererea sa fie incuviintata era nevoie de 122 (cvorumul de prezenta a fost 243 deputati). 105 voturi au fost "impotriva.".

UPDATE 14.00 Cererea de retinere a fost aprobata cu 141 voturi "pentru" si 114 "impotriva". Incepe votul pentru cerera de arestare preventiva.

Au fost doua voturi cu bile succesive - unul pentru retinere si unul pentru arestare.

Salvarea lui Rizea a avut loc in ciuda faptului ca atat PNL cat si PSD au sustinut ca vor vota in favoarea cererii justitiei.

"Pozitia politica a PSD este aceeasi pe care o stiti. A fost votata o data si nu a fost schimbata", a afirmat Liviu Dragnea, intrebat fiind de jurnalisti cum va vota PSD in cazul deputatului Cristian Rizea.

Mai mult, Dragnea a declarat miercuri ca vrea ca imunitatea parlamentara sa dispara din Constitutie: "Vrem sa decida instanta. Vreau ca din Constitutie sa dispara notiunea de imunitate."

Ce le-a spus Rizea colegilor deputati, in plen:

  • "In mod normal v-as fi cerut sa nu votati impotriva cererilor justitiei, dar vreau sa va spun ca justitia nu inseamna nerecpectarea procedurilor, iar un proces echitabil se poate face si fara arestarea mea preventiva. Au venit si m-au ridicat de pe strada ca pe ultimul fugar. Care sunt ratiunile pentru care un deputat sa fie tratat asa?
  • Ceea ce nu inteleg este modul in care se face justitie. Astazi va vorbeste inculpatul Cristian Rizea. Printr-un vot negativ, nu blocati justitia, ancheta merge mai deprate dar refaceti normalitatea in Romania. 
  • Stiti ca am o familie, un copil. Am acest copil de 2 ani si jumatate, ceea ce nu stiti este ca acest copil, la doua ore si jumatate dupa ce s-a nascut, a fost adoptat de catre mine si sotia mea.
  • Aceasta procedura se incheie in luna noimebrie a acestui an, potrivit legislatiei din Romania. Doamnelor si domnilor, va las pe dvs sa decideti daca pot continua aceasta procedura si daca fiul meu va avea o familie."

Ce acuzatii ii aduc procurorii lui Rizea

Potrivit procurorilor, la data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare,Rizea Cristian a primit de la Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - in total 300.000 euro - pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, RAPPS si primaria comunei Chiajna,

Banii ar fi fost dati pentru ca Lucian Coltea sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv, arata sursa citata.

De asemenea, in cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a lui Coltea Lucian , cetatean american, pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si spalare de bani in forma continuata (doua acte materiale) si va fi prezentat miercuri la Inalta Curte cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Deputatul Cristian Rizea a fost adus miercuri cu mandat la DNA.

Deputatul Cristian Rizea a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA, ca nu a facut trafic de influenta si nu este vinovat de "absolut nimic".

"M-au chemat pentru o problema mai veche, care s-a rezolvat acum sase ani pe civil, iar acum o s-o rezolv si din punct de vedere penal", a spus Rizea, citat de Agerpres.