Calin Popescu Tariceanu a anuntat marti intr-un comunicat de presa ca il va invita pe Dacian Ciolos sa explice in Senat prezenta la Bruxelles fara mandat din partea Parlamentului.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

"Prin prezenta premierului Dacian Ciolos la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat aprobat de Parlament, ma vad obligat, in calitate de presedinte al Senatului, sa constat din nou cu regret ca Presedintia Romaniei si Guvernul isi depasesc atributiile constitutionale si prin aceasta afecteaza relatiile intre puterea legislativa si puterea executiva", sustine presedintele Senatului.

"In baza atributiilor constitutionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, il voi invita pe primul-ministru sa dea Senatului o explicatie oficiala privind aceasta situatie", a anuntat Tariceanu.

Premierul Dacian Ciolos a tinut sa clarifice, marti dimineata, ca reuniunea UE-Turcia de la Bruxelles la care a participat nu a fost un Consiliu Europeansi s-a finalizat doar cu o declaratie, si nu cu o decizie care sa fi presupus un mandat din partea Parlamentului.

Tariceanu spune totusi ca premierul l-a inlocuit pe Iohannis la Consiliul European si sustine ca seful statului s-a substituit Parlamentului cand i-a dat lui Ciolos un mandat pe teme concrete.

"In situatia in care prim-ministrul il inlocuieste la Consiliul European pe Presedintele Romaniei, Legea 373 din 2013, Art. 8 si Decizia Nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale a Romaniei prevad obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a Romaniei, cu cel putin 10 zile calendaristice inaintea unei sedinte a Consiliul European, spre a fi dezbatut si aprobat. Sunt obligat sa constat ca in situatia de fata Guvernul a incalcat legea pentru ca nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect. In declaratia facuta joi, 3 martie a.c., la Palatul Cotroceni, Presedintele Romaniei a admis implicit ca s-a substituit Parlamentului atunci cand i-a dat un mandat pe teme concrete si specifice primului-ministru", acuza presedintele Senatului in comunicatul de marti.