Mircia Gutau a anuntat luni ca va candida la Primaria municipiului Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, dupa ce PNL i-a respins candidatura din cauza celor doua condamnari la inchisoare cu executare pentru coruptie, desi avea cel mai bun scor in sondaje. Gutau a fost primar in Ramnicu Valcea intre 2004 si 2008, iar in 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat cu 72% din voturi.

Mircia Gutau (foto arhiva)Foto: Agerpres

In 2010 insa a fost condamnat definitiv pentru fapte de coruptie. In iunie 2014, Mircia Gutau a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oara intr-un proces de coruptie la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, dar magistratii au decis contopirea pedepselor si acesta a ramas in libertate.

Gutau a fost incarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibasi intrucat avea un proces pe rolul instantelor din Mehedinti. El a fost eliberat conditionat in septembrie 2011, dupa ce a executat circa un an si opt luni din pedeapsa din trei ani si jumatate.

Desi in octombrie 2015 Gutau a devenit membru PNL Valcea si urma sa candideze din partea acestui partid, pentru ca, in urma unui sondaj de opinie, a iesit detasat pe prima pozitie in optiunile valcenilor, conducerea PNL nu a validat candidatura acestuia, intrucat nu respecta criteriile de integritate.

Ulterior, el a anuntat ca va candida independent, insa luni a anuntat ca va candida din partea ecologistilor.

"Optiunea mea a fost dintotdeauna de centru-dreapta, am fost membru PDL, am mers in fiecare tur de scrutin cu formatiunile aflate pe dreapta politicii din Romania. Partidul Ecologist reprezinta o formula apreciata in Europa, un partid care are o istorie si are un viitor pe centru-dreapta. In ceea ce priveste Primaria Ramnicu Valcea vom depune toate eforturile pentru o dezvoltare durabila a acestui oras, cu precadere ne vom axa pe zona metropolitana, acolo unde deja s-au creat si se dezvolta parcuri industriale, forta de munca fiind ca baza de recrutare Ramnicu Valcea. Nu vom omite evident zona verde, amenajarea unor parcuri noi, locuri de recreere pentru varstnici, pentru copii. Ramnicu Valcea va fi un alt oras, un oras prosper, un oras in expansiune, cu un grad de confort material si social, zona propice pentru investitii", a declarat Gutau luni la o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca obiectivul PER pentru Valcea este castigarea Primariei Ramnicu Valcea, un numar de 3 consilieri judeteni si pozitionarea partidului pe locul 3 in judet.

"Evident, aliantele ulterioare alegerilor se indreapta spre spectrul de dreapta, asa cum am mai spus. Dar pentru a ajunge a treia forta politica inseamna multa munca, constituirea de organizatii locale in fiecare localitate, iar cine isi aminteste stie ca ca echipa Gutau este una bine sudata si foarte bine organizata si responsabila", a mai declarat Mircia Gutau.

Presedintele interimar al PER Valcea, Eusebiu Veteleanu, a declarat ca asteapta noi membri din randul tuturor categoriilor socio-profesionale care cred in "ecologie, in a treia cale, intr-un mod de viata sanatos, in respect fata de natura si in principiile liberale".