UNPR va merge "de sine statator" in alegerile locale si ar putea sustine alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, daca se va ivi aceasta posibilitate in periaoda urmatoare, a declarat luni presedintele interimar al formatiunii Neculai Ontanu, dupa o sedinta extinsa a conducerii partidului, prima dupa demisia lui Gabriel Oprea. Ontanu a precizat ca increderea in PSD s-a micsorat dupa declaratiile lui Liviu Dragnea despre parlamentarii care ar urma sa plece din UNPR.

Neculai Ontanu si coordonatorul sau de doctorat, Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Amintim insa ca PSD si UNPR au semnat un protocol, pe 4 februarie, prin care Oprea se angaja atunci ca UNPR sa nu sustina doua tururi de scrutin.

"Organizatiile judetene au libertate totala (de a forma aliante locale - n.r.). Parerea unanima este de a merge de sine statator la alegerile locale. Sunt si opinii de alegere a primariilor in doua tururi de scrutin. Exista o anumita neincredere in partenerii nostri din alianta, bazate pe declaratii liderilor" a spus Ontanu in conferinta de presa, prezentand concluziile sedintei.

"Ne detasam si vom raspunde cu fermitate la orice atac care poate veni din partea oricarui competitor politic, oricum s-ar numi el. Nu vom sprijini acte normative care nu sunt in interesul romanilor" a mai spus el.

"Intre timp au avut loc, atat in plan judetean cat si la nivel central anumite declaratii neprietenoase cu privire la atitutdinea fata de UNPR, iar unele organizatii au anuntat ca nu excludem aceasta posibilitate de a sustine un act normativ care sa presupuna doua tururi. Nu am luat o hotarare, dar speram ca protocolul pe care il avem incheiat cu PSD sa se desfasoare in bune conditii, de amicitie electorala si nu de confruntare electorala" a mai spus Ontanu, intrebat ce s-a schimbat de la semnarea protocolului cu PSD si pana in prezent.

Intrebat de ce nu mai au incredere in PSD, Ontatnu a raspuns: "Ne-am micsorat incredererea fata declaratiile dlui Dragnea total incorecte, despre incercarea de a prelua de la PSD parlametnarii. Nu pleaca, toti raman in cadrul UNPR. Aici este familia lor, aici se identifica. Probabil ca si domnia sa o regreta".

In continuare, intrebat daca UNPR va vota proiectul liberarilor, Ontanu a raspuns: "Daca se va contura o atitudine majortiare in partid, pana la urma partidul decide."

Protocolul UNPR - PSD este valabil atata vreme cat "coechipierul" nu-l denunta, iar daca intelegerea nu mai exista poate fi adoptata orice solutie, a declarat si deputatul Eugen Nicolicea, vicepresedintele Uniunii.

"Pentru noi, acest protocol este valabil atata vreme cat coechipierul nostru nu-l denunta. Deci vom sustine ceea ce scrie in protocol cu exceptia faptului daca acest protocol este denuntat de catre PSD. (...) Va rog sa va uitati ce scrie acolo si despre colaborarea parlamentara, si despre colaborarea intre partide si atunci, in mod evident, daca exista o ostilitate din partea unui coechipier care denunta protocolul, el nemaiexistand, suntem liberi sa adoptam orice solutie. Din punct de vedere constitutional nu exista nicio restrictie, la un vot sau la doua voturi, decat la alegerea presedintelui, la doua tururi de scrutin. Prin urmare nu exista ceva neconstitutional", a afirmat Nicolicea, dupa sedinta Comitetului National Executiv al UNPR, potrivit Agerpres.

S-a decis de asemenea ca UNPR va organiza o Conferinta Nationala pe 26 martie in care isi va alege noul presedinte, a anuntat presedintele interimar al formatiunii, Neculai Ontanu. Pana in prezent, cei care si-au anuntat candidatura sunt Valeriu Steriu si senatorul Ioan Iovescu, potrivit unor surse politice din partid. ¬

Steriu, coordonatorul campaniei electorale, este cel care a fost recomandat de Gabriel Oprea in scrisoarea de demisie.

Senatorul Ioan Iovescu a fost membru PP-DD.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri seara, la Bistrita, ca este curios sa vada cum va merge protocolul cu UNPR dupa demisia lui Gabriel Oprea, primele discutii urmand sa aiba loc luni, transmite Mediafax.

"Suntem curiosi si noi sa vedem cum va merge protocolul UNPR dupa demisia domnului Oprea. O sa vedem ce pozitie adopta cei care au ramas, presedintele interimar, domnul Ontanu, ceilalti colegi", a afirmat Dragnea.

Potrivit acestuia, PSD va discuta, luni, cu Neculai Ontanu si cu colegii acestuia din Parlament, sa vada "ce au de gand sa faca".

Joi, Gabriel Oprea demisionat din functia de presedinte al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. Oprea a trimis UNPR o scrisoare in care isi anunta demisia de la sefia partidului pentru a nu afecta imaginea partidului pe care l-a fondat si care se afla "in fata unui moment pe cat de dificil, pe atat de important pentru viitorul sau".

Liviu Dragnea declara atunci ca nu stia de demisia lui Gabriel Oprea de la sefia UNPR, precizand ca va avea discutii cu Neculai Ontanu pentru a vedea cum va fi gestionata colaborarea in plan parlamentar si local.

Dragnea a mai spus joi si ca a auzit zvonuri legate de parlamentari care vor sa plece din UNPR.