PNL si-a modificat, prin amendamente aduse textului initial, proiectul de lege a preventiei in sanatate, eliminand sanctiunile pentru pacienti. Chiar si cu aceasta modificare, Liviu Dragnea a declarat ca PSD nu poate vota "o asemenea prostie".

"Cred ca deocamdata populatia Romaniei nu este pregatita sa suporte sanctiuni pentru faptul ca intelege mai bine sau mai putin bine ceea ce inseamna preventia in sanatate. Am considerat ca este mai bine sa educam populatia", a anuntat joi liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, precizand ca liberalii au decis sa elimine din proiectul de lege articolul care prevede sanctionarea pacientilor care refuza programele de preventie, dar sa pastreze articolul care spune ca cetatenii trebui sa semneze o declaratie pe proprie raspundere daca nu vor sa ia parte la programele de preventie, transmite Mediafax.

De asemenea, potrivit formei modificate a proiectului de lege, responsabilitatea coordonarii preventie in sanatate va reveni Guvernului.

"Guvernul va fi cel care va da prin HG cadrul organizatoric si logistic necesar pentru realizarea in bune conditii a prevederilor din legea preventiei in sanatate. Guvernul va stabili coordonatorul acestui mare program national, probabil, prin Ministerul Sanatatii", a spus liberalul.

In ceea ce priveste finantarea, PNL a considerat ca aceasta ar trebui sa creasca progresiv, tinand cont de posibilitatile Guvernului.

"Trebuie sa ne angajam pe masura posibilitatilor pe care Guvernul le poate pune la dispozitie unui asemenea program si, atunci, spunem ca programul incepe la 1 ianuarie 2017 cu o finantare de 0,25% din PIB, creste in fiecare an cu 0,05% si ajunge in 2022 la 0,5% din PIB", a detaliat Nicolaescu.

Totodata, din textul de lege au fost eliminate si ministerele responsabile si trecute domeniile de activitate pentru ca sa existe posibilitatea ca Guvernul sa identifice si aleaga domenii care pot contribui la o mai buna realizarea a textului de lege.

La randul sau, deputatul PNL Lucia Varga a afimat ca, in forma actuala a legii, asociatile profesionale vor putea sa aiba reprezentanti in Consiliul Stiintific de coordonarea a activitatii de preventie, care se va infiinta pe langa Guvern, "astfel incat intreaga societate civila sa poata sa isi exprime un punct de vedere si sa poata monitoriza activitatea de preventie desfasurata in Romania".

"In fiecare an, Guvernul va veni in Parlament sa prezinte modul in care a realizat acest program de preventie", a spus ea.

Nicolaescu a spus ca va trasmite proiectul de lege liderilor paridelor parlamentare din Camera si Senat, care vor putea face observatii asupra textului de lege pana la data de 12 martie.

"Forma actuala am cuprins-o intr-un tabel pe care, astazi, il inaintez tuturor liderilor grupurilor parlamentare din Camera si Senat, rugandu-i ca pana la 12 martie sa ne comunice daca au observatii, comentarii, iar pe 14 martie sa avem forma finala si cu observatiile si cu eventualele propuneri ale liderilor politici ale grupurilor parlamentare pentru ca dorim ca un asemenea proiect de lege sa aiba o mare sustinere politica", a spus fostul ministru al Sanatatii.

Pe de alta parte, PSD continua sa respinga aceasta lege. "PSD nu poate vota o asemenea prostie. A fost o lege cinica" a declarat Dragnea, raspunzand unei intrebari in acest sens.

Modificarile aduse de liberali in urma unei serii de dezbateri pot fi consultate aici (si atasat)

Citeste si: