Presedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, raspunzand intrebarii unui jurnalist, ca "urmareste cu atentie si ingrijorare" situatia din judetul Arges, unde un numar mare de bebelusi au fost spitalizati dupa infectia cu o bacterie periculoasa, iar ancheta nu a stabilit pana acum sursa clara a imbolnavirilor. Intrebat si daca este multumit de modul in care a fost gestionata aceasta criza, seful statului a raspuns ca "In acest moment e prematur sa dau un raspuns ultimativ." Klaus Iohannis a mai anuntat ca Romania va fi reprezentata luni, la Bruxelles, de premierul Dacian Ciolos la doua intalniri: un summit UE - Turcia si o intalnire informala a liderilor care sunt reprezentati in Consiliu. Klaus Iohannis a mai anuntat ca i-a retras lui Laszlo Tokes decoratia Steaua Romaniei, care ii fusese acordata in anul 2009 de fostul presedinte Traian Basescu.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis:

Decoratia domnului Laszlo Tokes, care i-a fost atribuita in 2009 de presedintele Romaniei si in urma unor declaratii, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei a propus retragerea. Domnul Tokes a contestat decizia si instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul sa faca propunerea. Chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie.

Dupa pararea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca, sa-i recunoasca un merit. Cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca evident Romania si constitutia tarii, sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei.

Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes.

Al doilea subiect - mandatul premierul Ciolos pentru a reprezenta Romania luni la doua intalniri la Bruxelles, un summit UE - Turcia si o intalnire informala a liderilor care sunt reprezentati in Consiliu. Scopul este de a evalua stadiul masurilor luate pentru a controla fluxul migrationist, de a evalua relatia care s-a instituit intre UE si Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO in Marea Egee si de a gasi cai pentru un mai bun control al fluxului migrator.

Mandatul e foarte clar si in logica pozitiillor noastre: este clar ca e nevoie de un control mult mai riguros al granitelor externe ale UE, de colaborare si solidaritate la nivelul UE. Este nevoie de masuri ferme convenite de comun acord pentru a gasi solutii.

Al treilea punct explica de ce a fost nevoie de acest mandat. De duminica seara voi face o vizita de stat in Israel si Palestina. Intalnirea fost stabilita de cateva luni, e evident ca nu poate fi contramandata si suntem in situatia foarte buna in care presedintele si premierul stiu foarte bine cum sa reprezinte Romania la Bruxelles.

In Israel ma voi intalni cu presedintele, cu premierul, cu presedintele Parlamentului, voi avea cel putin o intalnire cu diaspora noastra si voi avea discutii cred eu foarte bune care au scopul de a imbunatati relatia bilaterala. Sunt foarte multe domenii in care avem colaborari bune, abordari comune. Voi face o vizita la Autoritatea din Palestina si voi avea o intalnire cu presedintele Autoritatii.

In 15 martie va avea loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din primul trimestru.

Sunt chestiuni care trebuie discutate de regula in primul trimestru, foarte multe legate de bilant si buget, la momentul potrivit vom emite un comunicat.

In fine, a 5-a si ultima tema, revolutionarii: Am constatat ca exista o preocupare intensa in acest domeniu si vreau sa fac cateva precizari.

Legislatia a fost modificata si a instituit o procedura de reverificare a titlurilor de revolutionar. Legea prevede clar ca nimeni nu primeste un titlu care nu a fost si pana acum, toti cei trecuti in aceste anexe au avut si inainte acest titlu.

Administratia Prezidentiala nu are nicio atribuitie de verificare a contestatiilor, doar secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor si comisia parlamentara au dreptul sa verifice dosarele propuse. Legea imi da o singura atributie: sa iau act de liste, sa le validez prin decret. Aceste titluri nu sunt in niciun caz decoratii oferite de presedinte.

Doua intrebari iau.

Ati fost informat despre ce se intampla in Arges?

M-am informat, tema ma preocupa. Am avut chiar doua discutii cu ministrul Sanatatii si astept in continuare sa primesc un raport. Urmaresc cu aceeasi ingrijorare cu care urmariti si dvs evolutia si sper ca autoritatile competente sa isi faca treaba bine.

Sunteti multumit de modul in care guvernul a gestionat criza?

In acest moment e prematur sa dau un raspuns ultimativ.

A treia intrebare deja si ultima.

Propunerea pentru numirea lui Kovesi la DNA a fost trimisa la CSM. Veti semna?

E evident ca am fost informat si m-am exprimat deja in public cel putin de doua ori. Cred ca rezultatele de DNA vorbesc de la sine.