Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit joi calendarul pentru cererea de retinere si arestare preventiva venita pe numele deputatului PSD Cristian Rizea. Astfel, luni la pranz Comisia Juridica va da un raport asupra acestei solicitari, iar cel mai probabil votul decisiv in plen va avea loc miercuri.

Cristian RizeaFoto: Agerpres

Dosarul care a venit miercuri seara la Camera Deputatilor, impreuna cu solicitarea procurorilor, contine 2474 pagini, in 8 volume.

"Am discutat in sedinta Biroului permanent cererea ministrului Justitiei referitoare la solicitarea procurorului general adjunct legata de deputatul Cristian Rizea privind cererea de retinere si arestare a sa. Solicitarea de retinere si arestare se fundamenteaza pe trei infractiuni: trafic de influenta, spalare de bani in forma continuata, influentarea declaratiilor. Biroul permanent a hotarat ca de astazi, imediat, sa fie sesizata Comisia juridica, aceasta are termen de trei zile lucratoare, adica pana luni la pranz, atunci trebuie sa prezinte raportorul, iar in Biroul permanent de luni, in functie de raport, se va stabili calendarul activitatii viitoare", a declarat joi dimineata secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, la finalul sedintei Biroului permanent, potrivit Agepres.

Comisia juridica se va reuni in sedinta luni la ora 12.00.

Raportul dat de comisia juridica este consultativ, insa obligatoriu din punct de vedere procedural.

Pana cand deputatii juristi se vor reuni in sedinta, Rizea poate veni la biroul comisiei sa isi consulte dosarul, insotit de avocat.

Rizea isi va putea sustine punctul de vedere atat in cadrul sedintei comisiei juridice, cat si in plen.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a lui Cristian Rizea pentru trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor.

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul-sef (...) a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatului Rizea Cristian", se arata intr-un comunicat al DNA transmis miercuri.

Conform aceleiasi surse, Rizea este cercetat pentru trafic de influenta, spalarea banilor in forma continuata (doua acte materiale) si influentarea declaratiilor (doua fapte).

Deputatul mai este acuzat ca a incercat sa influenteze doi martori din dosarul in care era cercetat de procurorii anticoruptie.