Mai multi candidati din Bucuresti si din tara la alegerile locale din iunie, unii dintre ei inca nevalidati oficial, au inceput deja campania electorala prin afise sau bannere de mari dimensiuni pentru a profita de cele doua luni ramase pana la debutul campaniei electorale, avand in vederea ca in perioada oficiala de campanie singurele afise permise nu pot depasi 500 mm o latura si 350 mm alta latura, conforma noii legi. Un consultant politic a declarat pentru Hotnews.ro ca aceste limitari ii determina pe multi candidati sa-si mute campania clasica in afara perioadei electorale pentru a evita eventuale sanctiuni.

In mai multe sectoare din capitala, candidatii au intins deja bannere si afise in care indeamna cetatenii sa-i voteze. De pilda, un cititor semnaleaza faptul ca in Galati, au aparut deja bannere intinse pe cladiri de reprezentantii ALDE, in care liderii partidului se afiseaza cu candidatul local. In Bucuresti, EVZ a semnalat ca in sectorul 1 din Bucuresti, Alexandru Nazare isi face intens reclama, desi aceste nu a fost inca desmenat oficial.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente au declarat ca partidele si candidatii care au "furat startul" de campanie nu pot fi sanctionati decat in cazul in care se va dovedi, potrivit legii fianantarii partidelor, ca materialele de promovare utilizate deja provin din finantari ilegale.

Potrivit legii 115 din 2015 privind alegerile locale, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor, stabilita deja de Guvernul Ciolos ca fiind 5 iunie. Prin urmare, campania electorala incepe oficial pe data de 5 mai.

In interiorul acestei perioade, candidatii nu mai pot folosi afisele si bannerele mari utilizate in afara campaniei, deoarece dimensiunile afiselor electorale sunt clar delimitate in lege la articolul 79, alineatul 5: "Un afiş electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură"

Legea nu spune insa in mod explicit ce se intampla daca aceste dimensiuni sunt depasite, insa reprezentantii AEP sustin ca afisele care nu se incadreaza in aceste dimensiuni nu pot fi afisate in spatiile special amenajate intrucat ar depasi cadrul rezervat altor candidati. Potrivit lui Marian Muhulet (AEP) cei care nu respecta regulile de afisaj risca amenzi sau chiar nerambursarea cheltuilelilor cu campania electorala de catre stat.