Deputatul independent Florin Aurelian Popescu, fost membru PDL si ulterior PMP, si-a anuntat miercuri demisia in plenul Camerei Deputatilor. Popescu a fost condamnat in decembrie anul trecut la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat ca a cerut si a primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit alegatorilor in campania electorala din 2012. El a afirmat ca si-a dat demisia pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine Parlamentului.

Florin PopescuFoto: AGERPRES

"Dupa cum stiti pe 23 aprilie 2014 DNA a inceput urmarirea penala impotriva mea. A doua mi-am anuntat demisia din taote functiile politice. Intre timp, in procesul pe care il am cu DNA cel legat de distributia puilor la sarbatorile de Pasti din 2012 am primit o prima condamnare, in decembrie anul acesta. Consider ca este un gest normal, pentru a nu impiedica buna desfasurare a lucrarilor parlamentare si pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine Parlamentului, consider normal sa imi dau demisia din Parlament pentru ca aceasta condamnare reprezinta un semnal de negativ si asupra mea si asupra Parlamentului.

Eu nu vreau si nu am vrut sa aduc prejudiciu institutiilor, merg in continuare cu incredere in institutiile statului roman.

Categoric nu voi mai candida, am o varsta", a spus Popescu jurnalistilor, la Parlament.

Pui grill pentru voturi

Pe 4 decembrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe deputatul Florin Popescu la doi ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, potrivit Mediafax.

Prin aceeasi decizie, judecatorul a dispus confiscarea sumei de 485.500 lei de la Florin Popescu.

Instanta a constatat ca Rami Ghaziri, care controleaza firma Avicola Crevedia, nu are calitate de persoana vatamata in cauza si i-a respins acestuia cererea de restituire a sumei de 485.500 de lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in 27 iunie 2014, pe deputatul Florin Popescu, pe care l-au acuzat ca, in 2012, folosindu-se de functia de presedinte al PDL Dambovita si vicepresedinte al partidului, l-a determinat pe Rami Ghaziri, denuntator in cauza, sa-i dea 60.992,2 kilograme de pui grill, in valoare de 485.500 lei. Ulterior, Florin Popescu a distribuit puii alegatorilor din judetul Dambovita, in campania electorala pentru alegerile locale din iunie 2012. In acea perioada, Popescu a candidat si el pentru obtinerea unui nou mandat in functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita.

Anchetatorii au aratat, in rechizitoriu, ca in martie 2012, un intermediar i-a transmis denuntatorului ca se aproprie alegerile locale si trebuie sa dea filialelor locale ale partidelor politice importante cate 250.000 dce euro. Denuntatorul, sustine DNA, i-ar fi raspuns ca suma este prea mare, el fiind dispus sa dea cel mult cate 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

"La sfarsitul aceleiasi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfasurate in luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat in functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, a organizat mai multe sedinte la sediul partidului, la care au participat atat persoane desemnate sa coordoneze campania electorala in colegiile stabilite la nivelul judetului, cat si candidatii acestei formatiuni politice la functiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat ca, in perioada urmatoare, le va trimite alimente pentru a le distribui in scop electoral cetatenilor din localitatile, unde isi depusesera candidaturile", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In martie 2012, Florin Popescu s-ar fi dus la sediul firmei denuntatorului si i-ar fi cerut acestuia circa 50.000 - 60.000 de pui grill (60 - 80 de tone), precizandu-i ca o va distribui cetatenilor in scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

"S-a stabilit, in continuare, ca acea cantitate de pui sa fie depozitata in camerele frigorifice ale unei alte societati comerciale. In ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au incarcat in microbuze si transportat la diferite locatii, intreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate in pachete si distribuite, in scop electoral, simpatizantilor din localitatile in care membrii aceluiasi partid candidau la functia de primar", se mai arata in rechizitoriu.

Intr-un alt dosar, in 29 octombrie, instanta suprema a dispus achitarea deputatului Florin Popescu pentru conflict de interese si fals in declaratiile de avere. Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Florin Popescu de faptul ca, in perioada in care a fost presedintele CJ Dambovita, a semnat contracte de lucrari cu firma Procor, la care fusese actionar.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dambovita si presedinte al CJ Dambovita in mandatul 2008-2012. In decembrie 2012, Florin Popescu a obtinut un mandat de deputat in Dambovita. Acesta fusese deputat si in mandatul 2004-2008. La inceputul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a inscris in PMP, de unde s-a autosuspendat dupa ce a fost declansata actiunea judiciara impotriva lui, noteaza Mediafax.