Comisia Juridica din Camera Deputatilor vor incepe din 15 martie sa ia in discutie proiectele de lege care vizeaza modificari la codul penal si codul de procedura penala, cel putin unul in fiecare sedinta, impreuna cu reprezentanti de la Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General. Decizia a fost luata marti, cand deputatii juristi au dat raport de respingere pentru doua astfel de proiecte.

Amintim ca la sertarul Comisiei Juridice se afla o serie intreaga de proiecte, o parte dintre acestea controversate prin prevederile lor. Dupa ce la inceputul lunii iunie pe oridnea de zi a comisiei juridice au aparut nu mai mult de 20 de astfel de proiecte, la sedinta comisiei a venti inclusiv presedintele ICCJ, Livia Stanciu, care a atras atentia ca "este vorba de modificari substantiale, cu impact extrem de mare".

La finalul lunii iunie s-a decis amanarea acestor proiecte in comisie pana la urmatoarea sesiune parlamentara, insa acestea au ramas in sertar.

Presedintele Comisiei Juridice Bogdan Ciuca a explicat marti ca "la nivel politic si de comun acord cu institutiile statului s-a temporizat acest subiect", insa ca urmare a raportului MCV "inclusiv insituttiile care cereau temporizarea au cerut rediscutarea acestor proiecte".

"Avem peste 30 de decizii ale Curtii Constitutionale privind cele doua coduri. Nu faptul ca s-au adunat multe proiecte ne ingrijoreaza ci faptul ca suntem sesizati des de profesionisti" a mai spus Ciuca.

"Vom face o scrisoare catre Biroul permanent, cu un calendar, dupa 15 martie, cu privire la reluarea dezbaterilor pe proiectele de lege privind modificarea Codului penal si a celui de procedura penala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut ca luarea in discutie a acestor proiecte sa se faca dupa data de 15 martie, sunt bilanturi la parchete, instante. O sa stabilim de comun acord calendarul, ca toate institutiile sa poata participa, trebuie sa tinem cont ca incepe campania electorala, sunt multe sarbatori" a concluzionat el.

La aceste sedinte va participa secretarul de stat in ministerul de Justitie Gabriela Scutea, care a precizat ca se ocupa special de modificarile la cele doua coduri. Citeste aici un profil al Gabrielei Scutea.

Unul dintre proiectele respinse marti prevedea practic dezincriminarea conflictului de interese

pentru cei care au activitati creative si artistice si fusese declarat neconstitutional in 2014. Acesta se referea insa la vechiul cod, fiind depus in 2012.

Al doilea, care modifica Codul de Procedura Penala, se referea la posibilitatea celor amendati sa atace decizia la o judecatorie pe langa care functioneaza parchetul din care face parte procurorul care a dispus aplicarea amenzii, in termen de 48 de ore de la data primirii acesteia. Proiectul fusese respins de Senat iar Guvernul a dat aviz negativ.

Ambele au primit raport de respingere votat in unanimitate, insa trebuie respinse si in plenul Camerei Deputatilor.

La finalul lunii ianuarie, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a propus prin intermediul unor scrisori deschise reluarea dezbaterilor pe tema modificarilor ce trebuie aduse Codului Penal si de Procedura Penala, ca urmare a criticilor din Raportul MCV la adresa Parlamentului.

In scrisoarea adresata presedintelui Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, Zgonea propune "reluarea cu celeritate - odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare", a dezbaterilor de pe marginea modificarilor care trebuie aduce Codului Penal si de Procedura Penala, "cu participarea tuturor institutiilor cu atributii in domeniu - Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", potrivit Mediafax.

Zgonea apreciaza in scrisoarea transmisa presedintelui Comisiei Juridice ca stablirea unui calendar ''in maximum zece zile, cu termene clare si ferme care sa fie prezentat in cadrul BP al Camerei Deputatilor si insusit de catre toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptarii unui pachet legislativ coerent, in consens cu toti actorii implicati si cu respectarea deciziilor Curtii Constitutionale''.

Citeste si: