Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit, luni, cu Vera Jourova, comisar european pentru justitie, protectia consumatorului si egalitate de gen, careia i-a semnalat faptul ca Raportul MCV este 'dezechilibrat' si contine 'numeroase greseli', potrivit Agerpres.

'I-am spus si doamnei Vera Jourova ceea ce am spus si in public si anume ca, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, contine numeroase greseli - cum, de altfel, au mentionat si Ministrul Justitiei, si alti actori institutionali. I-am invederat faptul ca modul in care raportul se exprima, prin care cere in mod imperativ Parlamentului sa intreprinda anumite actiuni, infrange si libertatea parlamentarilor, si independenta Parlamentului, ca institutie, iar acest lucru este inacceptabil in orice democratie parlamentara. Ca sa fiu foarte clar, in Raportul MCV se vorbeste despre necesitatea modificarii Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justitie. Aceasta exprimare este una total defectuoasa, care lasa sa se intrevada si alte lacune grave ale Raportului si ale modului in care Raportul se raporteaza la situatia din Romania', a afirmat Tariceanu, dupa intrevedere, potrivit unui comunicat al Senatului. Presedintele Senatului a adaugat faptul ca a subliniat faptul ca Raportul contine tinte in miscare, ca nu exista repere fixe care, odata indeplinite, sa permita incheierea mecanismului de cooperare si verificare.

'Am abordat si alte probleme legate de ceea ce numim in Romania 'statul de drept'. Am subliniat ca aceasta componenta a combaterii coruptiei este una necesara si ca ma bucura rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuza cu privire la modul in care functioneaza statul de drept. Si aici vorbesc despre tele-justitie, despre modul in care cei acuzati inainte de a fi judecati sunt plimbati in fata opiniei publice cu catuse la maini, lucru care incalca demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate si de Parlamentul European ca practici neacceptabile', a mai mentionat Tariceanu. El a aratat ca a abordat si tema scurgerii informatiilor din dosarele aflate in curs de ancheta catre presa, lucru care inlatura prezumtia de nevinovatie si ii transforma pe toti cei care sunt acuzati in vinovati. De asemenea, Tariceanu a subliniat si faptul ca 'serviciile secrete si-au extins campul tactic pana in zona instantelor'.

'I-am spus (comisarului european -n.r.) ca am, cateodata, sentimentul - si nu numai eu, e un sentiment care este impartasit de numerosi oameni din Romania - ca ne intoarcem treptat la atmosfera de frica si de teroare care a domnit in perioada anilor '50 si '60, cand justitia, in ghilimele, era infaptuita de securitate si cu procuratura. Instantele nu aveau decat un rol formal', a mai aratat presedintele Senatului. Potrivit lui Calin Popescu Tariceanu, la intrevederea cu Vera Jourova s-a discutat si despre administratie.

'Am ajuns sa vedem administratia paralizata - i-am spus acest lucru Comisarului european si am vazut si remarca facuta de prim-ministrul Ciolos in acest sens -, functionari care nu mai semneaza nimic, stau si se uita la toate proiectele cu fonduri europene, nimeni nu mai are curaj sa semneze de frica sa nu fie a doua zi anchetat de DNA. Lucrurile acestea trebuie sa ne ridice mari semne de intrebare si cred ca este corect ca si partenerii europeni, pe langa lucrurile bune pe care le vad, sa vada si aceste probleme serioase pe care nu avem de ce sa le ascundem. Daca nu avem niciun interes sa ascundem coruptia, cred ca nu avem niciun interes sa ascundem nici celelalte probleme cu care ne confruntam', a mai spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a sustinut ca Vera Jourova intelege bine aceste lucruri, avand in vedere ca a fost implicata intr-o istorie similara. ' Intelege mai bine aceste lucruri avand in vedere ca ea insasi a fost implicata intr-o istorie similara cu ceea ce se intampla in Romania. A fost unul dintre parlamentarii arestati si, dupa ce a fost lipsita de libertate o perioada indelungata, instanta a hotarat ca este nevinovata. Dar cariera ei politica, personalitatea ei, profilul ei au avut de suferit. In toata aceasta discutie pe care eu propun societatii romanesti, multa lume este tentata sa vada problema gandindu-se exclusiv la oamenii politici. Oamenii politici reprezinta o parte dintre cei care ar trebui, ca si ceilalti cetateni, sa se bucure de dreptul la imagine, la demnitate', a sustinut Tariceanu, conform sursei citate. Potrivit comunicatului, intrebat in legatura cu concluziile intrevederii cu Vera Jourova, Tariceanu a raspuns: 'Sa nu va asteptati ca un comisar european sa spuna 'da, sa traiti, am inteles, voi actiona, voi face...'. A luat nota de aceste lucruri, se va documenta si, de fapt, discutiile sunt de informare reciproca, nu vin comisarii aici sa ia decizii, asa cum se procedeaza la o intreprindere, unde se iau decizii in urma sedintei'.